TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

8 GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 79 KASIM 2013 TARİHLERİNDE ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ GIDA İLE İLGİLİ TÜM KESİMLER ANKARA’DA BULUŞTU…

8 GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 79 KASIM 2013 TARİHLERİNDE ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ 
GIDA İLE İLGİLİ TÜM KESİMLER ANKARA’DA BULUŞTU…
MERKEZ
Yayına Giriş: 11.11.2013 Son Güncelleme: 11.11.2013

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen Gıda Mühendisliği Kongresi‘nin sekizincisi 7-9 Kasım 2013 tarihleri arasında Ankara‘da gerçekleştirildi. 3 gün boyunca yaklaşık 600 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen kongrede; konunun tüm tarafları;  kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bilim insanları,  sektör temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.

Açılışı, "Dünyada gıda bilimi ve bu bilim ışığında bilgi ve donanımını hizmete dönüştüren Gıda Profesyonelleri olmasa ne olurdu?"  sorusunu soran kısa bir film gösterisi ile başlayan Kongrede Kongre ve Oda Başkanımız Petek ATAMAN yaptığı konuşmasında, gıda bilimi olmazsa güvenilir gıdaya ulaşmanın tesadüflere kalacağının, dengeli ve yeterli beslenme için gerekli ürünlerin birçoğuna ulaşmanın hayal olacağının altını çizerek, "ülkenin ya da dünyanın her köşe başında inek yetiştirmek, tarla açmak mümkün olmadığına göre gıda bilimine sıkı sıkıya tutunmalıyız" dedi ve biraz bilime inanıyorsak şehir efsanelerini bırakıp, gerçeklere yönelmemiz gerektiğini, herkesin uzmanlık alanı olan konuda konuşmasının önemli olduğunu vurguladı. Başkanımız ayrıca meslektaşlarının haklarını korumak üzere emek piyasasına yönelik olarak taban ücret uygulamaları yapan, çalışan meslektaşlarını belgelendiren ve denetleyen Odaların hedef alındığını, bu uygulamaların kaldırılması için çalışmalar yapıldığını ve meslektaşlarımızın neredeyse bedava çalıştırılmak istendiğini belirterek, söz konusu uygulamaların kaldırılmasının ve Odaların devre dışı bırakılmasının sonucunda, sahte diplomaların tespitinde ve hangi işyerinde teknik eleman çalışıp çalışmadığının belirlenmesinde çıkmaza girileceğinin ve bunun da güvensizliğe neden olacağının altını çizdi.

Açılış konferansını Dokuz Eylül Üniversitesi Arkeoloji Bölümü‘nden Arkeolog ve Gıda Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Ahmet UHRİ‘nin gerçekleştirdiği kongre kapsamında yapılan toplam altı oturumda, gıda ve sağlık ilişkisi, gıdada yeni uygulamalar, gıda mühendisliği eğitimi irdelendi. Ayrıca yapılan üç ayrı panelde "Takviye Edici Gıdalar ve Tıbbi Ürünler", "Gıda Mühendisliği İstihdam Politikaları" ve "Bilgi Kirliliği ve Yansımaları" konuları tüm ilgili taraflarla ayrıntılı olarak tartışıldı.

Bir yandan gündemde yoğun yer işgal eden konular görüşülürken, bir yandan bilimsel gelişmeler paylaşıldı, çok değerli bilimsel bildiriler sunuldu. Kongrede bir araya gelen kesimlerin sorun-deneyim-bilgi-birikimlerinin bir potada eritilerek faydaya dönüştürülmesi ve ortak akıl ve stratejileri belirlenmesine çalışıldı.  

Kongre esnasında; 7 Kasım 2013 tarihinde, Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulumuzun Etik Kod komisyonu üyeleri  tarafından "Gıda Mühendisliği Meslek Etiği Çalıştayı" ve 8 Kasım 2013 tarihinde de üniversitelerin Gıda Mühendisliği bölümlerinden öğretim üyelerinin ve Odamız yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile "Gıda Mühendisliği Eğitimi Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Kongre kapanışında yapılan poster yarışması ödül töreninde birincilik "Kuru İncir Mikrobiyal Popülasyonunun Kontrolünde Elektro Aktive Suyun (EAS) Etkisi"  başlıklı bildiriye, ikincilik "Et Gevrekleştirmede Uygulanan Yöntemler" başlıklı bildiriye, üçüncülük ise "Avrupa Birliği‘nin Işınlanmış Gıdaların Tespiti Konusundaki Tutumu ve Piyasa Denetimleri", "Işınlanmış Nohut ve Kuru Fasulye Örneklerinin DNA Komet Analizi ile Tespit Edilmesi" ve "Tokat İl Merkezinde Ailelerin Süt, Yoğurt, Peynir Tüketim Alışkanlıkları"  başlıklı bildirilere verildi.

Kongremizin sonuç bildirgesine ulaşmak için tıklayınız

Kongre Programına ulaşmak için tıklayınız

 

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 1316