TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

2 ULUSLARARASI12 ULUSAL GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ`Nİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK

2 ULUSLARARASI12 ULUSAL GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ`Nİ BAŞARIYLA TAMAMLADIK
MERKEZ
Yayına Giriş: 27.11.2021 Son Güncelleme: 27.11.2021

Değerli Meslektaşlarımız,

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Sektörünün Değerli Temsilcileri,

1992 yılından bu yana TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından düzenli olarak gerçekleştirilmekte olan Gıda Mühendisliği Kongreleri bu yıl 25-27 Kasım tarihleri arasında 2. Uluslararası / 12. Ulusal Gıda Mühendisliği Kongresi olarak online katılımlı olarak gerçekleştirildi. 

Dünyanın karşı karşıya olduğu sağlık, çevre ve iklim krizi ortamında gıda ile ilgili gelişmeleri takip etmek, sorunları değerlendirmek ve çözüm önerileri oluşturmak üzere gıda sektörünün tüm paydaşlarının bir araya geldiği Kongre, üniversitelerin, yabancı bilim insanlarının, sektörün, AR-GE merkezlerinin ve gıda mühendislerinin her geçen yıl artan ilgisi ile gelişmektedir.

Kongre`de 3 gün boyunca; gıda endüstrisi, sürdürülebilir ve güvenilir gıda üretimi, depolama ve dağıtım, tarımsal üretim, iklim değişiklikleri ve çevre ilişkileri, insan sağlığı ve gıdaya erişim imkânları, AR-GE çalışmaları ve yeni teknolojiler gibi konular işlendi, sürdürülebilirlik hedefleri ile ekonomik etkiler de tartışıldı.

Kanada, Fransa, İsrail, İtalya, Almanya ve Türkiye`den konu uzmanları ve uluslararası alanda çalışmaları kabul edilmiş çok değerli bilim insanları araştırmalarını katılımcılarla paylaştı, genç akademisyenler poster ve sözlü sunumlarıyla Kongre`de yerlerini aldı.

Kongre, "GıdaMO 25.Yıl Salonu" ve "Prof. Dr. Aydın Öztan Salonu" olarak isimlendirilen iki paralel salonda izlendi.

55 bilim insanı ve AR-GE temsilcisinin bilimsel çalışmalarını paylaştığı 10 bilimsel oturum ile sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının önde gelen 9 temsilcisinin konuşmacı olarak katıldığı "Gıda, Çevre ve Sağlık", "Gıda Sanayi; Yatırım, Üretim ve Lojistik Yapısı" başlıklı 2 panel düzenlendi.

Bilimsel oturumlara katılan davetli yabancı bilim insanları;

·         Dr. Trust Beta, "Minimally Processed Cereal Grains Have Health-promoting Phytochemicals",

·         Guy Della Valle, "Digital Tools for Food Product Design",

·         Shlomo Navarro, "Novel Approaches for The Preservation of Food Quality",

·         Francesco Marra, "Digital Tools for Food Product Design",

·         Bert Popping, "Portable Technologies to Combat Food Fraud"

başlıklı sunumlarını gerçekleştirdi.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü‘nün açılış konuşması ile başlayan Kongre, TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz`ın konuşmasının ardından; 2014 - 2020 arasında Birleşmiş Milletler Gıda Hakkı Özel Raportörlüğü görevini yürütmüş olan Prof. Dr. Hilal Elver`in açılış konferansı ile devam etti.

Yaşar üzümcü‘nün açılış konuşmasını okumak için tıklayınız 

Kongre`nin ilk günü; Prof.Dr.Fahrettin Göğüş`ün oturum başkanlığı yaptığı New Approaches in Food & Technology ve Prof.Dr.Zehra Ayhan`ın oturum başkanlığı yaptığı "Food Safety, Preservation & Waste Minimization" başlıklı bilimsel oturumların ardından gerçekleştirilen "Gıda, Çevre ve Sağlık" paneli ile  tamamlandı. 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu 2. Başkanı Murat Şanlı`nın yönettiği panelde;

·         Dr. Cemal Taluğ, "Gıda ve Etik",

·         Robert van Otterdijk, "FAO-Gıda Kaybı ve İsrafı, Eylemler ve Politika Önerileri, İyi Uygulama Örnekleri",

·         Doç. Dr. Taylan Kıymaz, "Tarım ve Gıda`da Sürdürülebilirlik",

·         Dr. İ. Mehmet Ali Öktem, "Tek Sağlık; Gezegeni Gözeten Sürdürülebilir Sağlık Yaklaşımı"

konularındaki deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Kongre`nin ikinci günü; Prof.Dr.Serpil Şahin`in oturum başkanlığı yaptığı "Food Technology", Prof.Dr.Ertan Anlı`nın oturum başkanlığı yaptığı "Food Chemistry & Functionality", Doç.Dr.Zafer Erbay`ın oturum başkanlığı yaptığı "Food Chemistry & Technology", Prof.Dr.Sertaç Özer`in oturum başkanlığı yaptığı "R&D Activities of Food Industry",  Prof.Dr.Taner Baysal`ın oturum başkanlığı yaptığı "Food Microbiology & Biotechnology", Prof.Dr.Halil Vural`ın oturum başkanlığı yaptığı "Food Safety" başlıklı bilimsel oturumlar ve "Gıda Sanayi; Yatırım, Üretim ve Lojistik Yapısı" paneli ile  tamamlandı. 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Üzümcü`nün yönettiği panelde yer alan konuşmacılar;

·         Mustafa Sönmez, "Türkiye‘de Uygulanan Gıda ve Tarımsal Politikalarının Ülke Ekonomisindeki Yeri",

·         Adnan Çobanoğlu, "Tarım-Sanayi Entegrasyonunda Kooperatiflerin Rolü ve Önemi",

·         Dr. Gamze Yücesan Özdemir, "Emek, Sermaye ve Teknoloji Bağlamında Gıda Sanayi İçin Gelecek Öngörüleri",

·         Tuğba Şimşek, "Sanayici Gözüyle Gıda Sanayi ve AR-GE"

·         İlknur Menlik, "Yeni Dünya Düzeninde Türk Gıda ve İçecek Sanayi"

konularındaki deneyimlerini, bilgi ve birikimlerini katılımcılarla paylaştılar.

Kongre`nin birinci ve ikinci gününde TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Tufan Gündüzalp`in ve Prof.Dr.Murat Karaoğlu`nun yönettiği "Poster Sunum Tanıtım Oturumları" gerçekleştirildi.

2. Uluslararası / 12. Ulusal Gıda Mühendisliği Kongresi, üçüncü gününde; Prof.Dr.Gülüm Şumnu`nun oturum başkanlığı yaptığı "Food Technology & Packaging" ve Prof.Dr.Pınar Şanlıbaba`nın  oturum başkanlığı yaptığı "Food Design & Safety" başlıklı bilimsel oturumların ardından Yönetim Kurulu Başkanımız Yaşar Üzümcü`nün gerçekleştirdiği kapanış konuşması ile sona erdi.

3 gün boyunca 300`ün üzerinde kişinin izlediği Kongre, önceki gıda mühendisliği kongrelerinde de olduğu gibi bu yıl da TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, gıda bilimi ve gıda sektörü açısından başarılı ve verimli bir şekilde tamamlandı.

Kongremizin düzenlenmesinde emeği geçen düzenleme kurulu ve bilimsel danışma kurulu üyelerine, sunumlarıyla kongremize katkı veren bilim insanlarına, panellerimizde konuşmacı olan değerli panelistlerimize, oturum başkanlığı yapan, katkı veren bütün hocalarımıza ve tüm kongre katılımcılarına en içten teşekkürlerimizi sunar, bir sonraki kongremizde yüz yüze bir araya gelmeyi dileriz.

Kongremize destek veren sponsorlarımız; TGDF (Türkiye Gıda ve İçecek Sanayii Dernekleri Federasyonu), BESD-BİR (Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği), OAİB (Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği), MİGROS, BANVİT ve TÜGİS (Türkiye Gıda Sanayi İşverenleri Sendikası) ile Kongremizin tanıtım ve haberlerine yayınlarında yer veren GıdaHattı, Sidas Medya ve Packworld Türkiye Dergisi`ne çok teşekkür ederiz.

Saygılarımızla,
2. Uluslararası / 12. Ulusal Gıda Mühendisliği Kongresi Düzenleme Kurulu a.

Yaşar Üzümcü

Kongre Başkanı

 

KONGRE KİTABINA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

 

 

 

 

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 829