TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BASIN AÇIKLAMASI

BASIN AÇIKLAMASI
BURSA
Yayına Giriş: 06.09.2021 Son Güncelleme: 06.09.2021

 

 

Çocuklarımızın Sağlıklı ve Güvenilir Gıdaya Ulaşması

En Büyük Sorumluluğumuz… 

 

Tüm Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 pandemi sürecinin devam ettiği süreçte bugün itibariyle 2021/2022 eğitim öğretim dönemine girmiş bulunmaktayız. Uzun bir ayrılıktan sonra başlayan  yeni eğitim ve öğretim döneminin öğretmenlerimize velilerimize ve tüm eğitim camiamıza  hayırlı olmasını dileriz.

 

Bu zorlu süreçte okullarımızın açılması ile T.C. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ve özel okul/kurumların bünyesinde faaliyet gösteren kantin/kooperatif, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde satılan gıdalar ile dışarıdan temin edilen tabldot yemek  tedariklerini sağlayan yemek fabrikalarının  sağlığa uygun koşullarda üretim yaptığının ilgili bakanlığa bağlı denetim personelince denetlenerek öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin  hijyenik koşullarda güvenilir gıdaya ulaşabilmesini sağlamak birincil görevimiz olmalıdır.

 

T.C. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından ‘`Okul Kantinlerinde Satılacak Gıdalar ve Eğitim Kurumlarındaki Gıda İşletmelerinin Hijyen Yönünden Denetlenmesi`` Genelgesi 10.11.2020 tarihinde yayınlandı. Temel eğitim ve ortaöğretim yaş grubundaki çocuklarda kontrolsüz bir şekilde tüketilen enerji değeri yüksek, besin değeri düşük yiyecek ve içeceklerin yetersiz, dengesiz beslenmeye bağlı olarak şişmanlık (obezite), zayıflık, kemik/diş sağlığı bozuklukları, çeşitli vitamin ve mineral yetersizliklerine neden olmakta ve yetişkinlik döneminde görülen bazı kronik hastalıklara zemin oluşturmaktadır.

 

Öğrenci, kursiyer ve çalışanlara (kantin/kooperatif yemekhane, kafeterya, büfe, çay ocağı gibi gıda işletmelerinde) doğru beslenme alışkanlıkları kazandırılması, sağlıklı beslenme ortamları oluşturulması ve buralarda güvenilir gıdaya erişim konusunda bazı önlemlerin alınması zorunluluktur.

 

Gıda güvenliği sadece gıdayı değil gıda ile temas eden madde ve malzemelerin de güvenilir olmasını gerektirir. Gıda ambalajları hem gıda ile temas açısından hem de tüketici grupları ve bu grupların tüketim sırasında ambalajlardan kaynaklı zarar görme risklerini önleyecek şekilde mevzuata uygun olmalıdır. Gıda ambalajı üreticilerinden, bu ambalajı ve bu tür ambalajlı gıdaları satışa sunan gıda işletmelerine, kantin işletmecisinden, okul idarecilerine kadar herkes yasal olarak sorumludur.

 

Bu kapsamda; gıda işletmelerinde Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tavsiye kararlarına uygun olarak belirlenen okul gıdası kriterlerine uyum sağlanması ve ilgili yönetmeliğe göre güvenilir gıda üretimi için gerekli olan hijyen şartlarının (personel, ekipman, ham madde, ortam hijyeni vb.) oluşturulması, üretim ve servis aşaması da dâhil olmak üzere öğrencilerin sağlığı açısından risk oluşturabilecek nedenlerin ortadan kaldırılması amacıyla yönetmelikte belirtilen esaslara uyulmalı, denetimler üst seviyeye çıkarılmalıdır.

 

Geleceğimizin teminatı çocuklarımızın sağlıklı eğitim ortamlarında yetiştirilmesi ve eğitim emekçilerinin sağlığını korumak için belirtilen hususlara dikkat edilmesi önem arz etmektedir.

 

Bu vesileyle tüm çocuklarımıza

sağlıklı, başarılı ve kesintisiz bir eğitim hayatı diliyoruz…

 

 

Saygılarımızla

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 252