TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BAYRAMDA GIDALARDAKİ RİSKLERE DİKKAT

BAYRAMDA GIDALARDAKİ RİSKLERE DİKKAT
ADANA
Yayına Giriş: 22.07.2014 Son Güncelleme: 22.07.2014

Bayramda aşırı tüketimin yanı sıra tüketilen gıda ürünlerinin güvenilirliği ile ilgili risklere dikkat etmeliyiz.

           Yılın belli dönemlerinde özellikle de dini bayramlar öncesinde gıda piyasasında belirgin bir canlılık görülmektedir. Ancak bu canlılığın her zaman gıda güvenliği esasları gözetilerek ortaya çıktığını söylemek maalesef mümkün değildir. Özellikle seyyar satışların bu dönemlerde artış gösterdiğini şehrimizde yaşayan herkes gözleyebilmektedir. Bunun yanı sıra özellikle şekerleme, et gibi ürünlere talep artışı, üretimi de doğal olarak arttırmaktadır. Bu durum üretici esnaf bakımından ticari olarak istenen bir durum olsa da artan üretim miktarı, hijyen ve üretim teknolojisi bakımından gösterilmesi gereken özeni olumsuz yönde etkileme riski taşımaktadır.

          Bu nedenle bayramda dostların akrabaların bir araya geldiği, ikramların bol bol sunulduğu mutlu zamanlarımızın tadını kaçırmamak için tüketilen gıdalara dikkat etmek gerekir. 

          Öncelikle bayram hazırlığı kapsamında gıda alışverişinde pratik bazı bilgiler sunmak isteriz.

• Tüketeceğimiz kadar gıda almalıyız, daha fazla değil.

• Özellikle sıcak havalarda açıkta satılan gıdaların sıcaklık, toz, toprak, sinek - böcek maruziyeti nedeniyle gerek mikrobiyolojik gerekse fiziksel ve kimyasal açıdan bozulmalarının çok daha kolay olduğu bilinmeli, açıkta satılan gıdaları satın almamalıyız.

•  Soğukta muhafaza edilen gıda ürünlerini alışverişin sonunda almalı, en kısa sürede buzdolabına ulaştırmalıyız.

• Alacağımız gıda ürünlerinin etiket bilgilerinde özellikle son tüketim tarihi veya tavsiye edilen tüketim tarihine dikkat etmeliyiz, etiket bilgilerinde belirtilen saklama şartlarını hem satış yerinde aramalı hem de kendimiz sağlamalıyız.

• Mutfak koşullarımızda gıda hazırlarken genel hijyen kurallarına uygun davranmalı, ürünleri uzun süre oda sıcaklığında bırakmamalıyız.

• Yiyeceklerimizi sadece tüketebileceğimiz miktarlarda hazırlamalıyız, sofralarımızda miktardan ziyade çeşitliliğe yer vermeliyiz.

Bunların dışında,

• Ramazan ayı boyunca oruç nedeniyle beslenme şekline bağlı olarak belli bir değişkenliğe uğrayan metabolizmamızı yeniden ani bir değişkenliğe uğratmamalı, beslenme şeklimiz açısından daha yumuşak bir geçiş göstermeliyiz,

• Aşırı yağlı, karbonhidratlı yiyecekleri küçük porsiyonlar şeklinde tüketmeliyiz,

        TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Adana Şubesi olarak uzmanlık alanımız olan bilinçli gıda tüketimi ile ilgili her durumda bildiklerimizi paylaşmaya, toplumsal sorumluluğumuz gereği olarak devam edeceğimizi belirtmek isteriz.

        Dünyada ve özellikle bölgemizde Irak, Suriye ve Filistin`de yaşanmakta olan insanlık dramları nedeniyle buruk bir bayram geçireceğimizin bilinci içerisinde, doğru bildiğimiz bazı yanlışların bayramımızın tadını kaçırmayacağı, dostluk ve huzur içinde bir bayram geçirmeyi diler Adanalıların bayramını bir kez daha gönülden kutluyoruz.


                             TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
                   Adana Şube Yönetim Kurulu

 

 

 

http://www.milliyet.com.tr/tuketeceginiz-kadar-gida-alin-adana-yerelhaber-305337/

 

http://www.iha.com.tr/haber-tuketeceginiz-kadar-gida-alin-375497/

 

http://www.gundemadana.com/index.php/gida-riskine-dikkat/

 

http://www.gunaydingazetesi.com.tr/saglik/tuketeceginiz-kadar-gida-alin-h28456.html

 

http://haberciniz.biz/tuketeceginiz-kadar-gida-alin-3042513h.htm

 

http://yurthaber.mynet.com/adana-haberleri/tuketeceginiz-kadar-gida-alin-1475920

 

 

 

Okunma Sayısı: 523