BASINDA BURSA ŞUBE
Serkan Durmuş, halk sağlığının güvenceye alınması içindikkat edilmesi gereken hususları şöyle sıraladı:
- Özelliklepazarlarda ve açıkta satılan, etiketsiz ve Tarım ve Köyişleri Bakanlığı üretim izni olmayan ürünler satın alınmamalı,
- Son kullanım tarihi geçmiş gıda maddeleri kesinlikle satın alınmamalı,
- Ambalajsız, etiketsiz ve ortalama piyasa fiyatının çok altında satışa sunulan gıda maddelerine ilgi gösterilmemeli,
- Soğuk zincir kurallarına uygun satışa sunulması gereken gıda maddelerinin, buzdolabında ya da derin dondurucuda saklanma koşullarının sağlandığına dikkat edilmeli,
- Güvenilir olmayan yerlerden alışveriş yapılmamalı,
- Görünüş, koku ve tat gibi duyusal özellikleri uygun olmayan gıda maddeleri satın alınmamalı, bu durumdaki ürünlerin satışını yapan kişi veya kuruluşlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı veya ilgili kamu kurumlarına bildirilmeli,
- Meyve ve sebzeler çok iyi yıkanmalı ve temizlenmeli,
- Besleyici değeri yüksek, ancak çabuk bozulabilen süt ve süt ürünleri, et ve et ürünleri ile balık gibi gıda maddeleri güvenilir yerlerden alınmamalı, uygun koşullarda saklanmalı, pişirilmeli ve kısa sürede tüketilmeli,
- Satın alınmış gıda maddeleri, savurganlığa neden olmayacak şekilde uygun koşullarda saklanmalı ve tüketilmeli,
- Dışarıda yemek yenilmesi durumunda hijyenik ortamlar tercih edilmelidir.