TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ÇEŞME SİT ALANLARI DAVASI

ÇEŞME SİT ALANLARI DAVASI
İZMİR
Yayına Giriş: 07.02.2024 Son Güncelleme: 07.02.2024

Sayın Basın Mensupları,

Bildiğiniz gibi Çeşme Yarımadasında çoğunlukla orman ve doğal sit alanı niteliğindeki  16.140 Hektar ( Yaklaşık 23.000 Futbol sahası) büyüklüğünde, deniz alanı ile birlikte adaları ve 42 Kilometre kıyıyı kapsayan devletin hüküm ve tasarrufunda olup kamuya ait devasa bir alan Turizm Bölgesi ilan edilmiştir.

Bu alanların mülkiyetinin özel kişilere devri ile buralarda mega yat limanları, alışveriş merkezleri, oteller ve turizm tesisleri yapılması ve bu alanların tamamen halka kapatılarak imtiyazlı kişilerin kullanımına tahsis edilmesi yönündeki Turizm Bölgesi ilanı işlemine karşı kurumlarımızca açılan davalarda yargılama devam etmekte olup Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’nun işlemi hukuka aykırı bulan kararı yönünde yargılamaların sonuçlanması beklenmektedir.

Bu süreçte Çeşme Turizm Bölgesi sınırları içinde kalan; insanların tahribatından uzak kalmış, nadir bir eko sisteme sahip Alaçatı-Zeytineli arasında kalan kıyı kesimi, buradaki üç adet ada ve kıyının gerisinde kalan 8.000 hektar büyüklüğündeki nitelikli doğal sit alanı vasfındaki koruma alanının koruma statüsü Çevre Bakanlığı tarafından düşürülerek alan mega yat limanları ve her türlü yapılaşmalara açık hale getirilmiştir.

Amaç nadir türlerin yaşadığı el değmemiş koruma alanını, turizm görüntüsü altında sermayenin tükenmez hırslarına feda etmektir.

Kurumlarımız, dernekler ve bir kısım yurttaşlar tarafından İzmir 2. İdare Mahkemesinde açtığımız dava neticesinde Mahkemece nitelikli doğal sit alanlarını turizm yapılaşma ve kullanımına imkan veren Sürdürülebilir alanlara dönüştüren işlem hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

Çabalarımız sonucu halkımızın yaşam alanlarına sermayenin saldırısı şimdilik durdurulmuştur.

Kentimizin yaşam alanlarının korunması konusundaki çabalarımız bundan sonra da kararlılıkla devam edecektir.

Saygılarımızla.

TÜRK MÜHENDİS VE MİMAR ODALARI BİRLİĞİ (TMMOB)

 İZMİR BAROSU BAŞKANLIĞI 

İZMİR TABİP ODASI

DOĞA DERNEĞİ

EGEÇEP DERNEĞİ

SUALTI ARAŞTIRMALARI DERNEĞİ

BATI URLA KÖYLERİ ÇEVRE KORUMA VE GÜZELLEŞTİRME VE KALKINDIRMA DERNEĞİ

GÜCÜCEK KOYU DOĞAL YAŞAMI GÜZELLEŞTİRME VE KORUMA DERNEĞİ

VE DAVACI YURTTAŞLAR.

 

 

 

Okunma Sayısı: 109