TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

14 NİSAN 2013 PAZAR GÜNÜ MESLEĞİMİZ İÇİN TAKSİMDEYDİK

14 NİSAN 2013 PAZAR GÜNÜ MESLEĞİMİZ İÇİN TAKSİMDEYDİK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 15.04.2013 Son Güncelleme: 15.04.2013

 Gıda Mühendislerinden Gıda Terörü İçin Çözüm Reçetesi.

  Son günlerde yaşanan gıda hileleri, GDO, üretim yapan firmalarda hijyenik açıdan sıkıntılar ve farklı ürünlerin piyasaya sürülmesi gibi durumların patlak vermesi, gıda denetimlerinde sıkıntıların olduğu düşüncesini iyiden iyiye gün yüzüne çıkarmıştır.

Tam bu noktada gıda mühendisleri gıda terörüne dikkat çekebilmek için bir dizi etkinlik planı hazırladı. 14 Nisan Pazar Günü 12:00`de Galatasaray Lisesinin önünden yürüyüşe başlayarak Gıda Mühendisi Halkın Sağlık Güvencesi sloganı eşliğinde balon ve pankartlarıyla Taksim Meydanına gelerek basın açıklamamızı okuduk. Gıdalarda yapılan hileleri görsel sunumlarla ortaya koyan gıda mühendisleri hazırladıkları ironi içeren skeci canlandırarak BAKANLIĞA TAZE KAN sloganıyla bakanlığın ihtiyacı olan gıda denetim elemanı eksiğinin gıda mühendisleriyle tamamlanması gerektiğini vurguladık. Ve son olarak gıda mühendisleri tulum eşliğinde horon oynayarak atma türküler eşliğinde isteklerinimizi dile getirdilk.

Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanımız Sayın Sedat Kuru;" Ülkemizde gıdaların tarladan / çiftlikten sofraya kadar halkımıza güvenli olarak arzından Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sorumludur. Bunu sağlamak için tarlada Ziraat Mühendisi`nin, çiftlikte Veteriner Hekim`in; gıda üretiminde ise Gıda Mühendisi`nin var olması ve gerekli denetimi sağlaması büyük önem taşımaktadır. Ülkemizde gıda denetimleri kamu adına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. 64.000 üretim yeri olmak üzere toplam 500.000 civarında gıda üretim, satış ve toplu tüketimin denetimini 4700 kişi ile yapılmaya çalışılmakta; Bu kişilerin de sadece % 20`si Gıda Mühendislerinden oluşmaktadır. Bunun sonucunda; Bakanlık bünyesinde eğitimi gıda ile ilgili yetki taşımaya uygun olmayan pek çok kişi alanı dışında çalışmaya itilmektedir.  Örneğin, köyde hizmet vermek amacıyla özel olarak istihdam edilen kişiler gıda denetçi açığını kapatmak için köyden uzaklaştırılmakta ve aslında gıda denetçilerinin yapması gereken görevleri üstlenmek zorunda bırakılmaktadırlar. Bu koşullarda; kamuda yeterli gıda mühendisi istihdamı sağlanmadığı için gıda denetimleri yetersiz yapılmakta ve gıda güvenliği sağlanamamaktadır." 

Sayın Kuru ayrıca, "2010 yılında yürürlüğe giren 5996 sayılı kanun ile 30 beygir gücü altındaki ve 10 kişiden daha az işçi çalıştıran işletmelerde Gıda Mühendisi çalıştırma zorunluluğu kaldırılmıştır.Son dönemde çıkan yönetmelikle de işletme kapasitesi işletmecinin beyanına bırakılmıştır yani işveren kapasitesini 30 bg altında gösterebilir ve Gıda Mühendisi çalıştırma zorunluluğunu yok edebilir. İşletmelerinin sayıca % 80`ini oluşturan bu küçük işletmeler 5996 Sayılı Kanun gereği otokontrol mekanizması içerisinden sıyrılmakta, gıda güvenilirliği işletme sahiplerinin vicdanına bırakılmakta, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının rutin kontrolleri dışında herhangi denetlemeye tabi tutulamamaktadır. Oda olarak, Gıda işletmelerinin sayıca % 80`ini oluşturan bu küçük işletmelerde GIDA DANIŞMANLIĞI gibi bir proje ile işletmelerin kapasitelerine göre yatıracağı ücretlerle oluşturulan bir havuzdan Gıda Mühendislerinin maaşlarının kamu eliyle ödenmesi sağlanarak maddi olarak kamuya bağlı işletmeciye karşı yaptırım gücü yüksek olarak çalışabileceğiz ve gündemden düşmeyen taklit-tağşiş gıda olaylarındaki azalmalar sonucu halkımız güvenle aldığı gıdaları tüketebilecektir. Bu yüzden Sayın Bakanımızın televizyon programında verdiği söz doğrultusunda 2013 yılında yapılması planlanan 2500 personel alımında tarladan sofraya gıda güvenliğini sağlamak için güvenli gıda aşamasının gerçekleşmesine katkı sağlayacak Gıda Mühendislerinin en kısa sürede yüzünün artık güldürülmesini bekliyoruz." Dedi.

BASIN AÇIKLAMASINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ. 

 

Okunma Sayısı: 606