BASIN BİLDİRİSİCOVID19 VİRÜSÜNE YÖNELİK MARKET VE PAZAR YERLERİNDE UYGULANMASI GEREKEN TEDBİRLER
Kıymetli Meslektaşımız,
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şube Başkanı Serkan DURMUŞ, COVID-19 virüsüne yönelik Market ve Pazar yerlerinde uygulanması gereken tedbirler ile ilgili yaptığı basın bildirisi yaptı.
Bursa Hâkimiyet Gazetesi Köşesi Yazarı Namık GÖZ`ün köşe yazısında yer verilen haberin detaylarına aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
https://www.bursahakimiyet.com.tr/yazarlar/namik-goz-76/cavusoglu-moral-verdi-bursa-da-durum-iyi-15943.html
*************************************************************
Ülkemizde, Covid-19 salgın vaka sayısı her geçen gün artmakta olup gerekli tedbirler konusunda daha sıkı ve kontrollü davranmak hepimiz için daha da önem arz etmektedir.
Salgının önlenmesi ve yayılımı durdurmak için alınan bu tedbirlerin etkin şekilde hayata geçirilmesinin yanı sıra ilave tedbirlerinde alınarak bu zor süreci hep birlikte atlatmak en büyük dileğimiz. İç işleri Bakanlığımızın yapmış olduğu düzenleme ve alınan ilave tedbirlerin yanı sıra Gıda Mühendisleri Odası olarak tespit ettiğimiz ve önemli olduğuna inandığımız önerilerimizi sizlerle paylaşmanın halk sağlığı ve pandemi ile mücadelede önemli olduğunu düşünmekteyiz.
Özellikle halkımızın temel ihtiyaçlarını karşıladığı ‘`Pazar Yerleri ve Marketler``de gıda stok kontrolü sağlanmalı, hijyen denetimi üst düzeye çıkarılmalı, görev alan emekçiler ve müşteriler için risk faktörü minimuma indirilmelidir.
Bu kapsamda; Bursa Büyükşehir Belediyesi ve İlçe Belediyeleri`ne büyük görevler düşmektedir.
Bu süreçte takip edilecek hususlar belirlenirken belediye yetkililerinin yanında, Bursa Valiliği Pandemi Bilim Kurulu ve ilgili meslek odaları ve meslek disiplinlerinin birlikte hareket etmesi kaçınılmaz bir gerçektir.
Bu bağlamda ;
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Bursa Şubesi olarak hazırladığımız ‘`Pazar Yerleri ve Marketlerde Alınması Gereken ilave önlemler``konulu yazımızı halkımız ve kamuoyunun bilgilerini sunarız.
Pazar yerlerinde ve marketlerde tezgahlarının önünde müşteri ile tezgah arasında ve müşteriler arasında sosyal mesafeyi sağlayacak kırmızı çizgiler veya bariyerlerle işaretleme yapılmalıdır. Pazaryerlerinde Mümkünse tezgahlar karşılıklı denk gelmeyecek ve geçişi daraltmayacak şekilde kurgulanmalıdır.
Yüz yüze karşılaşmayı azaltmak ve girişi kontrol etmek için özellikle kapalı pazar yerlerinde giriş ve çıkış kapısı ayrılarak tek yön uygulaması yapılmalıdır. Ayrıca Pazar yerinin metrekaresi ile orantılı belli sayıda insanın içeri alınması sağlanmalıdır. Kişiler güvenli mesafe hakkında sık sık uyarılmalıdır ve kontrol edilmelidir.
Kapalı Pazar yerine ve marketlerde giriş noktalarında görevli personeller tarafından kişilerin vücut sıcaklık ölçümleri yapılarak 37,8 derecenin üstündeki vatandaş Pazar yerine alınmamalıdır. Bu uygulama girişlerde yoğunluk oluşturmayacak şekilde düzenlenmelidir.
Yetkililer gözetiminde pazarcı esnafı tarafından hijyen koşullarına dikkat edilerek ön paketlenmiş ve tartılmış ürün teslimine yönelik bir düzenleme ile alış veriş ve temas süresi mümkün olduğunca kısıtlanmalıdır. Yıkanması mümkün olmayan (et, süt ürünleri, baharat, ekmek, kuruyemiş, salça, zeytin vb.) yiyeceklerin dökme olarak sergilenmesi ve ambalajsız satışı yasaklanmalıdır.
Pazarcı esnafına uyması gereken kurallar ile ilgili bir broşür hazırlanmalı ve tüm Pazar yerlerinde bu kurallar kişilerin görebileceği büyüklükte asılmalıdır.
Pazar yerlerine temiz su için seyyar musluk ve lavabolar yerleştirilmesi sureti ile el yıkama olanakları sağlanmalıdır. Pazarcılar normalde 20 saniye olan el yıkama süresini 40 saniyeye çıkarmaları konusunda bilgilendirilmelidir. Ayrıca pazarcı esnafı maske ve eldiven kullanmalıdır.
Pazarlarda gıda ve temizlik maddelerinin dışında herhangi bir ürünün (tekstil, zücaciye, oyuncak vb) satılmasına izin verilmemelidir.
Görevli ekipler tarafından denetimler sıklaştırılmalı, bu ekiplerde mutlaka en az bir Gıda Mühendisi yer almalıdır.
Balık tezgâhlarında tahta tezgâh kullanımı önlenmeli, serginin üzeri açık olmamalı ve kullanılan buzlar içilebilir nitelikte sulardan yapılmış olmalıdır.
Market ve Pazarlarda açık ürünler mümkünse küçük porsiyonlar halinde ambalajlanarak müşterilerin tezgah önünde yoğunlaşmalarını önlemek ve bekleme sürelerini azaltma yoluna gidilmeli. İşi biten kişiler en hızlı şekilde bulunduğu alanı terk etmelidir.
Market çalışanlarının ve pazar esnafının sağlık durumları çalışma ve satış öncesi kontrol edilmeli; ateşi olan, öksüren vb. kişilerin satış yapmasına ve çalışmasına izin verilmemelidir.
Market ve pazaryerlerinde 65 yaşın üstü ve 18 yaşın altında çalışan olmamalı ayrıca kronik rahatsızlıkları olan personeller çalıştırılmamalıdır.
Market girişlerine ve pazar yerlerinde el dezenfektanı ve giriş çıkış kapı önlerine dezenfektan uygulamaları yapılmalıdır.
Market çalışanları maske ve eldiven kullanmalı ayrıca kasalar önünde engelleyici şeffaf paravanlar ve sıra mesafe çizgileri konulmalıdır.
Marketlerde metrekare başına yoğunluğu arttırmayacak şekilde müşteri içeriye alınmalıdır.
Marketlerde kasalarda görev yapan personel sayıları arttırılmalı ve konu ile ilgili eğitim verilmelidir. Kasaların önünde ürün konulan bantlar sık sık dezenfekte edilmelidir.
Alışveriş zamanında mümkün olduğunca nakit para kullanımı yerine temassız kartların kullanımının tercih edilmesi sağlanmalıdır. Para kullanılması halinde eller sıkı sık dezenfekte edilmelidir.
Gün sonunda Pazar ve Market (alışveriş süresi) bittikten sonra temizlik ve dezenfeksiyonu için gerekli tedbirler arttırılmalıdır.
Saygılarımızla.
Serkan DURMUŞ
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Bursa Şube Yönetim Kurulu A.
Şube Başkanı