GIDA MÜHENDİSLİĞİ KOORDİNASYON KURULU 2TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulu 2. toplantısı 22-23 Ekim 2010 tarihlerinde İstanbul‘da "İstanbul Teknik Üniversitesi - Maslak Kampüsü / Süleyman Demirel Kültür Merkezi (SDKM) - Senato Odası (2. Kat)"ta İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü‘nün ev sahipliğinde yapıldı.
Akademisyenlerin, Gıda Mühendisleri Odası Merkez ve Marmara Şube Yönetim Kurulu üyelerinin katılımıyla gerçekleşen 1. gün toplantının ardından yayınlanan bildiri aşağıdaki gibidir.
22.10.2010
BASINA VE KAMUOYUNA DUYURU
Gıda sektörü ülkemizde; insan sağlığı ve sektörel açıdan son derece önemli bir paya sahiptir. Diğer yandan, gıda sektörünün ülkelerin bağımsızlığı açısından stratejik öneme sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Güvenli, iyi kaliteli ve ekonomik gıda maddelerinin tüketici ile buluşmasını sağlamak ertelenemeyecek bir görevdir.
22.10.2010 tarihinde 24 bölümden 37 Akademisyen ve TMMOB Gıda Mühendisleri Odası‘nın katılımı ile gerçekleştirilen "Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulu"nda yapılan değerlendirmeler sonucunda aşağıdaki açıklamanın basın ve kamuoyu ile paylaşılmasına karar verilmiştir.
Ülkemizde mevcut Gıda Mühendisliği bölümü sayı ve kontenjanları ülke gereksinimlerinin üzerinde olduğu halde yeni Gıda Mühendisliği bölümleri açılmakta, mevcut kontenjanları arttırılmakta ve çok sayıda ikinci eğitim programı açılmaktadır. Ülke gerçekleri ile uyuşmayan, eğitimin kalitesini olumsuz etkileyen ve işsiz mühendisler oluşturmaya zemin hazırlayan bu uygulamaya bir an önce son verilmelidir.
Günümüz gereksinimlerine ve gelecekteki ihtiyaçlara cevap verebilen bir mühendislik eğitimini güvence altına almak üzere bölümler yeterli alt yapı ve güce ulaştırılmalıdır.
Uluslararası düzeyde tanınır mezun yetiştirilmesini güvence altına almak üzere; eğitim kalitesinin arttırılması için gerekli adımlar atılmalı, Gıda Mühendisliği eğitimine yönelik kararların oluşturması aşamasında Gıda Mühendisliği bölümleri başta olmak üzere tüm paydaşların görüşlerinin alınması sağlanmalı, eğitim ve araştırmaların kalitesinin arttırılmasına yönelik gerekli idari ve finansal tedbirler alınmalıdır.
Hemen her gün, gıda güvenliği ile ilgili bir sorun gündemde yer almaktadır. Gıdalarımızın güvenliğini sağlamak için atılacak her adım; hepimizin sağlığını korumaya yönelik olacaktır. Gıda güvenliğine ayrılmayan kaynaklar, sağlık giderlerine ayrılmak zorundadır.
Bulunulan koşullarda gıda denetimleri gereği gibi yapılamamaktadır. Önemli eksiklikler ve sorunlar vardır. Gıda denetimlerinin kamu eliyle yapılması bir zorunluluktur. Etkin gıda denetimlerinin yapılabilmesi için gıda güvenliğinin sağlanmasından sorumlu olan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘na yeterli sayıda Gıda Mühendisi istihdamı sağlanmalıdır.
Yasalarımıza göre gıda güvenliğini sağlamaktan işletmeler sorumludur. Bu sorumluluğun yerine getirilmesi, ancak gıda işletmelerinde Gıda Mühendisleri gibi konusunda eğitimli kişilerin istihdamının sağlanması ile mümkündür.
Gıda güvenliğini sağlamaya yönelik olarak çıkartılan "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu; tüm uyarılarımıza rağmen önemli eksiklikler ve sorunlarla yayınlanmıştır. Kanun‘un temel hedefi olan gıda güvenliğinin sağlanması için; ikincil mevzuatın ülke gerçeklerine uygun bir biçimde ve katılımcı olarak oluşturulması, sorun alanlarının düzenlenmesi kaçınılmaz bir gerekliliktir.
Aşağıda ismi olan biz "Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulu" bileşenleri gıda güvenliğinin sağlanmasının daima takipçisi olacağımızı bildirir, saygılar sunarız.
Prof. Dr. Barbaros Özer (Bölüm Başkanı) | Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Abdullah Çağlar (Bölüm Başkanı) | Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Veli Gök | Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Celalettin Koçak (Bölüm Başkanı) | Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü |
Doç. Dr. Murat Karaoğlu | Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Ayla Arslaner (Bölüm Başkanı) | Bayburt Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Ersel Obuz | Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Zerrin Erginkaya (Bölüm Başkanı) | Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Yekta Göksungur (Bölüm Başkan Yrd) | Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Fahri Yemişcioğlu | Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Ahmet Kayacıer (Bölüm Başkan Yrd) | Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Kemal Sarıoğlu | Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Ali Rıza Tekin (Bölüm Başkanı) | Gaziantep Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Petek Ataman (Başkan) | Gıda Mühendisleri Odası |
Fatmagül Tuncer (Yazman Üye) | Gıda Mühendisleri Odası |
Bilge Ölmez (Başkan) | Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube |
İlker Çalışkan (Sayman Üye) | Gıda Mühendisleri Odası Marmara Bölge Şube |
Prof. Dr. Hamit Köksel (Bölüm Başkanı) | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Arzu Başman (Bölüm Başkan Yrd.) | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof.Dr.Aykut Aytaç | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. İbrahim Hayoğlu | Harran Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Önder Yıldız | Iğdır Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu (Bölüm Başkanı) | İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Dr. Esra Çapanoğlu Güven | İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Dilara Nilüfer Erdil | İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Neşe Şahin Yeşilçubuk | İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Sedat Sayar | Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Koray Palazoğlu | Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Mehmet Demirci (Bölüm Başkanı) | Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Tuncay Gümüş | Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Alev Bayındırlı (Bölüm Başkanı) | ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd.Doç. Dr. Ramazan Gökçe (Bölüm Başkan Yrd.) | Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd.Doç. Dr. Osman Kola | Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Serpil Öztürk | Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Mustafa Karakaya | Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Ali Batu (Bölüm Başkanı) | Tunceli Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Mihriban Korukluoğlu (Bölüm Başkan Yrd.) | Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. Mustafa Özilgen (Bölüm Başkanı) | Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Yrd. Doç. Dr. Özlem Güçlü Üstündağ | Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Doç. Dr. Yeşim Ekinci | Yeditepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |
Prof. Dr. İsmail Sait Doğan (Bölüm Başkanı) | Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü |