TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BASIN AÇIKLAMASICOVİD19 KÜRESEL SALGIN GÖLGESİNDE RAMAZAN AYINI KARŞILADIĞIMIZ BU GÜNLERDE BESLENMEMİZE VE SAĞLIĞIMIZA DİKKAT ETMELİYİZ GIDALARIN İSRAFLARI ÖNLENMELİ VE GIDA DENETİMLERİ ARTTIRILMALIDIR

BASIN AÇIKLAMASICOVİD19 KÜRESEL SALGIN GÖLGESİNDE
RAMAZAN AYINI KARŞILADIĞIMIZ BU GÜNLERDE
BESLENMEMİZE VE SAĞLIĞIMIZA DİKKAT ETMELİYİZ
GIDALARIN İSRAFLARI ÖNLENMELİ VE GIDA DENETİMLERİ ARTTIRILMALIDIR
BURSA
Yayına Giriş: 24.04.2020 Son Güncelleme: 24.04.2020

Covid-19 Küresel Salgın Gölgesinde

Ramazan Ayını Karşıladığımız Bu Günlerde

Beslenmemize ve Sağlığımıza Dikkat Etmeliyiz.

Gıdaların İsrafları Önlenmeli ve Gıda Denetimleri Arttırılmalıdır.

 

 

 Ramazan Ayı, tüm İslam aleminde olduğu gibi Ülkemizde de yardımlaşma, dayanışma ve manevi duyguların yoğun bir şekilde yaşandığı kutsal aylardan biridir.

Bu sene ramazan ayının Dünyayı ve Ülkemizi etkisi altına alan COVİD-19 pandemi dönemine denk gelmesi sebebi ile özelikle Gıda Güvenliği, Dengeli Beslenme, Gıda İsrafı açısından daha fazla hassasiyet gerektirmektedir.

Bu yıl Ramazan ayında, Bilim Kurulumuzun da tavsiyeleri doğrultusunda sosyal izolasyon kurallarını dikkate alarak, yakınlarımız ile iftar ve sahur sofralarını paylaşmamak ülkemiz adına süreç yönetiminde bizlere düşen en önemli görevlerden biridir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bu dönemde tüm halkımıza ve kamuoyuna tavsiyelerimiz;

 

  • Yeterli, Dengeli ve Doğru Beslenme ile Bağışıklık Sistemimizi Güçlendirelim…

 

Ramazan ayında uzun süre yeme içme faaliyetlerinin durması sebebi ile sahur ve iftar vakitleri ve bu iki zaman dilimi arasında tüm besin öğelerinden dengeli olarak tüketmek ve günlük su alım miktarını tamamlamak önem kazanmaktadır.

Özellikle Covid_19 sürecinde bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi vurgusunun sıkça yapıldığı bu dönemde sağlığın korunmasında ve hastalıkların önlenmesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemi bir kez daha öne çıkmaktadır. Seçilecek gıdaların özelikle protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlar yönünden zengin olması dengeli beslenme açısından büyük önem taşımaktadır.

Bunun yanı sıra tüketeceğimiz sebze ve meyvelerin bol su ile yıkanması, et, balık, tavuk grubu ürünlerin az pişmiş ve çiğ olarak asla tüketilmemesi, mutfak hijyen ve sanitasyonuna dikkat edilmesi bu dönemde beslenmemiz ile ilgili önemli noktalar olduğunun altını çizmek gerekir.

 

  • Ramazan Alış Verişlerimizde Dikkat Etmemiz Gerekenler…

 

Bu süreçte Gıda alışverişinde bulunacağımız market ve pazarlarda gerekli kişisel  koruyucuları kullanmak, alışveriş alanı ve dışında gerekli sosyal mesafe kuralına uymak, kontaminasyon riskini en aza indirecektir. Alışverişlerimizde Sağlık Bakanlığının ve Tarım ve Orman Bakanlığının yönetmelik ve yönergelerinde belirtilen kurallara uyulması önem arz etmektedir.

Yapılan gıda alışverişlerinde Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca verilen kayıt veya onay numarasının yer aldığı etiket bilgileri kontrol edilmeli, etiketsiz ve açıkta satılan, izlenebilirlik bilgilerine ulaşılamayan merdiven altı işletmelerin ürettiği ürünler asla satın alınmamalıdır.

Mikrobiyolojik bozulma riski yüksek olan et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri soğuk zincir kurallarına riayet edildiğine emin olunmadan asla satın alınmamalıdır.

Soğuk zincir gerektirmeyen ürünlerin ev ortamına alınmadan önce en az 6 saat  havalandırılması yine koruyucu önlemler arasındadır.

Ambalajlı olarak alınan gıda ürünlerinin dış ambalajları açılarak gıdaya teması olmayacak  şekilde çöpe atılmalı, gıda ürünleri bundan sonra dolaba alınmalı ve eller sabun ve bol su ile yıkanarak dezenfekte edilmelidir.

 

  • İsraf`a Dikkat…

 

Ramazan ayında artan ve değişen tüketim istekleri, bunun yanı sıra içinde bulunduğumuz dönemin bizleri ihtiyaç fazlası ve gereksiz gıda alışverişine yöneltmemelidir.   

Ürün raf ömürlerinin dolması, uygun olmayan muhafaza koşulları sonucunda gıda ürünlerinin bozulmasına ve çöpe atarak israf edilmesine yol açmaktadır.

Bu ayda ve içinde bulunduğumuz süreçte ekmek ve pide tüketimi başta olmak üzere ihtiyaç fazlası alımdan kesinlikle kaçınılmalı, ürünlerin depolama koşulları ve raf ömürleri dikkate alınarak yeterli miktarda alıma dikkat edilmelidir.

 

  • Gıda Üretim ve Satış Yerleri Denetimi Önemli…

     

Ülkemizde Gıda Güvenliğinin sağlanması ve gıda işletmelerinin denetim görevinde tek yetkili kurum Tarım ve Orman Bakanlığı`dır.

Özellikle Ramazan aylarında gıda tüketimlerin ve gıda alışverişlerinin daha arttığı bir dönemi yaşamaktayız. Bu nedenle içinde bulunduğumuz süreçte halkımızın yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilmek adına denetim sıklığı arttırılmalı, halk sağlığını tehdit eden ve stokçuluk yaparak gıda fiyatlarının dalgalanmasına sebebiyet veren işletme ve kişilere en ağır cezalar verilmelidir. Gıdalarda taklit ve tağşiş yaparak halkın hem sağlığına hem de cebindeki parasına göz diken, toplum olarak birilik ve beraberlik içerisinde birbirimize destek olarak atlatabileceğimiz bu süreci kendine fırsat olarak gören kötü niyetlilere pirim verilmemelidir. Bu anlamada Gıda Mühendisleri Odası olarak bir meslek odası olmanın verdiği bilinçle  halkımıza ve meslektaşımıza olan sorumluluğumuz gereği her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu kamuoyu ile paylaşırken,

Ramazan ayının ülkemize hayırlar getirmesini ve içerisinde bulunduğumuz Covid 19 salgın sürecinin sona ererek sağlık ve mutlulukla karşılayacağımız güzel günlerin bir an evvel gelmesi dileğimizi halkımız ve kamuoyu ile paylaşırız.

 

Saygılarımızla.

 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu

Okunma Sayısı: 207