TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

4GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU ADANA`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

4GELENEKSEL GIDALAR SEMPOZYUMU ADANA`DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
MERKEZ
Yayına Giriş: 21.04.2014 Son Güncelleme: 21.04.2014

4.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, 17-19 Nisan 2014 tarihlerinde, Odamız, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ve TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası ile birlikte Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü‘nün yürütücülüğünde ve ev sahipliğinde Adana‘da gerçekleştirildi.

Ülkelerin tarihsel izleri nasıl mimari yapılarında gözlenebilirse, geleneksel gıdalar da ülkelerin kültürel izlerini taşır. Odamız, geleneksel ürünlerimizin gıda güvenliği kriterlerinin belirlenmesi ve bu ürünlerin özelliklerini azami ölçüde koruyarak sanayi tipi üretimine geçilmesi yönünde çalışmalar yürütülmesine büyük önem vermektedir. Bu konudaki hassasiyetlerin vurgulandığı ve değerlerin belirginleştiği, sorunların tartışılıp, çözüm önerilerinin oluşturulmaya çalışıldığı sempozyumda Yönetim Kurulu Başkanımız Yusuf SONGÜL ve Yönetim Kurulu Sayman Üyemiz Murat ŞANLI da hazır bulundu ve Başkanımız Sempozyumda bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

Başkanımız açılış konuşmasında; binlerce yıldır Anadolu‘da hüküm sürmüş medeniyetlerin mirasının günümüze taşınmasında ve bir sonraki nesle aktarılmasında en büyük faktörün insan olduğunu, bir şeyin geleneksel olmasının kökünün çok eskilere dayanmasından geldiğini, gıdanın da kültür olmasının bu yolculuğun bir parçası olduğunu belirterek, bu kültürün yaşatılması, yaşatılmakla kalmayıp zenginleştirilmesi ve geliştirilmesi için endüstriyel boyutlara taşınması gerektiğini vurgulamış ve "Endüstriyel boyut kazanmış bir ürünün günümüz dünyasında ulaştığı kitlenin ne kadar büyük olduğunu düşünecek olursak; artık o yöresel ürünün tüm insanların ve insanlığın tüketimine sunulmuş bir gıda maddesi olduğunu unutmamak gerekir. Bu aşamadan sonra geleneksel bir ürünün taşıması gereken kalite ve gıda güvenliği kriterlerinin sorgulanır hale geldiğini görmekteyiz", "Geleneksel Gıdalar Sempozyumunun çıktıları ve sonuç bildirgesi tarihe bir not düşülmesi anlamında önemlidir" dedi.

4. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu, açılış konuşmalarının ardından, "Anadolu‘da Gıda Kültürünün 3500 Yıllık Geçmişi" adlı açılış konferansı ve Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Senfoni Orkestrası Öğretim Elemanlarından oluşan "Academic Quartet" sanatçılarının mini konserinin ardından devam etti. Yaklaşık 600 kişinin katıldığı Sempozyumda 428 poster bildiri yer aldı, yapılan 6 oturumda 24 sözlü sunum gerçekleştirildi.

Sonuç bildirgesine ulaşmak için tıklayınız

 

Dosyalar
Okunma Sayısı: 849