TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

GIDA KONUSUNDA BİLGİ KİRLİLİĞİ BASIN AÇIKLAMASI

KONYA
Yayına Giriş: 27.01.2014 Son Güncelleme: 27.01.2014

GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI KONYA ŞUBESİ

BASIN AÇIKLAMASI

  

  

Gıda Konusundaki Bilgi Kirliliği

  

Gıda kaynaklı sorunlar, sadece insan sağlığını etkilemekle kalmıyor, bunun ötesinde kişilerin, ailelerin, toplumların, sektörlerin ve nihayet ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını etkiliyor. Konunun uzmanı olmayan, Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda herhangi bir eğitim almamış fakat fikir sahibi olan kişilerin yönlendirmesi ile oluşan bilgi kirliliği, tüketiciyi yanıltmakta, gerçek risklerden uzaklaştırıp suni risklere yönelterek toplum sağlığına zarar vermektedir. Kaynağı belli olmayan bilim dışı bilgiler, tüketicinin tüketmesi gereken sağlıklı gıdalardan şüphe duymasına sebep olurken üreticinin de zarar görmesine sebep olmaktadır.

Konusunda uzman olmayan kişiler tarafından ‘‘Popüler olmak adına‘‘ medya aracılığıyla inanılması güç, bilimsellikten uzak bilgiler verilerek toplumda kafa karışıklığı oluşturulduğu,  özellikle son zamanlarda artan oranlarda görülmektedir. Toplumun doğru bilgiye ulaşabilmesi için basının bilgi kirliliğinin önünde ilkeli duruş sergilemesi oldukça önemlidir. Gıda Bilimi ve Teknolojisi konusunda gerekli bilgi ile donanımlı, gıda maddelerinin üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde görev alan Gıda Mühendisleri gibi konunun uzmanlarından bilgi alınması gıda alanındaki bilgi kirliliğini ve toplumun yanlış yönlendirilmesini durduracaktır.

 

Toplantımıza katılan bütün basın kuruluşlarının temsilcisi arkadaşlarımıza katılımları için Yönetim kurulumuz adına teşekkürlerimi sunarım.

 

  

  

  

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası

Konya Şubesi Adına, 

Başkan

Mehmet Hulusi ADA

Okunma Sayısı: 1492