TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

AKŞAM GAZETESİNE GÖNDERİLEN YAZI

MERKEZ
Yayına Giriş: 14.05.2008 Son Güncelleme: 14.05.2008

  

  

  

  

                                                                                                          Tarih : 14.05.2008

                                                                                                            Sayı : 2008/0585

  

  

  

AKŞAM GAZETESİNE,


12.05.2008 gün ki sayınızda Dr. Murat KINIKOGLU isimli yazarınız, köşesinde

"Yoğurdu üfleyerek değil afiyetle yiyin" başlıklı makalesinde yanıltıcı, yanlış ve yönlendirilmiş bilgilerle dolu bir yazı yayımlamıştır. Koruyucu sağlık tedbirlerinin en başında gelen konulardan biri olan gıda güvenliği kavramının ayaklar altına alındığı söz konusu yazıda sokak sütçülüğü ve dolayısıyla sokak sütünden elde edilen yoğurtlar övülerek halkın yanlış bilgilendirilmesine yol açılmıştır.

 

Süt, içerdiği besin bileşenleri yönünden oldukça zengin olmasından dolayı insanlar için mükemmel bir besindir. Aynı şekilde mikroorganizmalar için de süt, bulunmaz bir besin kaynağıdır. Süt, hayvandan sağıldığı anda sterildir ve hemen soğuk ortama alınmaması durumunda hızla mikrobiyal üremeye maruz kalmaktadır. Modern koşullarda üretilip işleme tabi tutulmayan sütler çok hızlı bozulduğundan sokak sütlerinin steril kalmasına imkan yoktur. Sokak sütünden yoğurt elde edilmesi sırasında uygulanan ısıl işlemler yoğurttaki vitamin ve mineral maddelerin kaybına yol açarak besin degerinin düşmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle tüm dünyada bilimsel veriler doğrultusunda "minimum risk maksimum fayda" prensibi ile geliştirilen pastörizasyon ve sterilizasyon yöntemleriyle modern tesislerde elde edilen sut ve sut ürünlerinin daha güvenli ve sağlıklı olduğunu halkımıza duyurmayı  görev bilmekteyiz. Gıda güvenliğinin uygulanabilmesi ve tüketicinin bilinçlenmesi açısından konusunda uzman olmayanların bu yanlış beyan ve tutumlarına sayfalarınızda yer vermemenizi önemle rica ederiz.

 

 

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 1040