TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

AYIN KONUSU: MEYVE SEBZE YILI

AYIN KONUSU: MEYVE SEBZE YILI
İZMİR
Yayına Giriş: 01.03.2021 Son Güncelleme: 01.03.2021

  

BM Genel Kurulu 2021`i Uluslararası Meyve Sebze Yılı olarak ilan etti. Bununla, meyve sebzelerin insan beslenmesi, sağlığı ve gıda güvenliğindeki önemine dikkat çekmeyi ve farkındalık sağlamayı amaçlıyorlar. Ayrıca BM Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri`ne ulaşmada bir fırsat olarak da görülmektedir. Çünkü tüm dünyanın 1 yılı aşkın süredir içinde bulunduğu Covid 19 pandemisi nedeniyle doğal kaynakları korumanın ve sürdürülebilir olmasını sağlamanın ne denli önemli olduğu, acı verici bir şekilde olsa da çok daha iyi anlaşılmıştır.

 Artan nüfus ve iklim krizinin beraberinde getirdiği olumsuzluklarla mücadelede tarımsal üretimin ve sürdürülebilir iyi tarım uygulamalarının hak ettiği önemi vermeden ve yürütülecek politikaları bu doğrultuda oluşturmadan açlıkla mücadelede gıda güvenliğinin, güvencesinin ve egemenliğinin sağlanmasında başarı sağlamak mümkün değildir.

Tarımsal üretim dediğimizde ise akla en başta meyve ve sebzeler gelmektedir. Meyve ve sebzeler insanlığın varoluşundan beridir en temel besin kaynaklarından olmuştur. İçerdikleri vitaminler, mineraller, bitkisel proteinler, lif gibi insan vücudu için elzem birçok besin öğesine sahip olan ve insan beslenmesinde vazgeçilmez bir yere sahip olan meyve ve sebzeler, ekonomik olarak da kolay ulaşılabilen gıda maddeleri arasında sayılabilir. Ayrıca bu kıymetli ürünler gastronominin giderek popülerlik kazandığı günümüzde farklı birçok reçeteyle de sofralarımızda baş tacı olmaya devam etmektedir.

Küçük yaşlardan itibaren aileler çocukların beslenmelerinde meyve ve sebzelere muhakkak yer vermeli, tüketim alışkanlığı kazandırmalı, tek çeşit beslenmenin önüne geçerek ve sağlıklı bireyler olarak yetişmelerini sağlamalıdır. Çocukluk çağlarında edinilen alışkanlıkların insan ömrünün devamında ne kadar önemli rol oynadığını düşünürsek, beslenme alışkanlığının erken yaşlarda oturtulmasının önemi daha iyi anlaşılır.

 Tarım ve Orman Bakanlığı`nın 2019 verilerine göre ülkemizde en çok üretilen meyve çeşidi üzümdür. Bunu elma, portakal, zeytin ve mandalina takip etmektedir. Yine aynı dönem içinde en çok üretilen sebze çeşidi ise domatestir. Domatesi karpuz, kuru soğan, hıyar ve kavun takip etmektedir (Not: kavun ve karpuz bakanlık verilerinde sebze üretim listesinde yer almaktadır). 

Tarım açısından zengin kaynaklara sahip olan ülkemiz, seksen iki milyon insanı rahatlıkla besleyecek toprak büyüklüğü ve verimliliğine sahiptir.  Ancak tarım politikalarında yapılan yanlışlar, çiftçilerin ve kooperatiflerin yeterli desteği alamaması, tarım arazilerinin yok edilmesi, yüksek gübre ve mazot fiyatları gibi sebeplerle üretim kapasitemiz düşmekte ve kendi üretebileceğimiz ürünleri ithal eder hale gelmekteyiz.

 Tarımda "milli ve yerli" söyleminin gereği; taşıma suyla değirmeni döndürmeye çalışmak yerine kendi öz kaynaklarımıza yönelmektir. Tarımsal girdi fiyatlarının ucuzlatılması ile başlayacak reform hareketi,  getirilecek muafiyet ve özendirmelerle yükseltilmeli, ülke insanının ihtiyacı olan bitkisel ve hayvansal üretim gerçekleştirilmelidir.

Tarımsal üretimler, konvansiyonel üretimlerden uzaklaşmadığı sürece ne yazık ki bunun önüne geçilemeyecektir. Konvansiyonel üretim sınırsız değildir. Konvansiyonel üretim için kullanılan tohumun, gübrenin ve ilacın ithal edildiğini düşünürsek aslında faydadan çok zararı olduğu da görülür. Yerli tohum kullanmak, organik tarım yapmak ve yapılan uygulamaların izlenebilirliğini sağlamak bir çözüm olacaktır.

Topraklarımızı, yer altı ve yer üstü kaynaklarımızı, Anadolu güneşi ile beslenip büyüyen sebzelerimizi, meyvelerimizi, tahıllarımızı korumak ve sürdürebilmek için küresel şirketlerin yarattığı bağlayıcı sistemin dışına hızla çıkmak zorundayız. Kendi kendimize yeterlilik, besin seçme özgürlüğümüz ve gelecek nesillere bize ait yerel lezzetlerimizi ve genetik tohumlarla,  kimyasallarla kirlenmemiş toprakları bırakmak en öncelikli hedeflerimizden birisi olmalıdır.

 

TMMOB Gıda Mühendsleri Odası

İzmir Şubesi Yönetim Kurulu 

Okunma Sayısı: 253