TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI GIDA MÜHENDİSİ ATAMALARI HAKKINDA BASIN AÇIKLAMASI
Tarım ve Orman Bakanlığından yapılan açıklama ile, bakanlık 2153 kadrodan oluşan personel alım yerleştirilmesini 15-22 Mayıs 2020 tarihlerinde ÖSYM üzerinden yapacağını açıklamıştır. 2153 kadronun dağılımı 790 Veteriner Hekim, 699 Ziraat Mühendisi, 363 Gıda Mühendisi, 101 Su Ürünleri Mühendisi, 11 Veteriner Sağlık Teknikeri, 189 Ziraat Teknikeri şeklinde olmuştur. Yaklaşık 34 aydır atama bekleyen mühendis arkadaşlarımız açısından ve yapılan girişimlerin bir sonucu olarak sevindirici bir haber olsa da alımı yapılacak olan Gıda Mühendisi sayısını yeterli görmemekteyiz.
Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 yılı faaliyet raporundaki verilere göre ülkemizde 31.12.2019 tarihi itibariyle toplam 688.159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12.788 adedi onay kapsamında, 675.371 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Bakanlığımızca kayıtlı 675.371 gıda işletmesi içerisinde; 76.215`i üretim yeri, 316.018 satış yeri, 280.138 toplu tüketim yeridir.
Resmi kontroller, Bakanlık ve İl yıllık numune alma programlarının yanı sıra şüphe, şikâyet, ihbar, Tarım ve Orman Bakanlığı İletişim Merkezi, CİMER ve Alo 174 Gıda Hattı kapsamında şikâyet edilen ürün ve firmalara yönelik olarak da gerçekleştirilmektedir. Resmi kontrollerin sıklığı İşletmelerin "Riske Dayalı Denetim Sıklığının Belirlemesi Prosedürü" çerçevesinde belirlenmekte olup, herhangi bir risk durumunda bu sıklık artmaktadır. 2019 yılı kontrol görevlisi sayısı 7004 tür. Bu sayının içinde, Gıda Mühendislerinin oranının % 25-30 arasında olduğu bilinmektedir. Yurtiçinde yapılan Gıda resmi kontrol sayısı 1.215.996, savcılığa sirayet eden suç duyurusu sayısı ise 174 olarak rapor edilmiştir. Verilerden de görüldüğü üzere, her işletmeye yılda 2 defa dahi denetime gidilemediği anlaşılmaktadır. Burada gıda kontrolörlük görevini icra eden farklı meslek gruplarının, mesleki bilgi yetersizliğini de düşünecek olursak tablo daha da kötümser bir hal almaktadır. Burada da hem sayının yetersizliği hem de denetimlerin yetkinliklerinin sorgulanması durumu ortaya çıkmaktadır. Gıda denetimleri, alanında en az 4 yıllık lisans eğitimi almış Gıda Mühendislerince yapılmalıdır. Bu yüzden, Bakanlık kadrolarındaki Gıda Mühendisi sayılarının hızlıca artırılmasını ve Gıda Mühendisleri Odası İstanbul şube olarak Bakanlığa sunulan "Gıda Müşavirliği" programının tekrar gündeme getirilmesini öneriyoruz. İstihdamı Zorunlu Personel kapsamının, satış yeri ve toplu tüketim yerlerini de içerecek şekilde artırılması ile Gıda Mühendislerinin ulaşamadığı hiçbir işletmenin kalmaması halk sağlığı açısından önemlidir.
Tarım ve Hayvancılık politikaları başta olmak üzere, sürdürülebilir Gıda güvenliği ve Gıda Güvencesi, güvenilir gıdaya ulaşmak ülkelerin en önemli politikalarından biri olduğu Covid-19 pandemisi ile bir kez daha görülmüş oldu. Kendi kendine yeten, yerli ve milli üretim kavramını tüm topluma yaymış toplumlar bu süreçleri daha kolay atlatabilmektedirler. Yapılan kısıtlamalar, sokağa çıkma yasakları, hayatı durma noktasına getirmiş olsa da tarım ve gıda sektörü faaliyetlerine devam etmektedir.
Bu aşamada, kamuda Tarım ve Orman Bakanlığı`nın haricinde başta Sağlık Bakanlığı , Milli Eğitim Bakanlığı , Ticaret Bakanlığı gibi kurumlarda da Gıda Mühendisi istihdamlarının yapılması, tüm belediyelere en az bir Gıda Mühendisi istihdamının zorunlu hale getirilmesi elzem hale gelmiştir. Pandemi esnasında İl Pandemi Kurullarına ve Pazar yerlerindeki denetimlere Gıda Mühendisleri Odalarının da bir bileşen olarak alınmalarının tüm valilikler ve belediyelerce de emsal alınması ve diyalogların halk sağlığı gibi önemli konularda yaygınlaştırılması vatandaşlarımız için önemlidir.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu