COVID 19 GÜNLERİNDE İEF BASIN AÇIKLAMASI
89. İzmir Enternasyonal Fuarı COVID-19 pandemisinin yeniden artış gösterdiği günlerde 4 - 8 Eylül tarihleri arasında Kültürparkta ziyarete açılacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da fuar alanı içerisinde onlarca gıda maddesi satan büfe ve mekân faaliyete geçecek.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şubesi olarak geçmiş senelerden edindiğimiz izlenim ve tespitlere (temizlik için suyu dahi bulunmayan küçük masalarda veya tezgahlarda kurulmuş, son tüketim tarihi/tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş veya çok yaklaşmış ürünlerin satışı, gıdada soğuk zincir uygulamalarına dikkat edilmemesi, dondurulmuş olarak gelen çiğ et ve et ürünlerinin çözündürme prosedürüne uygun olmayan bir şekilde açıkta çözündürülmesi, saatlerce açıkta kalan döner gibi et ve et ürünleri, satış noktalarında çiğ et kesilen bıçaklarla pişmeden tüketilen domates, marul, soğan ve hatta ekmek doğranması, personel, alet ve ekipman hijyenine dikkat edilmemesi, hizmet sunan personelin mevzuat gereği hijyen eğitimi alması gerekirken eğitimsiz kişilerin kişisel koruyucu donanım (bone, kolluk, maske ve eldiven gibi) kullanmadan hizmet vermesi gibi) dayanarak bu sene de hijyen kurallarının ve gıda güvenliğinin bir kenara bırakılıp halk sağlığını tehdit edici uygulamalarla gıda satışlarının yapılacağı endişesini taşımaktayız.
İzmirliler tarafından 1 yıldır beklenen fuarın ziyaretçi sayısının yüksek olması muhtemel bir durum olmakla birlikte, gıda satışı yapılacak yerlerde fiziksel mesafenin korunamayacak olması ve ürün tüketirken maskelerin çıkarılacak olması bulaşma riskini yükseltecektir. Olası Covid19 taşıyıcısı bir çalışandan yeniden pişmeyecek bir gıdaya koronavirüs bulaşabilecek olması da bu dönemde kuvvetle muhtemeldir.
Tüm riskler göz önüne alındığında ve pandemi süreci başından beri yaptığımız açıklama ve uyarılar göz önünde bulundurulduğunda bu sene fuarda gıda satışının yapılması doğru olmayacaktır. Eğer ki, gıda satışı yine de yapılacaksa Gıda Mühendislerinden oluşacak il/ilçe Belediye ekipleri ve il/ilçe Tarım ve Orman Müdürlükleri fuar öncesinde asgari teknik ve hijyenik şartların yerine getirilmesini sağlamalı ve fuar süresince de denetimleri sıkı tutmaları gerekmektedir. Vatandaşlarımız da bilinçli ve dikkatli olmalı, şüphe duydukları ürünlerle ilgili ALO 174 e ihbarda bulunmalılar.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
İzmir Şubesi Yönetim Kurulu