TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN

MERKEZ
Yayına Giriş: 20.05.2008 Son Güncelleme: 20.05.2008

20.05.2008

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE !

21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN 

Süt yapısı gereği içerdiği süt şekeri (laktoz), süt yağı, proteinler (kazein), mineral maddeler, vitaminler gibi besin bileşenleri yönünden oldukça zengin, tüm canlılar ve özellikle insanlar için mükemmel bir besin kaynağıdır. Öyle ki sütün yapısında bulunan bu besin öğelerinden pek çoğu (laktoz,kazein vb) doğada sütten başka bir gıdada bulunmazlar.

Son günlerde basın ve yayın organlarında süt ve süt ürünleri ile ilgili pek çok spekülatif haberlere rastlamamak olası değildir. Konunun uzmanı olmadığı halde halkı yanlış bilgilendiren bu insanlara ve onlara aracılık edenlere şunu hatırlatmakta fayda olduğu inancındayız: "Gıda Güvenliği Koruyucu Sağlık Hizmetlerinin en temel basamaklarından birisidir. Halkın sağlığının değeri hiçbir şey ile ölçülemez. Halkın sağlığı ile oynamanın bedeli ağır olur".

Bu tür yayınlarda sokak sütü ve bunlardan elde edilen ürünlerin sağlıklı olduğu gibi son derece bilime aykırı görüşler topluma empoze edilmeye çalışılmaktadır.

Süt, hayvandan sağılıp tüketiciye ulaşana kadar sağıldığı ahırdan, çevreden, havadan, sudan, yemden, gübreden, haşerelerden, kullanılan ekipmandan ve sağımından görevli insanlardan pek çok yabancı madde, patojen (hastalık yapan) ve patojen olmayan mikroorganizmalarla kirlenebilmektedir. İnsanlar için bulunmaz bir besin kaynağı olan süt, mikroorganizmalar için de benzersiz bir besiyeri ortamıdır. Süt içeriğindeki bu yabancı madde ve mikroorganizmalardan dolayı çiğ olarak tüketilmemesi gereken bir gıda maddesidir. Bu olumsuzluğu ortadan kaldırmanın yolu kontrollü bir şekilde ısıl işlem uygulamaktır. Açıkta satılan sütler kaynatılarak tüketilmektedir. Ancak uygulanan bu  kaynatma işlemi sütün doğal yapısı ve besin değerinde ciddi bir azalmaya ve sütün tadının değişmesine neden olmaktadır. Uygulanan ısıl işlemin yetersiz olması durumunda süt içinde canlı kalan mikroorganizmalar insan sağlığı açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilmektedir.

Açıkta satılan sokak sütlerine dayanma süresini arttırabilmek için karbonat, soda gibi kimyasal maddeler katılabilmekte ve yağı alınıp su katılma suretiyle hileler yapılmaktadır.

Hal bu iken; insanlara sokakta satılan sütleri alıp içmeleri bunlardan ev yoğurdu yapmaları gibi tavsiyelerde bulunarak topluma karşı ne kadar sorumlu olduklarını gösteren bu kişi ve kuruluşlarla mücadele edilmesi gerektiği inancımızı bir kez daha tekrarlar, bilimsel verilere uygun, teknolojik olarak ısıl işlem görmüş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekliliğini vurgular, ‘DÜNYA SÜT GÜNÜ‘ nün sağlıklı ve kutlu olması dileğimizi tüm kamuoyu ve basınla paylaşırız.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 1214