TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

ELZEM YAĞ ASİTLERİ

MERKEZ
Yayına Giriş: 01.06.2020 Son Güncelleme: 01.06.2020

İnsan vücudu linoleik asit (omega 6) ve alfa-linolenik asit (omega 3) hariç, ihtiyaç duyduğu bütün yağ asitlerini kendi oluşturabilir. Bu iki yağ asitleri, vücutta üretilemedikleri için, besinler yoluyla vücuda alınması gerekir.
Günümüzde linolenik asit n–3 (omega 3) olarak bilinmektedir. En çok bilinen omega 3 yağ asitleri ALA (Alfa linolenik asit), EPA (Eikosapentaenoik asit) ve DHA (dokosahekzaenoik asit)`tir. ALA vücutta EPA ve DHA ‘e metabolize olur.

Omega yağ asitlerinin vücutta fonksiyonları
 Hücre zarının dayanıklılığı ve işlevinde etkindir.
 Yağların damar içinde akıcılığını sağlar.
 Trigliserit düzeyini düşürür, kolesterol metabolizmasında görev alır.
 LDL (kötü kolesterol) düzeyini düşürerek kalp damar hastalıkları riskini azaltır.
 Kanı inceltip damarları korur, kanın damarda pıhtılaşmasını önler.
 Kanın beyin damarlarında rahatça dolaşmasını sağlar.
 Bağışıklık sistemini güçlendirir, enfeksiyonlara karşı direnci arttırır.
 Embriyo yaşamından itibaren sinir ve görme sisteminin sağlıklı gelişmesini sağlar.
 Hücrelerin hormonlara karşı cevaplarını ayarlayan hormon benzeri bileşikler olan prostaglandinlerin sentezinde görev alır .
 Serbest radikallere karşı savaşarak cilt hücrelerinin yaşlanmasını engeller, hücreleri yenileyip cildi güzelleştirir.

Yağlı balıklar ve deniz ürünleri (özellikle uskumru, sardalye, hamsi ve somon gibi) ceviz, badem, soya filizi, kuru fasulye, soya fasulyesi, nohut, mısır, mısır unu, keten tohumu yağı, tatlı patates, marul, lahana, brokoli ve yeşil yapraklı sebzelerde ve bu bitkilerle beslenen hayvanların süt yağı ve yumurta sarılarında bulunur. 

Okunma Sayısı: 5172