TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

EYLÜL 2023: TÜKETİME HAZIR YİYECEK, MEZE, SOS

EYLÜL 2023: TÜKETİME HAZIR YİYECEK, MEZE, SOS
İZMİR
Yayına Giriş: 12.10.2023 Son Güncelleme: 12.10.2023

Çalışmaya hayatının yoğunluğu, bireysel yaşamın artması, teknolojiye dönük bir neslin gelişi hazır yiyeceklere yönelimi ve talebi son yıllarda arttırmıştır. Tüketime hazır yiyecekler ihtiyacımız olan pek çok çeşidi, küçük gramajlarda ve raf ömrü avantajı ile bulmamızı sağlamaktadır. Ayrıca uygun koşullarda saklandığı durumda da raf ömrü boyunca stoklanarak ihtiyaç anında tüketim imkânı verir. Güvenilir yöntemlerle hazırlandığından emin olduğumuz paketli ürünler zaman kazandırır, enerji tasarrufu sağlar.

Tüketime hazır yiyecekler, meze ve soslarda çeşitlilik çok fazla olduğundan, ürün geliştirmeye çok açık bir alandır. Ancak temel gıda sınıfında olmadıkları için, ekonomik koşulların zorlayıcı olduğu zamanlarda tüketicilerin ilk vazgeçtiği ürün gruplarındandır. Damak tadı kişiden kişiye değişkenlik gösterdiğinden, yöresel tatlar olarak nitelendirebileceğimiz meze çeşitleri endüstriyel olarak üretildiğinde genelin beğenisini kazanmak oldukça güç olan ürünlerdir.

Tüketime hazır yiyecek, meze ve sos üretimleri birbirinden ayrı proseslere ve alt yapısal ihtiyaçlara sahip ürün grupları olarak değerlendirilse de belli proses basamaklarında ortak uygulamalara tabi olabilmektedir. Ürün çeşidine, girdi özelliklerine ve üretim aşamalarına göre raf ömrü, saklama ve sevkiyat koşulları farklılıklar gösterirler.

Genel olarak meze grubu ürünler, herhangi bir ısıl işlem uygulanmadan direkt tüketildikleri için proses aşamasındaki hijyen koşullarını sağlamak ekstra önemlidir. Kullanılan hammaddenin mikrobiyolojik, kimyasal ve fiziksel kriterleri, standart ve güvenliği gıda üretimi için oldukça önemli bir kalite kontrol basamağıdır. Soğuk zinciri bozmadan üretim, depolama, sevkiyat koşulları sağlanmalıdır. Soğuk zincirin sağlanamadığı koşullarda meze grubu ürünler bozulmaya çok açıktır.

Yönetmelikler gereği, geleneksel gıdalar grubuna giren meze çeşitlerinde koruyucu kullanımı yasaklanmıştır, bu da sektörde farklı teknolojiler ile ürünlerin korunmasının yolunu açmıştır. Buna rağmen meze grubu ürünler hazır yiyecek kategorisinde daha kısa raf ömrüne sahiptir ve uzun süre stoklama imkânı yoktur.

Sos grubu ürünler, ürün çeşidine göre ısıl işlem görmüş, uzun raf ömürlü, stoklama imkânı daha uzun, sevkiyatı ve satışı ortam sıcaklığında yapılabilen ürünlerdir.  Ambalaj çeşidine göre doğru ısıl işlem uygulandığında güvenli gıda sınıfındadır.

Tüketici olarak soğuk zincirle taşınması gereken gıdaları satın alırken alttaki kurallara dikkat etmeliyiz:

  • Market alışverişi ortalama 20-30 dakika sürer. Bu sürede sepetinize en başta soğuk zincirle taşınması gereken gıdalarda sıcaklık değişimi başlar. Bu yüzden soğuk zincirle taşınması gereken ürünler tüm alışveriş tamamlandıktan sonra alınmalıdır. Böylece ürünleri eve varıldığında tazeliklerini koruyacaktır ve buzdolabında son kullanma tarihine kadar saklanabilecektir.
  • Eğer varsa bir termo çanta ile alışverişe gitmek soğuk zincirle korunması gereken ürünler için faydalı olacaktır.
  • Tüketime hazır yiyecek, meze ve sos ürünlerinde paslanmış, sızıntı yapmış, şiş ve ezilme gibi fiziksel hasara uğramış ambalajı olan ürünler satın alınmamalıdır.

 

 

 

Okunma Sayısı: 131