TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

DÜNYA SÜT GÜNÜ 2009

MERKEZ
Yayına Giriş: 20.05.2009 Son Güncelleme: 20.05.2009

  

 

                                                                                                                                 20.05.2009

BASININ VE KAMUOYUNUN DİKKATİNE !

 

  

21 MAYIS DÜNYA SÜT GÜNÜ KUTLU OLSUN

  

Süt, içerdiği besin ögeleriyle insanlar için mükemmel bir gıda maddesidir. Yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan kimi besin maddeleri, hayvansal ve bitkisel ürünlerde değişik oranlarda bulunurken, süt, bir çok besin öğesini tek başına barındırmaktadır. Yapısında; süt şekeri (laktoz), yağ,  protein, mineral maddeler ve vitaminler olup, bunlardan pek çok besin öğesi doğada sadece sütte bulunabilmektedir. 

 

Bu özellikleri nedeniyle süt, başta çocuklar olmak üzere her yaşta birey için tüketilmesi gereken en önemli gıda maddelerinden biridir. Sütün bir diğer özelliği de, vücudun maksimum düzeyde yararlandığı  proteinleri içermesidir.

 

Süt tüketimi aynı zamanda bir gelişmişlik ölçüsü de sayılabilmektedir. Sağlıklı ve yeterli beslenen toplumlarda süt ve süt ürünlerinin tüketimi daha yüksek olmaktadır. Türkiye‘de, yıllık kişi başı süt tüketimi 20 kg dolayında iken, gelişmiş ülkelerde bu oranın 70-100 kg olduğu bilinmektedir. Ülkemiz tüketicisinin beslenme alışkanlıkları gereği, yoğurt ve peynir gibi süt ürünleri daha çok tüketilmektedir.

 

İnsanlar için bulunmaz bir besin kaynağı olan süt, zararlı mikroorganizmaların üremesi için de benzersiz bir ortamdır. Süt, uygun olmayan koşullarda çok çabuk bozulabilmektedir. Hayvandan sağılan süt, tüketiciye ulaşıncaya kadar çeşitli etkenlerden kaynaklanan bulaşıya bağlı olarak çabuk bozulabilmektedir. Özellikle, açıkta satılan ve sokak sütü olarak tanımlanan süt, tüketici sağlığı açısından büyük risk oluşturmaktadır.

 

Türkiye‘de 1930‘lu yıllarda yasaklanan sokak sütçülüğü, hala sorun olmaya devam etmektedir. Bunda, yeterli denetimlerin yapılamaması ve bilgi eksikliği yanında, süt ve üretim teknolojisine ilişkin bilgisi olmayan kişilerin sokak sütçülüğünü özendirerek, ısıl işlem görmüş süt hakkındaki olumsuz söylemlerinin büyük etkisi vardır.

 

Sağlıklı yaşam ve dengeli beslenmede sütün yeterli düzeyde tüketiminin sağlanması konusunda atılması gereken bir çok adım vardır. Hijyenik koşullarda üretimin gerçekleştirilmesi, kuralına uygun taşınarak tüketicilere ulaştırılması, kalitenin sağlanması ve okul çağındaki çocukların süt tüketimine özendirilmesi ve benzeri konularda ulusal bir politikaya ihtiyaç vardır. Odamızın da içinde yer aldığı ULUSAL SÜT KONSEYİ‘ nin kurulması, olumlu bir gelişme olarak değerlendirilmekte ve yeni açılımlar getireceği umut edilmektedir. 

 

Gıda Mühendisleri Odası olarak, tüketicilerin hijyenik olmayan ve sağlıksız koşullarda üretilerek piyasaya sunulan süt ve süt ürünlerini tüketmemeleri, bu tür ürünleri öneren kişileri ciddiye almamaları gerektiğini bir kez daha belirtir, bilimsel ve teknolojik olarak ısıl işlem görmüş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi gerekliliğini vurgular, ‘DÜNYA SÜT GÜNÜ‘ nü kutlarız.

 

Basına ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.

 

  

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 1425