TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ BASIN AÇIKLAMASI

25 KASIM KADINA YÖNELİK ŞİDDETE KARŞI ULUSLARARASI MÜCADELE VE DAYANIŞMA GÜNÜ
BASIN AÇIKLAMASI
İSTANBUL
Yayına Giriş: 23.11.2018 Son Güncelleme: 23.11.2018

 

 
            Birlikte Daha Güçlüyüz!  

 

25 Kasım 1960‘ta Dominik Cumhuriyeti‘nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel‘in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu. Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında, Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999‘da, 25 Kasım‘ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verdi.

25 Kasım, insanlık tarihinde kadınlara yönelen, vahşi bir şiddetin, bir insanlık ayıbının, bir utancın yıldönümü olduğu gibi aynı zamanda kadınların erkek egemen toplumsal şiddete karşı duruşun, dayanışmanın başladığı  şanlı yıldönümüdür.

Türkiye`de de kadınlar bu yıl 25 Kasım`ı daha zorlu koşullarda karşılıyor; çünkü uzun süredir kadınların haklarının gasp edilmesine dönük politikalar daha fazla ete kemiğe bürünmeye başlandı. Derinleşen ekonomik kriz ile birlikte Kadınların çalışma hayatındaki en önemli üç sorunu olan düşük ücret, işsizlik, sigortasız çalıştırılma daha da arttı. Kadınların yüzde 23,2`si işe alım sürecinde ayrımcılık yaşıyor! Yüzde 92`si sendikasız çalışıyor, yüzde 17,8 ise erkeklerden daha düşük ücret alıyor.

Üretimin gücünden alıkonulmak istenen kadın meslektaşlarımız her gün işyerlerinde sadece kadın oldukları için psikolojik Şiddete ("mobbing") hatta çoğu zaman fiziksel şiddete ve ölüm ile sonuçlanan şiddetin en üst boyutuna maruz kalıyor.  

Oysa biz kadınlar çok iyi biliyoruz ki;  dünyanın her yerinde kadınlar olarak, ulusal, sınıfsal ve cinsel sömürü ve saldırılara maruz kalmaktayız.

           2018`in ilk 10 ayında 329 kadın katledildi.  2018`in ilk 8 ayında en az 870 kadın şiddete uğradı, 342 kadın tecavüze uğradı. Kadın cinayetleri 14 yılda 4 kat arttı.

Şiddetle ilgili başlıca yapılması gereken, 6284 sayılı şiddetten koruma kanununun uygulanması ve İstanbul Sözleşmesinin tüm gereklerinin yerine getirilmesidir.

            Tüm dünyada kadınların şiddete karşı sokağa çıkacağı 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Gününde Tüm kadın üyelerimizi toplumda ve iş yaşamında uğradığımız eşitsizliğe ve Şiddete karşı ses çıkarmak için, TMMOB İKK Kadın Komisyonu`nda içinde yer aldığı 25 Kasım Kadın Platformu`nun organize ettiği yürüyüşte,

25 Kasım Pazar Günü Saat 17.00`de Taksim Tünel Meydanı`nda Buluşuyoruz.

            Susma Bağır Herkes Duysun!  
 

            TMMOB
  Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Kadın Komisyonu

 

 

 

 

 

 

Okunma Sayısı: 1026