TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BASIN AÇIKLAMASI ``RAMAZAN AYINDA GIDA FIRSATÇILARI İLE MÜCADELE ANCAK ETKİN GIDA DENETİMLERİ İLE YAPILABİLİR… HALKIMIZIN GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİMİ GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR…``

BASIN AÇIKLAMASI ``RAMAZAN AYINDA GIDA FIRSATÇILARI İLE MÜCADELE ANCAK ETKİN GIDA DENETİMLERİ İLE YAPILABİLİR…
HALKIMIZIN GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİMİ GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR…``
BURSA
Yayına Giriş: 13.04.2021 Son Güncelleme: 13.04.2021

 
 RAMAZAN AYINDA
GIDA FIRSATÇILARI İLE MÜCADELE ANCAK ETKİN GIDA DENETİMLERİ İLE YAPILABİLİR…
HALKIMIZIN GÜVENİLİR VE SAĞLIKLI GIDAYA ERİŞİMİ GÜVENCE ALTINA ALINMALIDIR…

 

 

 Dünya genelinde ve Ülkemizde etkisi ve ciddiyeti bir yılı aşkın süredir devam eden COVİD-19 pandemisinin gölgesinde bir ramazan ayına daha girmek üzereyiz.

 

Toplum olarak Covid-19 ile mücadelenin kişisel hijyen ve sosyal mesafe kurallarına uymanın yanı sıra dengeli ve sağlıklı beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek ile mümkün olabileceğini bilim insanları her fırsatta kamuoyu paylaşmaktadır.

Buradan yola çıkarak güvenilir ve sağlıklı gıdaya erişimin hem bu salgın sürecinde hem de normal yaşantımızda ne denli önemli bir konu olduğunun hepimiz farkındayız.

 

Ancak gerek ekonomik sebepler gerekse iklimsel değişikliklerin yarattığı mevsimsel kuraklıklar ve bunun sonucunda tarımsal üretimdeki verim azalışı, bireylerin yeterli ve sağlıklı gıdaya ulaşmasının önündeki sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.

Bunun yanı sıra, sıradan koşulların dışında ramazan ayı gibi gıda ürünlerine olan talebin ve dolayısıyla tüketimin arttığı özel dönemlerde bu konu ayrı bir hassasiyet ve bakış açısı gerektirmektedir.

 

Bu nedenle halkımızın yeterli ve sağlıklı gıdaya erişimini sağlayabilmesi hepimizin sorumluluğundadır..!

 

Ülkemizde gıda üretim yeri ve tüketim yerlerinin Gıda Güvenilirliği ve insan sağlığı açısından denetim ve kontrol edilmesi konusunda tek yetkili kurumum Tarım ve Orman Bakanlığımızdır.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak bakanlığımıza çağrımız; içerisinde bulunduğumuz süreçte öncelikli olarak denetim sıklığı arttırılmalı, halk sağlığını tehdit eden gıdalarda taklit ve tağşiş yaparak halkın hem sağlığına hem de cebindeki parasına göz diken, toplum olarak birlik ve beraberlik içerisinde birbirimize destek olarak atlatabileceğimiz bu süreci kendine fırsat olarak gören kötü niyetlilere pirim verilmemelidir..!

 

Ayrıca buradan bir çağrıyı da Ticaret Bakanlığımıza yapmak istiyoruz…

Tarım ve gıda ürünlerinde stokçuluk yaparak gıda fiyatlarının dalgalanmasına sebebiyet veren işletme ve kişilere en ağır cezalar verilmelidir. Spekülatif bir ortam yaratarak üreticinin ürettiğinin hakkını alamazken, tüketici ise değerinden yüksek fahiş fiyatlarla gıdaya erişimine sebebiyet veren art niyetliler denetlenmeli ve gerekli yasal işlem uygulanmalıdır..!

 

Bir diğer çağrımız ise halkımıza…

Gıda alışverişi ve tüketim alışkanlıklarının arttığı ramazan ayında; yeterli, dengeli ve doğru beslenmeli, Tarım ve Orman Bakanlığı‘nca verilen kayıt veya onay numarasının yer aldığı etiket bilgileri kontrol edilmeli, etiketsiz ve açıkta satılan, izlenebilirlik bilgilerine ulaşılamayan merdiven altı işletmelerin ürettiği ürünler asla satın alınmamalı, alışverişlerimizde Sağlık Bakanlığının ve Tarım ve Orman Bakanlığının yönetmelik ve yönergelerinde belirtilen kurallara uyulmalı, bu ayda ve içinde bulunduğumuz süreçte ekmek ve pide tüketimi başta olmak üzere ihtiyaç fazlası alımdan kesinlikle kaçınılmalı, ürünlerin depolama koşulları ve raf ömürleri dikkate alınarak yeterli miktarda alıma dikkat edilmeli ve israftan kaçınılmalıdır..!

 

 TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak meslek odası olmanın verdiği bilinçle, halkımıza ve meslektaşımıza olan sorumluluğumuz gereği her türlü iş birliğine hazır olduğumuzu belirtirken,

Ramazan ayının ülkemize hayırlar getirmesini ve içerisinde bulunduğumuz Covid-19 salgın sürecinin sona ererek sağlık ve mutlulukla karşılayacağımız güzel günlerin bir an evvel gelmesi dileğimizi halkımız ve kamuoyu ile paylaşırız.

 

 

Saygılarımızla.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Bursa Şube Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 241