TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ÇİĞ KÖFTELER HİJYENİK Mİ

ÇİĞ KÖFTELER HİJYENİK Mİ
KONYA
Yayına Giriş: 01.11.2017 Son Güncelleme: 01.11.2017

 

Çiğ köfteler hijyenik mi?

Hemen hemen her sokak başında açılan çiğ köfte dükkanları sağlık ve hijyen açısından ne durumda olduğu düşündürüyor. Bazı çiğ köfte satıcılarının bulgurun su kaldırma kapasitesinden faydalanarak, çiğ köftenin içine yüksek miktarda su ilave ettiğini söyleyen TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, denetimlerin artması gerektiğini aktardı

 

Konya Haberi

 

 

Çiğ köfteye artan ilgiyle birlikte çiğ köfte dükkanı ve firması sayısında da artış yaşandı. Neredeyse her sokak başında açılan çiğ köfte dükkanları sağlık açısından ne durumda ve çiğ köfte tüketmeden önce nelere dikkat etmeliyiz? TMMOB Gıda Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı M. Hulusi Ada, bazı çiğ köfte üreticilerinin bulgurun su kaldırma kapasitesinden faydalanarak, çiğ köftenin içine yüksek miktarda su ilave ettiğini söyledi. Başkan Ada, "Çiğ Köftenin yanında servis edilen marul, maydanoz gibi yeşillikler her ne kadar temiz görünse de içerisinde gizli kalmış böcek ve bakterileri barındırabilmektedir. Bu sebepten mutlaka sirkeli suda bekletilip akan suyun altında iyice kirinden arındırılması gerekmektedir" dedi.

"ÇİĞ KÖFTENİN İÇİNE YÜKSEK MİKTARDA SU İLAVE EDEBİLMEKTE"

Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmenliğine göre, çiğ köftede sitrik asit haricindeki tüm katkı maddelerinin kullanıma yasak geldiğini söyleyen Başkan Ada, "Yönetmenliğe göre Bakanlık tarafından yapılan denetimlerde numune alınarak laboratuarda analizin yapılması sonucunda katkı maddesi tespit edilirse ürünler toplatılmakta ve idari para cezası uygulanmaktadır. Günümüzde çiğ köfte pazarının büyülüğünün yaklaşık 1 milyar TL`dir.  Her geçen gün büyüyen bu pazarda gıda mühendisleri kontrolünde üretim yapan işletmeler olduğu gibi ‘merdiven altı`  diye tabir edilen Bakanlıktan izin almayan üreticilerin oranı yüksek. Çok ucuza satılan ve gerekli resmi izinleri olmadan üretim yapan firmalar pazarda rekabeti haksız bir yönde götürmekle birlikte bazı hileler ile de insan sağlığını üzerinde riskler oluşturuyor. Bazı üreticiler bulgurun su kaldırma kapasitesinden faydalanarak, çiğ köftenin içine yüksek miktarda su ilave edebiliyor. Fazladan ilave edilen su miktarı yükseldikçe buna bağlı olarak mikroorganizmaların artışı hızlı olmaktadır" diye konuştu. Çiğ köftede kuru madde miktarının en az yüzde 47 olması gerektiğini ifade eden Ada, tuz oranının ise yüzde 3 olması gerektiğini aktardı. Başkan Ada, "Bozulmasını önlemek amacıyla piyasada yüksek miktarda tuz kullanılan çiğ köfteler bulunabilmektedir. Çiğ köfte pişirilmeden üretilen bir gıda maddesi olduğu için üretim ve satış yapan iş yerlerinde hijyene çok önem verilmesi gerekir. Çiğ Köftenin yanında servis edilen marul, maydanoz gibi yeşillikler her ne kadar temiz görünse de içerisinde gizli kalmış böcek ve bakterileri barındırabilmektedir. Bu sebepten mutlaka sirkeli suda bekletilip akan suyun altında iyice kirinden arındırılması gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

ÇÖLYAK HASTALARI TÜKETMEMELİ

Çiğ köfte alırken Etiketlenmiş ve Türk Gıda Kodeksi tarafından onaylanmış ürünlerin alınması gerektiği uyarısını yapan Başkan Ada, besin zehirlenmesine neden olma ihtimali yüksek olduğu için açıkta satılan çiğ köftelerden kaçınmanın gerekli olduğunu söyledi. Başkan Hulusi Ada, "Özellikle çocuklar, yaşlılar ve sağlık sorunu olan besin olan bireylerde bağışıklık sistemi zayıf olduğundan çok ciddi zehirlenmelere neden olarak ölüme kadar götürme olasılığı yüksektir. Çiğ köfte içinde bulunan bulgurdan dolayı glüten alerjisi olarak bilinen çölyak hastalarının tüketmesi uygun bir besin değildir" dedi.

ETLİ ÇİĞ KÖFTE YASAK DEĞİL

Etli çiğ köftenin yasaklanmadığını, üretilmesine izin verildiği bilgisini veren Ada, maliyet ve riskden dolayı üreticilerin etsiz çiğ köfteyi tercih ettiğini söyledi. Ada, "Şu anda piyasada yüzde 90 etsiz çiğ köfte satılıyor. Çünkü etli çiğ köfte çok riskli bir gıda. Soğutucu odalarda üretilmesi gerekiyor. Bunun ardından soğuk araçlarda tüketiciye ulaştırması gerekiyor. Bütün bunların yanında raf ömrü üç gün. Hem maliyetli hem de ömrü kısa. Bu yüzden etli çiğ köfte çok nadir üretiliyor" şeklinde konuştu.  Kayıt dışı çalışan firmalar yaptıkları hileler ile halk sağlığını tehdit ettiğini kaydeden Ada, çiğ köftenin güvenilir gıda seviyesine çıkarılması için denetimlerin artması ve bilinçlendirme çalışmalarının yapılması gerektiğini aktardı.  (Sultan TÜRKMEN)

Okunma Sayısı: 1620