TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BAYRAM ŞEKERİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 NOKTA

BAYRAM ŞEKERİ ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 NOKTA
İSTANBUL
Yayına Giriş: 30.04.2022 Son Güncelleme: 30.04.2022

Bayram Şekeri Alırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Nokta

Basına ve Kamuoyuna

30.04.2022 

Hammadde fiyatlarındaki artış ve satın alma gücünde yaşanan düşüş gıda ürünlerinde kullanılan hammaddelerin daha ucuz alternatif hammaddelerle değişmesine ve hatta taklit-tağşiş yapılmasına neden olabilmektedir.  

Her gıda ürününde olduğu gibi satın alınan ürününü üreten gıda işletmesinin Tarım ve Orman Bakanlığı`na kayıtlı olup olmadığı kontrol edilmelidir. Bunun için gıda ürünün etiketinde üretici firmanın adı veya ticari ünvanı ve adresiyle TR-XX-K-XXXXX formatında bir kayıt numarası olup olmadığı Gıda Güvenliği Bilgi Sistemi (GGBS)`den kontrol edilmelidir. Bu bilgiler satın alınan gıda ürününün Tarım ve Orman Bakanlığı`na kayıtlı ve denetlenebilir bir işletme olduğunun göstermektedir. 

Şekerleme ürünlerinde kullanılan renklendiriciler yapay ve doğal olarak iki gruba ayrılmaktadır. Yapay renklendirici kullanımı dünya ülkelerinin gıda mevzuatlarında yer almakta olup bu izin kullanım limitleri ile sınırlandırılmıştır. Etiket üzerinde renklendiriciyle ilgili sağlık uyarısı olup olmadığı özellikle çocuklar için kontrol edilmelidir. Çikolata ve kokolin ayrımına da dikkat edilmelidir. Çikolatada hammadde olarak kakao ve kakao yağı kullanılırken, kokolinde kakao tozu ve bitkisel yağ çeşitleri kullanılmaktadır. 
 

Tatlı şerbetleri pancar şekerinden ve mısırdan elde edilen şuruplardan hazırlanabilmektedir. Açıkta satılan şekerleme ürünleri ve tatlıların etiket bilgileri tezgâhta mutlaka yer almalı ve satın alınırken etiket mutlaka kontrol edilmelidir. Bu ürünlerin analizinin gıda mühendisleri tarafından akredite gıda analizleriyle gerçekleştirildiği ve ürün içeriğinde yer alan bileşenlerin akredite laboratuvar analizlerinin dışında tespit edilmesinin mümkün olmadığı bilinmelidir.  

Öte yandan ürün adıyla içerik bilgisinin eşleştirilmesi önem taşımaktadır. Örneğin ambalajının üzerinde fıstıklı yazan şekerli ürünün antep fıstıklı mı yer fıstıklı mı olduğu içindekiler kısmı kontrol edilerek tespit edilmelidir. Gıda ürününün etiketinin okunmasında zorluk yaşanması durumunda satın alınacak yerdeki personelden destek istenmelidir. Fiyat konusunda avantaj sağlamaya çalışan bir gıda işletmesinin ürün adıyla uyuşmayan içeriğe sahip şekerli ürünü satışa sunabileceği dikkate alınmalıdır. Ayrıca gıda ürününün ön yüzünde vurgu yapılarak ya da görselle belirtilen hammaddenin oranı da yüzde (%) olarak etikette yer almalıdır.  

Sütlü tatlılar en yüksek +4-6 0C‘de muhafaza edilmelidir. Bu ürünlerin satışının yapıldığı dolapların kapaklarının tamamen kapalı olduğundan emin olunmalıdır. Ürünler satın alındıktan sonra evlerimizdeki buzdolabına koyulana kadar soğuk zincirin kırılmamasına özen gösterilmeli ve ürün raf ömrü içerisinde tüketilmelidir.  

Şeker, lokum ve çikolata ürünlerinde alerjen bulunabileceği gözden kaçırılmamalıdır. Yine etiket okuma alışkanlığımız bu konuda devreye giriyor. Kuruyemiş, süt ürünleri veya soya ürünlerine alerjisi/alerjen in toleransı bulunan kişilerin etikette yer alan alerjen uyarılarına dikkat etmesi gerekmektedir.  

Artan şeker, çikolata ve tatlı fiyatları ve düşen alım gücü nedeniyle taklit-tağşiş yapılan ürün sayısının arttığı ve daha da artacağı düşünülmektedir.  Tarım ve Orman Bakanlığı da yaklaşan bayram öncesinde yeni taklit-tağşiş listesini kamuoyuyla paylaşmalıdır. 

 

               TMMOB

   Gıda Mühendisleri Odası
İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu  

Okunma Sayısı: 398