TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

COVID19 PANDEMİ SÜRECİNDE NORMALLEŞME TURİZM VE HİZMET SEKTÖRÜNDE GIDA GÜVENLİĞİ VE GIDA MÜHENDİSİNİN ÖNEMİ

MERKEZ
Yayına Giriş: 19.06.2020 Son Güncelleme: 19.06.2020

19 Haziran 2020

Normalleşme süreci ile birlikte tatil sezonu da açıldı. Turizm işletmeleri, tedbirler kapsamında hizmet vermeye başladı. Özellikle yemek servislerinin yapıldığı kısımlar ile mutfak alanlarında uygulanan sıkı tedbirler Covid-19 Corona virüs salgın sürecinde daha çok önem kazanmaya başladı.

Kısıtlamalar nedeniyle henüz yabancı turistlerin gelmeye başlamadığı turizm bölgelerinde gıda güvenliğinin önemini vurgulamak kaçınılmaz olmuştur.

Gıda güvenliği erişilen gıdanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik her türlü zararlanmalardan uzak, sağlıklı ve vücuda yarayışlı olma halini ifade etmektedir. Gıdaya erişmenin yanında var olan gıdanın da insan sağlığına tehdit oluşturmayacak şekilde korunması gerekmektedir.

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak düzenlediğimiz kongre, sempozyum, panel, çalıştay ve söyleşi gibi etkinliklerimizde gıda güvenliği konusu gündem yapılmış, üzerinde tartışılmış ve kamuoyu ile paylaştığımız sonuç bildirgelerimize de yansımış bir olgudur. Kamu sağlığının korunabilmesi adına gıda güvenliğinin sağlanması aynı zamanda yasal bir zorunluluktur.

Dünya üzerinde yaşayan 7,5 Milyarı aşkın insandan yaklaşık 600 000`i her yıl gıda kaynaklı hastalıklardan yaşamını yitirmektedir. Bu gerçek, gıda güvenliğinin ne kadar yaşamsal öneme sahip olduğunu göstermektedir.

Doksan yedi yıllık Cumhuriyet tarihimizde yaşanan pek çok ekonomik krizden başarıyla sıyrılabilmiş, ekonominin yükünü omuzlamış, imalat sanayinin küçüldüğü dönemlerde bile pozitif büyümeyle ülke ekonomisinin lokomotifi olmuş gıda sanayi ve turizm sektörünün yaşamsal önemi önümüzdeki süreçte daha net anlaşılacaktır.

Türkiye ekonomisinin %12`lik bir kısmını oluşturan turizm sektöründe hizmetin aksamaması, pandemi sürecinde öngörülen tedbirlerin yaşama geçirilmesi, gıda güvenliğinin sağlanması, gıdanın kabulünden sunumuna kadar geçen pek çok aşamada yerel mevzuatların ve uluslararası standartların yerine getirilebilmesi için gıda üretim işletmelerinde ve otellerde Gıda Mühendisi istihdamının önemi ortaya çıkmaktadır.

Dört yıllık lisans eğitimi boyunca temel fen bilimlerinden, temel mühendislik bilimlerine, gıda teknolojisi derslerinden gıda mevzuatına, gıdanın imalatından kalite kontrolüne, nakliyesinden depolanmasına kadar daha pek çok ders alarak bilimsel temelli mühendislik eğitiminden geçen meslektaşlarımız turizm hizmet sektöründe de başarıyla mesleklerini icra etmektedirler. Turizm sektörünün ülkemizin dışa acılan penceresi olduğu gerçekliliğiyle, içinde bulunduğumuz pandemi sürecinde konaklama tesislerindeki hijyen uygulamalarının önemi bir kez daha ön plana çıkmıştır.

Gıda üretimi gibi riskli bir konuda, uygulamalar kişilere bağlı bırakılmamalıdır. İlgili sistemler ekip halinde koordineli bir şekilde planlanmalı ve İşletmeye özgü etkin bir gıda güvenliği yönetim sistemi oluşturulması zorunlu bir ihtiyaç olmalıdır.

Gıda Mühendisleri otellerde kalite sistemlerinin oluşturulması ve takip edilmesi, gıda güvenliği, HACCP sistemlerinin oluşturulması ve uygulanması, mal kabul, depolama, üretim, sunum aşamalarında gerekli kuralların belirlenmesi, belirlenen kuralların uygulanması ve bu uygulamaların kontrol edilmesi süreçlerinde aktif olarak görev almaktadır.

Konaklama tesislerinde oluşabilecek gıda kaynaklı zehirlenmeler ve özellikle Covid-19 pandemi sürecinde, tesislerdeki hijyen uygulamalarında gıda mühendisleri gıda güvenliğinin ayrılmaz bir parçası olarak ekip liderliği pozisyonunda görev almaktadır.

Gıda güvenliğinin bir hak olarak özellikle tüketici hakları bağlamında sağlanması, kapsamlı ve ihtiyacı karşılayacak bir gıda mevzuatının varlığı ve bu mevzuata dayalı denetim ile mümkün olacaktır.

Gıda Mühendislerinin meslek örgütü olan TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak, yukarıda ifade edilenler ışığında başta hizmet ve turizm sektörü olmak üzere halk sağlığının konu olduğu her yerde gıda güvenliğinin takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI

YÖNETİM KURULU 

Okunma Sayısı: 160