TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

BEYOĞLU`NDA ŞEKER FABRİKALARI PROTESTOSUNA KATILDIK

BEYOĞLU`NDA ŞEKER FABRİKALARI PROTESTOSUNA KATILDIK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 17.04.2018 Son Güncelleme: 17.04.2018

          Tokat, Yozgat, Amasya, Kastamonu, Erzincan yöre derneklerinin çağrısı üzerine, 8 Nisan 2018 Pazar günü, şeker fabrikalarının özelleştirilmesini protesto etmek için İstanbul`daki Taksim Tünel Meydanında bir araya gelerek Galatasaray Lisesine yaptıkları yürüyüşe ve ardından basın açıklamasına katıldık.

          TMMOB GıdaMO İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu 2. Başkanı Sn. Celal Selçuk ESEN ve Yönetim Kurulu Üyesi Sn. Hasan MORDENİZ‘in katıldığı ve İstiklal Caddesindeki vatandaşların yoğun tezahüratlarıyla, destekleriyle gerçekleşen yürüyüşün ardından Galatasaray Lisesi önünde konuşan Tüm Tokatlılar Kültür ve Dayanışma Derneği (Tüm Tok Der) Başkanı Hasan BAYRAK ve Tokat İli Dernekleri Federasyonu Başkanı Halil BAKAN‘ın yaptıkları açıklamalarda, 

          "Şeker fabrikaları en temel üretim tesislerindendir. Hem istihdam hem de sosyal ve ekonomik kalkınmaya katkıları önemli bir yer tutmaktadır. Pancarın şekere dönüşmesinden, artıklarından ve toprağa kattığı verim açısından katkıları büyüktür. Fabrikaların özelleştirilmesi, satılması ya da kapatılması; pancar üreticisi köylüler, mevsimlik tarım işçileri, fabrikada çalışan işçiler, esnaf ve nakliyeciler ile hayvancılık işletmeleri açısından bakıldığından tam bir çöküş demektir. Asıl ve en büyük tehlike ise şeker pancarından üretilen şeker yerine nişasta bazlı şeker (NBŞ) devreye sokularak insan sağlığının tehlikeye atılmasıdır. NBŞ‘nin ithal edildiğini hesaba kattığımızda yabancı ülkelere döviz ödeyerek hem ekonomik bağımlılığımız artmakta hem de dış ticaret açığımız büyümektedir" denildi.

 

 

Okunma Sayısı: 211