TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

9TAVUKÇULUK VE TEKNOLOJİLERİ ULUSLARARASI İHTİSAS FUARI’NA KATILDIK

9TAVUKÇULUK VE TEKNOLOJİLERİ ULUSLARARASI İHTİSAS FUARI’NA KATILDIK
MERKEZ
Yayına Giriş: 13.06.2019 Son Güncelleme: 13.06.2019

 

Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı VIV TÜRKİYE 2019, 13-15 Haziran 2019 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi`nde yapıldı. 45 ülkeden 500‘ün üzerinde firmanın katıldığı, 25 binden fazla alıcıya ev sahipliği yapan fuar 15 Haziran 2019 tarihinde sona erdi.

HKF Fuarcılık tarafından 9. kez düzenlenen Tavukçuluk ve Teknolojileri Uluslararası İhtisas Fuarı`nın açılışında Yönetim Kurulu Başkanımız Kemal Zeki Taydaş bir açılış konuşması gerçekleştirdi.

 

Başkanımızın açılış konuşması aşağıdaki gibidir;

Değerli katılımcılar, saygı değer arkadaşlar,

Hepinizi temsil ettiğim Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası adına saygı, sevgi ve dostlukla selamlıyorum.

Dokuzuncusu düzenlenen tavukçuluk ve teknolojileri uluslararası ihtisas fuarının açılış konuşmalarından birini yapmak üzere bizleri şereflendiren HKF organizasyonuna hepinizin huzurunda teşekkürlerimi sunarım.

Değerli dostlar,

Katılımcı profili açısından bakıldığında tavukçuluk entegreleri ve tüm teknik gereçlerinden, beyaz et üretimi endüstrisi ve tüm teknik gereçlerine,  beyaz et bitmiş ürünlerinden, yem hammadde ve katkı ürünlerine, yem makinalarına, veteriner gereçleri, ilaçları, geliştirici ve biyolojik ürünlerinden laboratuar ve analiz cihazlarına, genetik ve kayıt sistemlerinden, paketleme ve lojistik sistemlerine, hayvan sağlığı, hijyen, temizlik ve sanitasyon sistemlerinden, çiftlik kurma ve anahtar teslimi proje sistemlerine, danışmanlık hizmetlerinden, çiftlik ticari araçlarına, tavukçuluk ile ilgili birlikler, dernekler ve bizim gibi meslek odalarından kooperatiflere, banka ve sigorta şirketlerine kadar geniş bir yelpazenin olduğu görülmektedir. Aynı şekilde konuyla ilgili bütün taraflara, toplumun çok geniş bir kısmına ziyaretçi profili olarak fuar kapılarının açıldığı da görülmektedir.

Fuarın ne kadar geniş bir kitleye hitap ettiği bu katılımcı ve ziyaretçi profilinden anlaşılmaktadır.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak bugüne kadar yapmış olduğumuz etkinliklerde önemle üzerinde durmaya çalıştığımız bir konu da "gıda güvenliğidir". Düzenlediğimiz kongre, sempozyum, panel, çalıştay ve söyleşi gibi etkinliklerimizde gıda güvenliği konusu gündeme alınarak konuşulmuş, üzerinde tartışılmış ve kamuoyu ile paylaştığımız sonuç bildirgelerimize de yansımış bir olgudur. Bizlerin gıda güvenliğine bakış açısı gıda güvencesiyle birlikte bin bir zorlukla elde edilmiş gıda maddelerinin fiziksel, kimyasal ve biyolojik zararlanmalardan uzak tutularak erişilebilen bu gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak vücuda yararlı olma halini ifade etmektedir.

Dünyada bu konu ile ilgili farkındalık yaratmak amacıyla Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO, BM Dünya Sağlık Teşkilatı ile birlikte çalışma yaparak ilk defa bu yıl 7 Haziran`ı "gıda güvenliği günü" ilan etmiş, anma ve kutlama adı altında etkinlikler gerçekleştirmiştir. Her yıl 16 Ekim Dünya Gıda Gününde yapılan etkinliklerin ötesinde özel bir gün adı altında yapılan bu çalışmalarla gıda güvenliğinin önemi ayrıca vurgulanmaya çalışılmıştır.

Dünyada artık gıda güvenliği gıda güvencesinin ötesinde konuşulmaya ve tartışılmaya başlanmıştır. Dünya üzerinde kimi kaynaklara göre 400 000, kimi kaynaklara göre ise 600 000 kişi her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitirmektedir. Dünya nüfusunun 7,5 Milyar olduğunu düşünecek olursak % 0,008`lik (on binde sekiz) kişinin yaşamını yitirdiğini bilmek, gıda güvenliğinin yaşamımızın ne kadar değerli bir parçasını oluşturduğunu daha iyi anlamamıza neden olacaktır.

Düzenlenen bu ihtisas fuarıyla gıda güvenliği konusunda yapılan tüm çalışmaları dünya üzerindeki örnekleri ile görmek mümkün olacaktır. İnsan gıdası için vazgeçilmez bir protein kaynağı olan kanatlı beyaz etinin ve yumurtasının, sofralarımıza gelinceye kadar yaşadığı uzun yolculuğun her aşamasının bir özeti olan bu fuarda bilimsel ve teknolojik üretim tekniklerinden hijyen ve sanitasyona kadar halk sağlığının gıda güvenliği ile birlikte sağlanmasının nasıl olduğunu da hep birlikte göreceğiz. Sağlıklı sürü, sağlıklı hayvan ve bunların sağlıklı ürünlerinin tüketici tarafından tercih edilmesinde belirleyici rol oynayan kanatlı sektörünün yeni teknolojik gelişmelerle tanışmasının bir aracısı olan bu fuar güvenli gıdanın sürekliliğinin sağlanmasının da bir aracı olacaktır.

Yaklaşık 81 Milyon nüfuslu ülkemizin protein açığı yaşadığı bir gerçektir. Avrupa ve dünya ortalamalarının çok çok altında kırmızı et ve su ürünleri-balık tükettiğimiz unutulmamalıdır. Bu açığın kapatılabilmesi için kanatlı beyaz et sektörü çok önemli bir konuma gelmiştir. Bu alana yapılacak yatırım, teşvik ve özendirmelerle dünyada protein açlığı çeken başta sahra altı Afrika ülkeleri olmak üzere orta doğu ülkelerinin yanı sıra yakın, güney ve uzak Asya ülkelerinin de sorunlarına çözüm olunabilir.

Türkiye özellikle son yıllarda bu konuda büyük bir gelişme kaydetmiş, kanatlı sektöründe söz sahibi ülkeler arasına girmiştir. Yıllık beyaz et üretimimizle dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapan, ülkenin gayri safi yurtiçi hasılasına katkı koyan, yarattığı katma değerle milli hasılanın yükselmesine yardımcı olan bu sektör gıda sanayinde de önemini her geçen gün artırmaktadır.

Başta ana akım medya olmak üzere görsel ve işitsel medyanın yanısıra son yıllarda yaşamımızın bir parçası haline gelen sosyal medya aracılığıyla beyaz et ile ilgili spekülatif, doğrudan uzak, yanıltıcı haberlerle, isminin başında bir sürü akademik unvan olduğu halde insanları yanlış bilgilendirip yönlendiren medyatik tiplerin neye hizmet ettiğini anlayabilmek pek mümkün olmamaktadır. Bu ve benzeri olaylarla mücadele etmek hepimizin asli görevidir. İnsanları bilimsel, mesleki, teknik, hijyen ve sanitasyondan uzak ürünlerin tüketilmesine davet etmek bu ülke insanının sağlığı ile dalga geçmekten başka bir şey değildir. Konuyla ilgili hiçbir uzmanlığı olmadığı halde konu hakkında yorum yapmaktan çekinmeyenler halk sağlığı ve gıda güvenliğini tehlikeye atanlardır. Bununla ilgili hukuki süreçlerin işletilmesi kaçınılmaz olmuştur.

Değerli dostlar,

Bir meslek kuruluşu olarak bizlerde meslektaşlarımızla birlikte üç gün sürecek bu fuarda tüm katılımcılarla birlikte olacağız. Düzenlenen bu fuarın ülkemiz beyaz et kanatlı sektörüne, mesleğimize, meslektaşlarımıza, ülke insanımıza, fuara katılan komşu, dost ve kardeş tüm ülke halklarına yararlı ve somut kazanımlı bir etkinlik olacağı inancımla Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası adına saygı ve sevgilerimi sunar, başarılar dilerim.

Kemal Zeki Taydaş
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu Başkanı
 

 

Okunma Sayısı: 272