TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

10GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK

10GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİNİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK
MERKEZ
Yayına Giriş: 13.11.2017 Son Güncelleme: 13.11.2017


Odamız tarafından iki yılda bir düzenlenen Gıda Mühendisliği Kongrelerinin 10.sunu 9-11 Kasım 2017 tarihleri arasında Antalya Side`de gerçekleştirdik. 3 gün boyunca yaklaşık 400 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen kongrede; konunun tüm tarafları;  kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bilim insanları, sektör temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.

Kongremiz, Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Songül, TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Kemal Zeki Taydaş ve Kongre Düzenleme Kurulu Üyemiz, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Halil Vural tarafından yapılan açılış konuşmaları ile başladı.

Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf Songül, açılış konuşmasında, tüketicinin gıdaya erişiminin giderek zorlaştığını, ilgili meslek örgütleri, kurum ve kuruluşların görüşü alınmadan yapılan hukuki düzenlemelerin, yaşanan sıkıntıları daha da arttırdığını söyledi. Başkanımız konuşmasında, yaşadığımız dünyanın gelecek kuşakların emaneti olduğunu, herkesin üzerine çok büyük sorumluluk düştüğünün unutmamak gerektiğini, ülke ihtiyaçlarına göre yerli ekim ve özellikle yerli istihdama yönelik yeniden yapılanmalar sağlanmasının gerekliliğini vurguladı. Yaşadığımız çağda küresel bir silaha dönüşen su, gıda ve enerjinin, bizim gibi ülkeler üzerinde hegemonya aracı haline geldiğini belirten Başkanımız,  hızlı büyüyen ekonomilerde talep tırmandığı sürece, dünyada nüfus arttığı sürece, tarım alanları üzerinde baskı sürdüğü sürece, iklim değişikliği etkileri devam ettiği sürece ve tabii en önemlisi, bu siyasi ve ekonomik yaklaşım böyle gittiği sürece, gıda paylaşımındaki adaletsizliğin gittikçe derinleşeceğini ve dünyada gıda fiyatlarının  artmaya devam edeceğini vurguladı.

TMMOB Yönetim Kurulu Üyemiz Kemal Zeki Taydaş da iklim değişikliği, çatışmalar ve göç gibi küresel ölçekli sorunların da etkisiyle açlık ve yoksulluğun tüm dünyayı tehdit eder hale geldiğini anlattığı konuşmasında, dünyada yaşanan açlığın ve yetersiz beslenmenin nedeninin üretim yetmezliğinden değil, adil olmayan gelir ve ürün dağılımı olduğunu vurguladı. Taydaş, "Bu durum ülkemizde insanlarımızın %22‘sinin yeterli gıdaya ulaşamadığı, % 8,5‘inin ise açlık sınırında yaşaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Sorumlusu ise tarım ve gıda üretiminde yaşanan tekelleşmedir. Tekelleşmenin aktörleri hemen her alanda olduğu gibi gıda alanında da sayısı 5-10‘u geçmeyen çok uluslu şirketlerdir. Çünkü bu şirketler dünyaya egemendir ve gıda temel bir beslenme aracı olmaktan çıkıp bu şirketlerin rant aracına dönüşmüştür." dedi.

Düzenleme Kurulu Üyemiz, Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Halil Vural, kısa bir süre önce kaybettiğimiz değerli bilim insanı Prof.Dr.Yaşar Kemal Erdem anısına kısa bir konuşma yaparak, kongre katılımcılarına kongre programı hakkında bilgi verdi.

Açılış konuşmalarının ardından Prof.Dr.Yaşar Kemal Erdem anısına, kendisinin de katıldığı televizyon programlarından kesitlerin de bulunduğu, kamuoyunda çok konuşulan et, süt ve katkı maddeleri konuları üzerine hazırlanan "Gıda`da doğru Bilinen Yanlışlar" konulu bir sinevizyon gösterimi yapıldı, doğru bilgiler konunun uzmanları tarafından bir kez daha aktarıldı.

CNNTÜRK Spor Spikeri ve Gıda Mühendisi Emre Tilev`in "Bu dünyadaki yerim ne?", "Herkesin inandığı-söylediği doğru mudur?" sorularıyla başladığı, gıda ve spor ilişkisinden bahsettiği, genç meslektaşlarımıza dünyayı algılayış biçimlerini sorgulamaları ve girişimci olmaları gerektiğini aktardığı ve son olarak "Dünyayı kurtaralım numarasını bırak. Tehdit altındaki sensin" diyerek bitirdiği açılış konferansı ile başlayan Kongremizde, üç gün boyunca gıdayı, teknik, ekonomik, tarihi, sosyal ve diğer tüm boyutları ve tüm ilgilileri ile konuştuk. Kongre kapsamında; 2 Bağımsız Sunum, 3 panel ve 5 oturum gerçekleştirdik.

Panel ve bağımsız sunumlarda; insanların hayatında vazgeçilmez ve ertelenemez bir ihtiyaç olan, küresel anlamda da son derece önemli ve stratejik olan "Gıda"yı; bilgi kirliliği, ekonomi, sanayici bakış açısı ve inovasyon başlıklarında masaya yatırdık. Bir tematik oturumumuzda birlikte toplam 5 oturumda, 20 bilim insanı çalışmalarını katılımcılarımızla paylaştılar.

Prof.Dr.Roland Ernest Poms "Gıda ve Beslenme Alanındaki Bilgi Kirliliği" başlıklı ve Prof.Dr.M.Murat Karaoğlu "Ekmeğimiz ile Oynamayın" başlıklı sunumlarıyla, bilgi kirliliğini her yönüyle katılımcılarımızla paylaşarak, tartıştılar.

"Sanayici Gözüyle Gıda Sektörü", "Gıda Ekonomisi" ve "İnovasyon" başlıklı panellerimizde konusunda uzman ve yetkin konuşmacılarımız bilgi ve birikimlerini katılımcılarımızla paylaştılar.  Kongremizin ilk günü, "Sanayici Gözüyle Gıda Sektörü" başlıklı panelimizde konuşmacı olarak; TUGİS Başkanı Necdet Buzbaş, BESD-BİR Başkanı Dr.Sait Koca, GUSAD Başkanı Erhan Özmen ve Anadolu Efes Kalite Güvence ve Risk Müdürü Koray Anar yer aldı. Kongremizin ikinci günü "Gıda Ekonomisi" başlıklı panelimizde konuşmacı olarak; İktisatçı-Yazar Mustafa Sönmez, Ankara Üniversitesi Tarım Ekonomisi Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr.Bülent Gülçubuk, Ekonomist Prof.Dr.Aziz Konukman ve Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim üyesi Prof.Dr. Gökhan Özertan yer aldı. Kongremizin üçüncü günü "İnovasyon" başlıklı panelimizde konuşmacı olarak; MÜMSAD Başkanı Metin Yurdagül, Marka Danışmanı Mine Ataman, Sakarya Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Zehra Ayhan ve TED Üniversitesi Araştırma, Teknoloji ve İnovasyon Birimi Koordinatörü Dr.Sanem Yalçıntaş Gülbaş yer aldı.

Oturum Başkanlığını Prof.Dr.Muammer Kayahan`ın yaptığı "Geçmişten Bugüne Anadolu`da Gıda" başlıklı kapanış oturumumuzda; Ankara Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Ertan Anlı "Şarap", Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Hamit Köksel "Hububat/ Ekmek", Ege Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.Semih Ötleş "Zeytin/Zeytinyağı", Hacettepe Üniversitesi, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof.Dr.Halil Vural "Pastırma/Sucuk", Ankara Üniversitesi, Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr.H.Barbaros Özer "Peynir" konusunda birer sunum gerçekleştirdiler.

Kongre kapanışında yapılan poster yarışması ödül töreninde birincilik; Öznur Akgüneş, Ceren Narin, Serpil Şahin, Mecit Halil Öztop tarafından hazırlanan "Farklı Uçucu Yağlar Kullanarak Aktif Kağıt Üretimi"  başlıklı bildiriye, ikincilik; Hamza Bozkır, Taner Baysal tarafından hazırlanan "Vakumlu Mikrodalga Evaporatör Sistemi İle Elma Suyunun Konsantre Edilmesi" başlıklı bildiriye, üçüncülük ise Nilay Tam, Seren Oğuz, Ayça Aydoğdu, Gülüm Şumnu, Serpil Şahin, "Mercimek Unu ve HPMC Konsantrasyonunun Elektroeğirme Çözeltisi ve Nanolif Özelliklerine Olan Etkileri" başlıklı bildiriye verildi.

Tüm tarafların deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini paylaşarak fayda yaratmak üzere bir araya geldiği Kongremiz başarıyla sona erdi.


Kongre sırasında yapılan sunumlara kopyalanamaz PDF formatında, aşağıdaki ekli dosyalardan ulaşabilirsiniz.

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 1871