BASIN AÇIKLAMASI: GIDA KONTROL GÖREVLİLERİ RİSK ALTINDA
GIDA KONTROL GÖREVLİLERİ RİSK ALTINDA
İçinde bulunduğumuz bu salgın ya da diğer afet durumlarında toplumun temel ihtiyaçlarını karşılamak adına çalışması gereken sektörlerden biri de gıda sektörüdür. Kısıtlamalara rağmen üretime devam etmek zorunda kalan gıda sektörü emekçilerinin sağlığını güvence altına almak toplumsal bir görevdir. Bu dönemde de temel ihtiyaç kategorisinde yer alan gıdanın, güvenilir gıda zincirinde arzını sürdürebilmek adına her türlü zorluğa, baskıya, hatta darp edilmeye varan saldırılara karşın, büyük bir özveri ile görevlerini yapan Gıda Kontrol Görevlisi arkadaşlarımız sosyal mesafeyi korumanın neredeyse imkansız olduğu birçok işletmeye gitmeleri ve kullandıkları kalem, form vb. malzemeler nedeniyle Covid 19 bulaşı tehlikesi ile karşı karşıya çalışmaktadırlar. Sağlıklı olsalar dahi, potansiyel taşıyıcı olabilme ihtimallerine karşı, riski en aza indirmek için önlemler alınmalıdır. Bu noktada Tarım ve Orman Bakanlığına şu soruları sormakta fayda görüyoruz.
◾Denetimlere çıkan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımıza yeterli miktarda kişisel koruyucu donanımları (Bone, Maske, Tulum, Gözlük vb) veriliyor mu?
◾Yeteri miktarda kişisel koruyucu donanım verilemiyor ise denetimlerin devamlılığını sağlamak için ne tür bir aksiyon alındı?
◾Bakanlık ve il/ilçe müdürlüklerinde görev alan kontrolör arkadaşlarımıza Covid 19 testi yapıldı mı?/yapılması düşünülüyor mu? Yapıldı ise sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak mı?
◾Olası pozitif vaka sonucunda ne gibi önlemler alınması planlanıyor?
Covid19 ile mücadelede kişisel hijyenden sonra en önemli konu, hepimizin bildiği gibi sağlıklı ve yeterli beslenmedir. Bu noktada da denetimlerin önemi bir kez daha ortaya çıkmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığı 2019 Faaliyet Raporu verilerini incelediğimizde Bakanlıkta görevli gıda kontrolörü sayısının 7004 olduğu, mevcut kadro ile ülke genelinde 1 milyon 215 bin 996 denetim yapıldığı ve sadece 174`ü için savcılığa suç duyusunda bulunulduğunu görebiliriz. Yine bu rapora göre ülkemizde 31.12.2019 tarihi itibariyle toplam 688.159 gıda işletmesi bulunmaktadır. Bu işletmelerin 12.788 adedi onay kapsamında, 675.371 adedi ise kayıt kapsamında bulunmaktadır. Kayıtlı işletmelerin 76.215`i üretim yeri, 316.018 satış yeri, 280.138 toplu tüketim yeridir. Tüm bu verilerin ışığında sayılarının bu kadar az olmasına ve iş yüklerinin bir o kadar fazla olmasına rağmen bu kadar işletmeyi denetlemek için büyük bir özveriyle çalışan gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızın sağlığını korumak ve hastalığın yayılmasını engellemek adına yukarıdaki sorularımız büyük önem arz etmektedir.
Konunun ciddiyetini kamuoyunun bilgisine sunarız.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası