DÖNER İŞLETMELERİNDE GIDA GÜVENLİĞİNİN SAĞLANMASI İÇİN UZMAN ELEMAN İSTİHDAMI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Günümüzde gündemde olan dönerlerin yapıldığı şartlarla ilgili olarak konunun uzmanı ve sektörde birçok çalışanı olan Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak aşağıdaki açıklamayı yapmak zorunda olduğumuzu belirtmek isteriz.
Türk Gıda kodeksi Et, Hazırlanmış et karışımları ve et ürünleri tebliği ile gıda hijyeni yönetmeliğinin ilgili hükümleri temel alındığında, gerek kamunun ilgili birimleri gerekse ilgili sivil toplum kuruluşlarının yaptıkları açıklamalar ve analizler incelendiğinde, insan sağlığı açısından son derece önemli olan döner sarım ve saklama işlemlerinin mevzuatın belirlediği şartlar altında ehil kişilerin denetim ve gözetiminde yapılması gerektiği görülmüştür. Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi olarak yapmış olduğumuz gözlemlerde de birçok küçük çaplı satış yapan işletmelerde gayri sıhhi şartlarda döner sarımı yapıldığı müşahede edilmiştir. Bu İşletmelerin ne kadarının ilgili mevzuat şartlarına uyup uymadıkları da meçhuldür. İlimizde yaklaşık 40000 irili ufaklı döner satan işletme olduğu göz önüne alındığında olayın vahameti açığa çıkmaktadır.
Dönerci veya büfe ismi altında satış yapan bu tür işletmelerin gıda mevzuatına uygun teknik ve hijyenik şartlara uyumunun sağlanması ve gerekirse mevzuatta bu tür işletmelere uzman eleman istihdamı zorunluluğu getirerek kontrol altına alınması gerektiğini kamuoyuna duyururuz.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu