TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

TV PROGRAMI

TV PROGRAMI
ADANA
Yayına Giriş: 23.10.2014 Son Güncelleme: 23.10.2014

 Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan Gıda Mühendisi istihdamında gerekli hassasiyetin gösterilmesini istedi.


 "Gıda Mühendisi istihdamı arttırılmalı"
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan, ister üretildiği haliyle tüketilsin, isterse de sanayi ürünü olsun, gıdaların istenen nitelikte olmasının toplum sağlığı ve refahı bakımından göz ardı edilecek bir durum olmadığını söyledi.
Koza TV`de Gazeteci Murat Barhun`un hazırlayıp sunduğu "Parantez" programına konuk olan Alparslan, Gıda mühendisi istihdamının önemine işaret etti. Alparslan, "Gıda kontrol hizmetlerinin önemi doğrultusunda gerekli alt yapı ve gıda mühendisi istihdamını,  ilgili kamu otoritesinin yani Gıda tarım ve Hayvancılık Bakanlığının daha fazla gecikmeden sağlaması gerekmektedir. Bunun yanı sıra "Yetkilendirilmiş Gıda Danışmanlığı Sistemi"nin gıda güvenliğinin kaynakta sağlanmasına yönelik yararları olacağına inanıyor, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının Odamızın geliştirdiği bu projeye karşı kayıtsız kalmamasını bekliyoruz" dedi.
"Dünyada 1 Milyar İnsan Aç!"
Açlık, yetersiz beslenme, gıda güvencesi ve gıda güvenliği konularının dünya kamuoyunun gündeminde sürekli yer aldığını anlatan Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan şöyle konuştu;
"1979 yılında Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO)`nun kuruluş yıldönümü (1943) olan 16 Ekim, tüm dünyada Dünya Gıda Günü olarak ilan etmiş o tarihten itibaren de kutlamaya başlanmıştır. Aslında her yıl bu tarihlerde açlığı ve açlıkla mücadeleyi, yetersiz beslenmeyi ve muhtemel çözüm yollarını konuşuyoruz. Biliyoruz ki; dünyanın geri bırakılmış coğrafyalarında açlık kronikleşmiş bir sorunsa; açlıktan insanlar ölmeye devam ediyorsa, bu, yeryüzünün ve bütün insanlığın en önemli sorunudur. Verilere göre Dünya`da yaklaşık 1 milyara yakın insan aç! Bu bir insanlık ayıbıdır. Hele de açlığın nedeni, üretilen gıda maddelerinin miktarı değil dengesiz dağılımı ise…"


"Kavramlar Üzerinde Mutabakat Sağlanmalıdır"
Her insanın, her canlının yaşam hakkını savunmanın bir insanlık görevi olduğunu ve yaşam hakkının gıda ile direkt ilgili olduğunu belirten Alparslan, "gıda güvencesi, gıda güvenliği, güvenilir gıda kavramları üzerinde bile konu muhatapları arasında farklı kullanımlar olduğunu gözlemekteyiz. Farklı fikirler olsa bile birbirini anlayabilmek için dahi kavramlar üzerinde bir mutabakat sağlanması gerekliliği açıktır. Bazen kastedilen husus gıda yeterliliği iken bu, gıda güvencesi, bazen de gıda güvenliği şeklinde ifade edilebilmektedir. Gıda yeterliliği ile birlikte gıda güvenliği veya gıdanın istenmeyen sonuçlara neden olacak özellikte olmamasının, daha az önemli olmadığını vurgulamak gerekmektedir. Gıda Egemenliği ise ülkelerin diğer bir ülkeye ihtiyaç duymadan, üretim ve ekonomik denk olmayan ilişki biçimlerinden bağımsız olarak kendine yetmesi durumudur" dedi.
Gıda Mühendisleri Odası Adana Şube Yönetim Kurulu Başkanı Şehmus Alparslan,  Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) nun bu yıl belirlediği "Aile Çiftçiliği; Dünyayı Besle, Yeryüzünü Önemse"
temasının, tarımın devasa firmaların hegemonyasından kurtarılması demek olduğunu söyledi. Alparslan "Bu tohum, gübre ve tarım ilaçlarına bağlı kalmadan üretim yapabilmeyi ifade eder" dedi.

Okunma Sayısı: 435