TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI HAKKINDA T C MALİYE BAKANLIĞI‘NA GÖNDERİLEN RESMİ YAZIMIZ

GIDA MÜHENDİSİ İSTİHDAMI HAKKINDA T C MALİYE BAKANLIĞI‘NA GÖNDERİLEN RESMİ YAZIMIZ
MERKEZ
Yayına Giriş: 24.01.2012 Son Güncelleme: 24.01.2012

 

Kamuda gıda mühendisi istihdamı hakkında T. C. Maliye Bakanlığı‘na gönderilen resmi yazımız aşağıda yer almaktadır.

 

Tarih: 24.01.2012

Sayı: 2012/0090

 

T.C. MALİYE BAKANLIĞI‘NA

İlgi: 30.12.2010 tarih ve 2010/788 sayılı yazımız.

İlgi yazımızda, Avrupa Birliği (AB) ile ülkemiz arasında yürütülmekte olan üyelik müzakereleri çerçevesinde açılan 12 numaralı Gıda Güvenliği, Veterinerlik ve Bitki Sağlığı Faslı kapsamında ilgili alanlarda daha etkin çalışan bir kamu yapılanmasının kurulabilmesini sağlamak için 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu‘nun 13 Aralık 2010 tarihinde tüm maddeleriyle yürürlüğe girdiği belirtilmiş, bu kapsamda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı‘nın gıda maddelerinin çiftlikten tüketiciye ulaşana kadar piyasada denetlenmesi, işletmelerin gıda güvenliği denetimleri gibi halk sağlığını yakından ilgilendiren kamu hizmetlerini ülkemizin tümünde yerine getirilebilmesi için yeterli sayıda uzman ve denetim elemanına ihtiyacı bulunduğu ifade edilmiştir. Yine aynı yazıda, halen bahsedilen konuda yetersiz olan uzman personel sayısının artırılması için başlangıçta 1.000 adet gıda mühendisinin gıdalara konu tüm hizmetlerin yürütülmesi açısından Bakanlıkta istihdamının önemli bir adım olabileceği belirtilerek, ilgili Bakanlığın sorumluluklarını yerine getirebilmesi için zorunlu olan gıda mühendisliği kadrolarının verilmesi hususunun dikkate alınmasının önem arz ettiği iletilmiştir.

Ocak 2012 tarihi itibariyle bu ihtiyacın önemi bir kez daha artmıştır. Yeni sistemde ithalatta sadece hayvansal ürünler hayvan sağlığı açısından sınırda kontrol edilecek, diğer gıdalar ağırlıkla satış noktalarında denetlenecektir. Yine yeni sistemle birlikte izlenebilirliğin sağlanması açısından piyasa kontrollerinin etkin bir biçimde yapılması bir zorunluluk halini alacak, daha önce kayıt altında olmayan restoran, lokanta vb. de kayıt altına alınarak denetlenecektir. Bakanlık kadrolarında halen çok az sayıda Gıda Mühendisi bulunmaktadır. Bu sayı ile anılan işlerin yapılması fiilen mümkün gözükmemektedir.

Tüketici sağlığı açısından son derece önemli olan bu denetimlerin yeni anlayışla uyumlu biçimde ve etkin olarak yapılabilmesi ancak çok sayıda Gıda Mühendisi istihdamı ile mümkün olacaktır.

Bu çerçevede; 2012 yılı için var olan ihtiyacı karşılamak üzere en az 1.000 adet gıda mühendisi kadrosunun ihdası için gerekli hassasiyetin tarafınızca gösterileceğine olan inancımla konuyu bilgilerinize gereği için arz ederim.

 

R. Petek ATAMAN
Başkan

 

Okunma Sayısı: 11696