TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ KAPSAMINDA GÜVENLİ GIDA SAĞLIKLI YAŞAM PANELİNİGERÇEKLEŞTİRDİK

DÜNYA GIDA GÜVENLİĞİ GÜNÜ KAPSAMINDA GÜVENLİ GIDA SAĞLIKLI YAŞAM PANELİNİGERÇEKLEŞTİRDİK
MERKEZ
Yayına Giriş: 08.06.2022 Son Güncelleme: 08.06.2022

Bilindiği gibi Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarafından alınan kararla 7 Haziran günü, Dünya Gıda Güvenliği Günü olarak belirlenmiştir. Gelecek nesillerin yeterli ve güvenli gıdaya ulaşmasını sağlamak amacıyla tüm dünyanın gerekli tedbirleri alması son derece önemlidir. Bu yıl Dünya Gıda Güvenliği Günü için "Daha Güvenli Gıda, Daha İyi Sağlık" teması seçilmiştir.

Bu kapsamda TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak, güvenli gıdaya erişimin temel bir insan hakkı olduğu gerçeğinden hareketle; gıda güvenliğini artırmak yönünde farkındalık oluşturmak, risklerin tespit edilip önlenmesi ve doğru yönetilmesine olan ihtiyacı hatırlatmak, çözüm önerileri sunmak ve Gıda Mühendisliği mesleğinin önemini kamuoyuna daha iyi anlatmak üzere 7 Haziran 2022 tarihinde Ankara`da "Güvenli Gıda, Sağlıklı Yaşam Paneli" gerçekleştirdik.

Yönetim Kurulu Başkanımız Yaşar Üzümcü`nün açılış konuşması ile başlayan panel, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Ayşegül Selışık ve Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Selman Ayaz`ın açılış konuşmaları ile devam etmiştir.

Başkanlığını, T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürü Dr. Berrin Şenöz`ün yaptığı panelde; TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Akdağ, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Program Direktörü Prof. Dr. Toker Ergüder, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yeşim Soyer ve T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Erol Bulut konuşmacı olarak yer almıştır.

Açılış konuşması yaparak panelimizi onurlandıran FAO ve Bakanlık yetkilileri ile tüm panel konuşmacılarımız, gıda güvenliği ile ilgili olarak yaptıkları çalışmaları açık, şeffaf ve detaylı şekilde aktararak katılımcıları bilgilendirmiştir.

Başarılı ve verimli bir şekilde gerçekleşen panelin ertesi günü basında çıkan birçok olumlu haberin yanı sıra, panelde yaşanan samimi ve ılımlı ortamın tam aksine, yanlış anlaşılmaya sebep olacak bir takım olumsuz başlıklarla da haber yapılmasını üzüntüyle karşıladık.

Bazı haber başlıklarında verildiği gibi panel sırasında herhangi utandırıcı veya şoke eden bir açıklama yapılması söz konusu olmamıştır. Bakanlık yetkilileri, açık ve şeffaf şekilde bazı ithalat-ihracat uygulamalarını paylaşarak prosedürleri anlatmıştır.

Panelimize katılarak değerli bilgilerini ve görüşlerini bizlerle paylaşan T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı Ulusal Gıda Referans Laboratuvar Müdürü Sayın Dr. Berrin Şenöz`e Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilci Yardımcısı Sayın Ayşegül Selışık`a, Tarım ve Orman Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdür Yardımcısı Sayın Selman Ayaz`a, TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Sayın Ebru Akdağ`a, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye Ofisi Program Direktörü Sayın Prof. Dr. Toker Ergüder`e, ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi  Sayın Doç. Dr. Yeşim Soyer`e ve Tarım ve Orman Bakanlığı, Gıda Kontrol ve Laboratuvarlar Daire Başkanı Sayın Erol Bulut`a çok teşekkür ederiz.


 

Okunma Sayısı: 698