29 EYLÜL KÜRESEL GIDA KAYBI VE İSRAFI FARKINDALIK GÜNÜ
Gıda İsrafi, Emeğin İsrafıdır, Geleceğimizin İsrafıdır!
Çiftlikten çatala uzanan şüreçte üretilen gıdalar, sofraya gelene kadar gıda güvenliğinin sağlanmadığı koşullarda tüketimi sakıncalı hale gelebilmekte ve gıda kayıpları oluşmaktadır. Güvenilir gıdalar ise bilinçli alışveriş, uygun saklama koşullarını sağlama ve tüketim için doğru hazırlama teknikleri uygulanması gibi aşamalardaki ihmaller nedeniyle israf olmaktadır.
Çağımızın hastalığı aşırı ve lüks tüketim alışkanlığı gıdada israfı beraberinde getirmekte, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden birini oluşturmaktadır.
Gıda kaybı ve israfının ülke ekonomilerindeki büyük yükü pandemi sürecinde artmış ve gıdaya erişim imkanını daha da kısıtlamıştır.
Bu koşullarda sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmeyi herkes için ulaşılabilir kılmak oldukça zorlaşmıştır. Adil bir gıda dağılımı, gıdaya erişim hakkının olabilmesi ve israfın önlenmesi için; tarımsal ürün planlaması yapılmalı, üreticinin doğru yöntemlerle desteklenip üretim süreçlerinde tutulması sağlanmalıdır. Ayrıca, dünya genelinde, yeterli gıdaya erişimin sağlanamamasında temel sorunun, adil olmayan gelir dağılımının olduğu da bilinmelidir.
Yılda yaklaşık 1,3 milyar ton gıda çeşitli nedenlerle israf olmakta ve çöpe dönüşmektedir. Sadece bu israf olan gıdaların çöp olması engellense, dünya üzerinde açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkün olur.
Bu kapsamda BM Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) "Küresel Gıda Kaybı ve İsrafı Farkındalık Günü" olarak ilân ettiği ve bu yıl ilk kez anılacak olan 29 Eylül günü takvim yapraklarındaki bir tarih olmasın!
Gıda israfı, emeğin israfıdır, geleceğimizin israfıdır!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu