AVRUPA BİRLİĞİNDE GIDA PROFESYONELLERİ MEVZUATI ÇALIŞTAYI`NA KATILDIK
31 Ağustos 2011 tarihinde Milano Üniversitesi, Milano / İtalya‘da ISEKI - Gıda Birliği (ISEKI - Food Association) tarafından Avrupa‘da Gıda Bilimi ve Teknolojisi Profesyonelleri mevzuatını tartışmak amacıyla düzenlenen "Avrupa Birliğinde Gıda Profesyonelleri Mevzuatı (Food Professional Regulation in EU)" başlıklı bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Çalıştayda temel olarak; Gıda Profesyonelleri Mevzuatı konusunda ülkelerin deneyimleri, profesyonel gıda teknolojistlerinin yeterliliği ve kamu hizmeti - hizmet sunumunda AB ve ulusal mevzuatlarının karşılaştırması, Gıda Profesyonellerinin Tanınmasında ekonomik, sosyal ve politik engeller, Gıda Profesyonelleri Mevzuatına endüstriyel bakış açısı konuları ele alınmıştır.
Çalıştay‘a Odamızı temsilen Başkanımız Petek Ataman ve Yazman Üyemiz Fatmagül Tuncer davetli olarak katılım sağlamışlardır. Yapılan yuvarlak masa toplantısında Gıda Profesyonellerinin mevzuatla düzenlendiği iki ülke olan İtalya‘dan Gıda Teknolojisi Profesyonelleri Kurulu ve ülkemizden Odamız sunum yaparak var olan durum ve uygulamaları hakkında bilgi aktarmıştır. Toplantıda katılımcılar; Gıda Güvenliği‘nin sağlanması açısından, gıda profesyonellerinin tanımlanması ve odalar veya dernekler gibi sivil örgütler tarafından takibi ve belgelendirilmesinin önemini dile getirmişlerdir. Gıda alanının multi-disipliner bir yapıda olması nedeniyle Gıda Uzmanlarının Avrupa Birliğinde de bilinirliğinin yeterince olmadığı uzmanlarca belirtilmiş, meslek ve görev tanımları daha iyi nasıl yapılabileceği ve bu konuda mevzuat oluşturma gereği olup olmadığı konusu da yuvarlak masa toplantısında tartışılmıştır. Odamız bu konularda bir çalışma grubu oluşturulmasını teklif ederek, AB‘ne sunulmak üzere bir rapor hazırlanmasını, bu raporda halen var olan durumun avantaj ve dezavantajları, ihtiyaçlar gibi birçok başlığın irdelenmesini ve sonunda komisyona somut öneri sunulmasını önermiş ve bu çalışmanın her aşamasında bulunarak birikimini aktaracağını ifade etmiştir.