TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Gerçekleştirildi

6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu Gerçekleştirildi
MERKEZ
Yayına Giriş: 11.11.2024 Son Güncelleme: 11.11.2024

Toros Üniversitesi ev sahipliğinde ODA'mız, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası, Mersin Büyükşehir Belediyesi ile Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) iş birliğiyle düzenlenen 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu “Gelenekten Geleceğe: Gıda Mirasımızın Korunması” temasıyla 7-8-9 Kasım 2024 tarihlerinde gerçekleştirildi.

Geleneksel gıdaların korunması, geliştirilmesi, ticarileştirilmesi, geçmişten alınan bilgi ve deneyimlerle geleneksel gıdaların kendine has özelliklerini koruyarak güncel teknolojilerle harmanlanıp daha rekabetçi hale getirilmesi ve sürdürülebilir uygulamalarla birleştirilmesi konularında bilgi alışverişi ve iş birliği fırsatları sunmayı hedefleyen “6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu”na; Toros Üniversitesi Kurucu Mütevelli Heyet Başkanı Ali ÖZVEREN, Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ARIÖZ, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk ŞAHUTOĞLU, Mersin İl Tarım Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, Odamız Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar ÜZÜMCÜ, II Başkanımız Funda  UYAR ÖZPINAR, Sayman Üyemiz Tufan GÜNDÜZALP, Yazman Üyemiz Süleyman DEĞERLİ, Yönetim Kurulu Üyemiz Uğur TOPRAK ile Şube Başkanlarımız, İl Temsilcierimiz ve akademisyenler ile öğrenciler katıldı.

Açılışta Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer ARIÖZ, Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Selçuk ŞAHUTOĞLU, Mersin İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem KARADAĞ, ODA Başkanımız Yaşar ÜZÜMCÜ, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi SUİÇMEZ ve Sempozyum Başkanı Toros Üniversitesi Öğretim Görevlisi Kamuran ÖZTOP konuşma yaptılar.

Sempozyum kapsamında katılımcılarla; geleneksel gıdalara dair bilimsel araştırmalar, sürdürülebilirlik örnekleri ve kültürel mirasın korunması gibi çeşitli konularda bilgi ve deneyim paylaşımı yapıldı. Geleneksel gıdaların geleceği, inovasyon ve teknoloji ile entegrasyonu, sürdürülebilir gıda üretim yöntemleri, coğrafi işaretli ürünler, geleneksel gıdaların kültürel öneminin yanı sıra, ekonomik değerini artırma ve global pazarlarda rekabet edebilirliğini sağlamak gibi birçok konuda bilimsel sunumların ve panellerin yer aldığı sempozyum, 3 gün devam etti. Bilim insanları tarafından 48 sözlü, 30 poster bildiri olmak üzere, toplam 78 akademik çalışmamın sunulduğu 6. Geleneksel Gıdalar Sempozyumu’nda,  sektör profesyonellerinin ve üreticilerin bilgi ve deneyimlerini paylaştıkları 2 panel oturumu gerçekleştirildi.

Türkiye’nin farklı illerinden gelen sektör uzmanları, akademisyenler ve ilgili paydaşların katıldığı sempozyumda katılımcılara, Toros Üniversitesi Aşçılık Bölümü tarafından hazırlanan geleneksel yemekler ve içecekler ikram edildi.

Okunma Sayısı: 307