TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BAYRAM ALIŞVERİŞİNE DİKKAT

MERKEZ
Yayına Giriş: 27.09.2008 Son Güncelleme: 27.09.2008

 

 

 

27.09.2008

 

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE!

  

BAYRAM ALIŞVERİŞİNE DİKKAT

 

İnsanların beslenmesi ve halk sağlığı açısından gıdaların yasalar doğrultusunda üretimi, denetimi ve analizlerinin sürekli yapılması gerekmektedir. Özellikle, AB‘ne uyum süreciyle birlikte gıda güvenliği anlayışı çerçevesinde gıda maddelerinin üretimi ve denetimi gerekmektedir. Bu süreç içinde resmi kurumlar ve yetkili otoritenin yanında tüketicinin de dikkatli olmasında yarar vardır.

 

Ülkemizde gıda maddelerinin üretim, satış ve servisinin yapıldığı işyerlerinin denetimi, 5179 sayılı kanuna dayanılarak Tarım ve Köyişleri Bakanlığı‘nca yayımlanan ve yürütülen " Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Denetimi ve Kontrolüne Dair Yönetmelik " hükümlerine göre yapılmaktaydı. Ancak, Danıştay‘ın 30.06.2008 tarih ve 2008/294 esas no‘lu kararıyla söz konusu yönetmeliğin yürütmesi durdurulmuş, yaz günlerinde, özellikle ramazan ayında denetim yapılamamıştır. 26 Eylül 2008 tarihinde aynı isimle yayımlanan yönetmelik ile gıda üretim ve satış yerlerinin denetiminin yürütme yetkisi, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı üzerinden yerel yönetimlere verilmiştir.Bu durum, yetki karmaşasını yeniden gündeme getirecek olup, gıda güvenliği konusunda sorunların süreceği anlamına gelmektedir.

 

Gıda maddelerinin denetim ve analizlerinin yapılamaması, gıda güvenliği zincirinin en önemli halkalarının aksamasına yol açmakta, halk sağlığı açısından ciddi riskler oluşturmaktadır. Özellikle, gıda güvenliğine yönelik tartışmaların daha çok gündeme geldiği Ramazan Bayramı, Kurban Bayramı ve Yılbaşı gibi günlerde, denetim konusunda sorunların yaşanması, toplum sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir.

 

Bayramın yakınlaştığı bu günlerde alınacak şekerleme, çikolata, lokum, tatlı vb ürünlerin satın alınmasında tüketicinin dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Söz konusu gıda maddelerinin üretim izninin alınmış, son kullanma tarihinin geçmemiş, ambalajların hasarlı ve yıpranmamış olmasına dikkat edilmelidir. Açıkta satılmakta olan, üretim iznine ilişkin bilgi içermeyen ve maliyetinin çok altında satışa sunulan ürünlerin satın alınmaması ve tüketilmemesinde yarar vardır. Ayrıca, şekerleme ürünlerinin bileşiminde katkı maddesi olarak yer alan renklendiricilerin gerek mevzuatta belirtilen sınırlarda kullanıldığından emin olunması, gerekse kullanımına izin verilmeyen renklendirici ve kimi katkı maddelerinin insan sağlığı açısından sakınca oluşturmaması açısından da, üretim izni olan ürünlerin satın alınmasına özen gösterilmesi son derece önemlidir.

 

Konunun tüketiciyi ilgilendirmesi nedeniyle halkımızı duyarlı olmaya çağırıyor, gıda güvenliğinin sağlanması ve bu doğrultuda gerekli önlemlerin alınması için yetkilileri uyarıyoruz.

 

Saygılarımızla.

  

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 1180