TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TÜM KESİMLER ANKARA’DA BULUŞTU… 7 GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 2426 KASIM 2011 TARİHLERİNDE ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ

GIDA GÜVENLİĞİ İLE İLGİLİ TÜM KESİMLER ANKARA’DA BULUŞTU…

7 GIDA MÜHENDİSLİĞİ KONGRESİ 2426 KASIM 2011 TARİHLERİNDE ANKARA’DA GERÇEKLEŞTİRİLDİ
MERKEZ
Yayına Giriş: 28.11.2011 Son Güncelleme: 28.11.2011

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası tarafından iki yılda bir düzenlenen Gıda Mühendisliği Kongresi‘nin yedincisi 24-26 Kasım 2011 tarihleri arasında Ankara‘da gerçekleştirildi. 3 gün boyunca yaklaşık 600 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen kongrede; konunun tüm tarafları;  kamu kurum ve kuruluşlarının yetkilileri, bilim insanları,  sektör temsilcileri ve basın mensupları bir araya geldi.

Kongre kapsamında, Gıda güvenliği; gıda güvenliği konusundaki bilgi kirliliği;  nanoteknoloji ve soğuk plazma tekniği gibi yeni teknolojiler, bu teknolojilerin riskleri ve değerlendirilmesi yöntemleri; ülkemizdeki risk değerlendirme sistemi; gıda denetimlerinde bulunulan noktalar değerlendirildi. Bir yandan gündemde yoğun yer işgal eden konular görüşülürken, bir yandan bilimsel gelişmeler paylaşıldı, çok değerli bilimsel bildiriler sunuldu. Kongrede bir araya gelen kesimlerin sorun-deneyim-bilgi-birikimleri bir potada eritilerek faydaya dönüştürmesi ve ortak akıl ve stratejiler belirlenmesine çalışıldı.  

Açılış konferansını UNICEF Türkiye Millî Komitesi Başkanı ve Bilkent Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Talat Sait HALMAN ‘ın gerçekleştirdiği kongre kapsamında gıda güvenliği yönetim sistemleri; gıda ve sağlık ilişkisi; risklerin değerlendirilmesi ve paylaşılması stratejilerinin konuşulduğu; gıda ve çevre ilişkisinin irdelendiği toplam dokuz oturum gerçekleştirildi. Ayrıca son derece önemli iki konu olan "Gıda Mühendisliği Eğitimi" ile "Gıda Mevzuatı ve Politikaları" iki ayrı panel kapsamında ayrıntılı olarak tartışıldı. Gıda Mühendisliği Eğitimi başlıklı panel; Kongremizin başlangıcından beri gerek Bilimsel Danışma Kurulu‘nda gerekse diğer alanlarda desteklerini bizden esirgemeyen fakat üzücü bir şekilde bu süreçte yitirdiğimiz ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerinden ve eski bölüm başkanlarından Prof. Dr. Levent BAYINDIRLI anısına gerçekleştirildi.

Kongre esnasında; 25 Kasım 2011 tarihinde üniversitelerin Gıda Mühendisliği bölümlerinden öğretim üyelerinin ve Odamız yönetim Kurulu üyelerinin katılımı ile "Gıda Mühendisliği Eğitimi Çalıştayı" ve 26 Kasım 2011 tarihinde de, Gıda Mühendisliği Koordinasyon Kurulumuzun Etik Kod komisyonu üyeleri  tarafından "Gıda Mühendisliği Meslek Etiği Çalıştayı" gerçekleştirildi.

Sonuç bildirgesi önümüzdeki günlerde paylaşılacak olan kongrede ağırlıkla;

• Gıda denetimlerinin etkinliğinin sağlanmasının ve sonuçların şeffaf ve izlenebilir biçimde paylaşımının önemi ve buna yönelik olarak yapısal sorunların aşılması gerektiği;

• Bakanlıktaki gıda mühendisi sayısının azlığının önemli bir sorun alanı olduğu;

• "Sorumluluk gıda işletmecisindedir" yaklaşımı ile konu uzmanı olmadan üretim yapılmasına göz yummanın insan sağlığı ile oynamak anlamına geleceği;

• Basında ve sağlık ilişkisi konusunda tüketicileri yanıltıcı birçok yayın ve bilgilendirme olduğu, zaman zaman gıdaların ilaçmış gibi sunulduğu, bilgi kirliliğinin önüne geçilmesinin şart olduğu dile getirildi.

Kongre kapanışında yapılan poster yarışması ödül töreninde birincilik ödülü ODTÜ Gıda Mühendisliği Bölümü‘nde Cem BALTACIOĞLU‘nun "Yer Elmasından Mikrodalga Fırın Kullanılarak Cips Üretimi" başlıklı bildirisine, ikincilik ödülü Gaziosmanpaşa Üniversitesi‘nden Kader TOKATLI‘nın "Köy Peynirinden İzole Edilen Bakteriyosinojenik Bakterinin Tanımlanması ve Oluşturduğu Antimikrobiyel Bileşiğin Karakterize Edilmesi" başlıklı bildirisine, üçüncülük ödülü İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü‘den Burcu GÜLDİKEN‘in "Elektro Üretim Cihazına Beslenen Çözeltilerin ve Elde Edilen Nanoliflerin Isısal Özelliklerinin Karşılaştırılması" başlıklı bildirisine verildi.

"Yer Elmasından Mikrodalga Fırın Kullanılarak Cips Üretimi" başlıklı bildiriye ulaşmak için tıklayınız

"Köy Peynirinden İzole Edilen Bakteriyosinojenik Bakterinin Tanımlanması ve Oluşturduğu Antimikrobiyel Bileşiğin Karakterize Edilmesi" başlıklı bildiriye ulaşmak için tıklayınız

"Elektro Üretim Cihazına Beslenen Çözeltilerin ve Elde Edilen Nanoliflerin Isısal Özelliklerinin Karşılaştırılması" başlıklı bildiriye ulaşmak için tıklayınız

Son olarak gerçekleştirilen plaket töreninde; bilgi kirliliğinin bu derece önemli olduğu günümüzde; sorumlu yayıncılık anlayışları nedeniyle Anadolu Ajansı eski muhabiri Sn. Fatma Orhan‘a, Anadolu Ajansı Bursa Muhabiri Sn. Zafer Akpınar‘a ve TRT Anadolu Kanalı‘nda yayınlanmakta olan "Bu Toprağın Sesi Programı‘na, ayrıca kongrede desteklerini bizden esirgemeyen sponsorlarımıza plaketleri verildi.

Kongrenin hazırlık sürecinde, zamanlarını ayırıp kongre hazırlıkları için desteklerini esirgemeyen Düzenleme Kurulu, Bilimsel Danışma Kurulu ve geleceğin Gıda Mühendisleri öğrencilerimize teşekkür belgelerinin verilmesiyle 7. Gıda Mühendisliği Kongresi sona erdi.

Dosyalar
Okunma Sayısı: 1729