TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ATAMA BEKLEYEN MESLEKTAŞLARIMIZLA BİR ARAYA GELDİK

ATAMA BEKLEYEN MESLEKTAŞLARIMIZLA BİR ARAYA GELDİK
MERKEZ
Yayına Giriş: 25.10.2022 Son Güncelleme: 25.10.2022

 

Yönetim Kurulu Başkanımız Yaşar üzümcü, 24 Ekim 2022 tarihinde, kamuda atama bekleyen gıda mühendisi meslektaşlarımızla bir araya geldi. Başkanımız atama bekleyen meslektaşlarımıza, kendileriyle her zaman dayanışma içinde olduğumuzu, bu yakıcı sorunu her ortamda ilgili mercilerle paylaştığımızı ve konuyu gerek basın açıklamaları gerek bakanlıkla yaptığımız bire bir görüşmelerle gündemde tutmaya devam edeceğimizi aktardı.

Kriz koşulları ve istihdam problemlerinin gölgesinde, meslektaşlarımızın temel bir zorlukla daha baş etmeleri gerekmektedir. Bu zorluğun adı KPSS`dir. İşsizlik, düşük ücret ile çalıştırma politikası, güvencesiz ve esnek çalışma koşulları sebebiyle kamuda istihdam bir umut kapısı olarak sunulmaktadır. Kamuda teknik eleman olarak istihdam edilebilmek için 3 milyon kişinin katıldığı bu sınava girip başarılı olmak da maalesef yeterli bir kriter değildir. Kurumlara girişte sonuçlar çoğu zaman keyfi ve istismara açık mülakatlarla belirlenmektedir.

Tarım ve Orman Bakanlığı`nın 2021 Faaliyet Raporu`na göre; 31.12.2021 tarihi itibarıyla gıda işletmelerinde toplam 1.378.185 resmi kontrol gerçekleştirildiği, bu kontrollerde 7.245 kontrol görevlisinin görev aldığı belirtilmişse de bu sayının yaklaşık 2000`ini gıda mühendisleri oluşturmaktadır. Çeşitli sebeplerle Bakanlığın farklı birimlerine ya da farklı şubelere geçen personelin de bu sayıya dahil edildiği dikkate alındığında özellikle gıda mühendisi kadrosunda olan ve unvanları gereği sadece gıda denetim işinde çalışan meslektaşlarımızın sayısının yetersiz kaldığı bir gerçektir.

Ülkemizde gıda güvenliğinin sağlanması amacıyla kamuda gıda mühendislerinin istihdamı artırılmalı ve bekleyen atamalar yapılmalıdır. Kontrol görevlileri içerisindeki oranın düşüklüğü ve gıda denetimlerinin önemi nedeniyle, gıda işletmelerinin resmi kontrollerinin özellikle gıda mühendisleri tarafından yapılması ve Tarım ve Orman Bakanlığı başta olmak üzere ilgili tüm kamu kurumlarında gıda mühendisi istihdamının artırılması gerekmektedir.

KAMUDA KADROLU, GÜVENCELİ İSTİHDAM İSTİYORUZ-KAMUDA GIDA MÜHENDİSLERİNİN İSTİHDAMI ARTIRILMALI VE BEKLEYEN ATAMALAR YAPILMALIDIR
https://www.gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=10939&tipi=17&sube=0

KPSS SKANDALI İLE GENÇ MESLEKTAŞLARIMIZIN EMEKLERİ, UMUTLARI VE GELECEĞİ ÇALINMIŞTIR
https://www.gidamo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=11946&tipi=2&sube=0

 

Okunma Sayısı: 512