GIDA MÜHENDİSLİĞİ SAÇMALIKTIR YORUMUNA ODAMIZ VE ÜNİVERSİTELERDEN AÇIKLAMA
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası ve Üniversitelerden
Kamuoyuna Bilgilendirme
17.02.2014
13 Şubat 2014 tarihinde https://tr-tr.facebook.com/Canan.Efendigil.Karatay adresi üzerinden sosyal medyada Canan Efendigil Karatay adıyla "Gıda Mühendisliği diye bir saçmalık çıktı! Gıda doğal olmalı neyin mühendisliği bu? Gıda Mühendisliği olmaz!" yorumunu paylaşmıştır.
Facebook sayfası üzerinden paylaşmış olan bu ifadeler son derece cahilce, bilim ahlakından uzak ve haddini aşan ifadelerdir. Bu yorumla ilgili olarak, Sayın Karatay‘a ulaşılmış, bilgilendirme yapılmaya çalışılmış ve bu açıklama kendisi tarafından yapılmadı ise bunun ilgili tüm taraflara açıklanması için birlikte basın açıklaması yapmak amacıyla görüşme yapılmasına gayret gösterilmiş, ancak kendisinin görüşmeyi/açıklama yapmayı reddetmesi nedeniyle bir sonuca ulaşılamamıştır.
15.02.2014 tarihinde yine aynı sayfada, söz konusu sayfanın bir Facebook Fan sayfası olduğu; Prof. Dr. Canan Efendigil Karatay ile hiçbir ilgisi bulunmadığı, paylaşımların bir kısmını Prof. Dr. Canan Karatay‘ın gazete ve televizyon röportajlarından alıntı olduğu açıklanmıştır. Açıklamada; bu açıklamayı yapan kişi veya kurumun ismi olmadığı gibi, bugüne kadar kendi adıyla gündeme yansıyan ve büyük tepki alan cümlelere Prof. Dr. Canan Karatay‘dan da bir açıklama, yalanlama veya özür mesajı gelmemiştir.
Bilim insanı iddiası ile toplumla sürekli görüşlerini paylaşmayı ve doğru yönlendirme görevini üstlenmeyi misyon edinmiş görünen bir uzmanın, başta kendi mesleğine olmak üzere farklı disiplinlerde yetişmiş olan uzmanlara olan saygısı ve sahip olması gereken etik kurallar gereği böyle bir yorumu yapmayacağı ortadadır. Aksine bir durum, kendisine verilen eğitimi, bilimi ve etik değerlerini inkâr etmesi anlamına gelecektir.
Bizler en az 30 yıldır bu ülkede gıda mühendisliği eğitimi veren üniversiteler ve bu mesleği temsil eden kamu kurumu niteliğinde meslek odası olarak şunların bilinmesini arzu ediyoruz:
-Doğal olan her şey daima sağlıklı anlamına gelmemektedir. Son derece faydalı doğal gıdaların yanı sıra, toksik olan ve tüketilmesinde sakınca olan veya işlendikten sonra güvenli hale gelen pek çok gıda vardır. Hatta eğer gerekli kontroller sağlanmazsa güvenli olabilecek pek çok ürün de sağlık riskleri içerebilir. Örneğin, bazı küfler tarafından üretilen mikotoksinler doğal koşullarda üretimde ortaya çıkar, önlemenin yolu ise bu üretim sürecinde bu tehlikeyi önleyecek bir sistemi kurmaktan geçmektedir. Köyde üretilmiş, evde kurutulmuş diye özellikle tercih ettiğimiz kırmızıbiberin ne denli temiz koşullarda olursa olsun eğer parçalanmadan kurutulmuşsa aflatoksin içerme ihtimalinin yüksek olduğunu hangi ev kadını, kaç çiftçi bilmektedir?
-Ekmek de dâhil neredeyse tükettiğimiz tüm gıdalar (çiğ tüketilen sebze meyve hariç) ister ev koşullarında, isterse sanayide üretilsin "işlenmiş ürün"dür. İşleme ve muhafaza bir zorunluluktur. Doğada un yoktur, bizlerin tükettiği hali ile şeker yoktur. Yoğurt ve peynir yoktur. Bir an için değirmenlerin, fırınların, kurutma tesislerinin, süt fabrikalarının, zeytinyağı tesislerinin kapatıldığını düşünelim. Güvenli, besleyici ve lezzetli gıdaların her mevsimde ve her yörede bulunabilirliğini kim sağlayacaktır?
-Gıda mühendisleri; hammaddeden gelen besin öğelerini maksimum düzeyde koruyarak, minimum kayıpla üretiminden tüketimine kadarki tüm süreçlerde sağlığa uygun, güvenli ve kaliteli gıda üretilmesi temelinde eğitim alırlar. Bu temelle, geleneksel yöntemler de dâhil gıdaların üretiminde var olan sağlık sorunlarının tespit edilerek bu sorunların önlenmesi, gıda üretim teknolojilerinin geliştirilmesi, gıda maddelerinin ambalajlanması ve depolanması, üretilen gıdaların kalite kontrollerinin ve resmi denetimlerinin yapılması, gıda alanında araştırma-geliştirme faaliyetlerinin yürütülmesi konularında görev ve sorumluluklar alırlar.
-Değişen dünyada değişen tüketici ihtiyaçlarına cevap verebilmek üzere ürün çeşitlenmesi/ yeni ürünlerin oluşturulması için de gıda işletmeleri ve gıda konusunda uzmanlaşmış meslek grupları vazgeçilmezdir.
-Sağlıklı yaşam için güvenilir gıdaya ulaşmak önemlidir. Hassas gruplar yani hastalar, yaşlılar ve bebekler, metabolik rahatsızlığı olanlar başta olmak üzere, tüm bireyler tarafından tüketilen gıdaların ulaşılabilir ve güvenilir olması, gıda bilimi ve onun uygulayıcıları olan gıda profesyonellerinin varlığı ile mümkündür. Bilinmelidir ki çölyak hastalarına glutensiz ürün üretmek, laktozu tolere edemeyen bünyelere laktozsuz süt üretmek, kendi başına beslenemeyecek kadar hasta olan kişilere enteral beslenme ürünlerini üretmek, uzayda tüketilecek gıdaları üretmek bir mühendislik işidir.
-Dünyada ve ülkemizde gıda bilimi ve bu bilim ışığında bilgi ve donanımını hizmete dönüştüren meslek mensupları olmazsa güvenilir gıdaya ulaşmak tesadüflere kalacak, dengeli ve yeterli beslenme için gerekli ürünlerin birçoğuna ulaşmak hayal olacaktır.
-Gıda Mühendisleri, gıda güvenilirliğinin sağlanmasında temel mesleklerden biridir. Ülkemizde, dört yıl boyunca mühendis yaklaşımıyla "en iyi, en güvenilir gıdanın" nasıl üretileceği konusunda eğitim alan meslektaşlarımız, güvenilir gıdanın üretiminde görev almaya devam ederek halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasında anahtar rol alma görev ve misyonunu sürdürecektir.
Tüm bu doğruları kamuoyu ve tüketicilerin dikkatine sunuyor; söz konusu paylaşımla ilgili hukuki haklarımız saklı kalmak kaydıyla Prof. Dr. Canan Karatay‘ı bu konuda bir açıklama yapmaya ve kendi adıyla paylaşılan ifadeleri düzeltmeye davet ediyoruz. Bu ve benzeri olaylar sıklıkla yaşanmakta ve kamuoyunun güvenli gıdaya ulaşımda algısını olumsuz etkilemektedir. İlgili kişileri, hali hazırda görev yaptığı kurumları, kamu otoritelerini ve kamu kurumu niteliğindeki meslek odalarını göreve çağırıyoruz.
Doç. Dr. Osman KOLA | Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. Mehmet Sertaç ÖZER | Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Doç. Dr. Veli GÖK | Afyon Kocatepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Mehmet İNAN | Akdeniz Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Aydın ÖZTAN | Aksaray Üniversitesi |
|
Prof. Dr. Aziz EKŞİ | Ankara Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Barbaros ÖZER | Ankara Üniversitesi | Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Celalettin KOÇAK | Ankara Üniversitesi | Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Filiz YANGILAR | Ardahan Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Mükerrem KAYA | Atatürk Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. M. Murat KARAOĞLU | Atatürk Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Ayla ARSLANER | Bayburt Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. A. Kemal SEÇKİN | Bursa Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Semra KAYAARDI | Celal Bayar Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. Ersel OBUZ | Celal Bayar Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Cengiz CANER | Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Oğuz AYDEMİR | Çankırı Karatekin Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Deniz BAŞ | Çankırı Karatekin Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Turgut CABAROĞLU | Çukurova Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Zerrin ERGİNKAYA | Çukurova Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Hüseyin ERTEN | Çukurova Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Şebnem TAVMAN | Ege Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Taner BAYSAL | Ege Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Yekta GÖKSUNGUR | Ege Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Ali Rıza TEKİN | Gaziantep Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. Özlem AKPINAR | Gaziosmanpaşa Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Halil VURAL | Hacettepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Ümran UYGUN | Hacettepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Hamit KÖKSEL | Hacettepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Ayhan ATLI | Harran Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. A. Sabri ÜNSAL | Harran Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. İbrahim HAYOĞLU | Harran Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Doç. Dr. K. Savaş BAHÇECİ | Hitit Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZBEY | Hitit Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Önder YILDIZ | Iğdır Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Bayram YURT | Iğdır Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Şükrü KARATAŞ | İstanbul Aydın Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Beraat ÖZÇELİK | İstanbul Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU | İstanbul Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Dilara NİLÜFER ERDİL | İstanbul Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Nazan TURHAN | İzmir Ekonomi Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Ahmet YEMENİCİOĞLU | İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Özlem TURGAY | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Ahmet Levent İNANÇ | Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Yalçın COŞKUNER | Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Mehmet KÖTEN | Kilis 7 Aralık Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. Yusuf YILMAZ | Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. İbrahim EKİZ | Mersin Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Mahir TURHAN | Mersin Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Ali BATU | Mevlana Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Yahya Kemal AVŞAR | Mustafa Kemal Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Zehra GÜLER | Mustafa Kemal Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Emir Ayşe ÖZER | Mustafa Kemal Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Mehmet DEMİRCİ | Namık Kemal Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Nesimi AKTAŞ | Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Zeliha YILDIRIM | Niğde Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Metin YILDIRIM | Niğde Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Ayşe ÖZBEY | Niğde Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Hakan ERİNÇ | Niğde Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Hasan TANGÜLER | Niğde Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. M. Hikmet BOYACIOĞLU | Okan Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Ahmet Faik KOCA | Ondokuz Mayıs Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Doç. Dr. Zekai TARAKÇI | Ordu Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI | Orta Doğu Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Tülin ÖZ | Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Aydın YAPAR | Pamukkale Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Yrd. Doç. Dr. Serpil ÖZTÜRK | Sakarya Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Nihat AKIN | Selçuk Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Mustafa KARAKAYA | Selçuk Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Zeynep SEYDİM | Süleyman Demirel Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU | Uludağ Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Mustafa ÖZİLGEN | Yeditepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Artemis KARAALİ | Yeditepe Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Muhammet ARICI | Yıldız Teknik Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. İsmail Sait DOĞAN | Yüzüncü Yıl Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Başkanı |
Prof. Dr. Nafi ÇOKSÖYLER | Yüzüncü Yıl Üniversitesi | Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Prof. Dr. Kadir HALKMAN | Gıda Teknolojisi Derneği | Dernek Başkanı |
Recep ÖZMETİN | TMMOB | Yönetim Kurulu Üyesi |
Petek ATAMAN | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Başkanı |
Dr. Bediha DEMİRÖZÜ | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu II. Başkanı |
Serdar Alp SUBAŞI | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Sayman Üye |
Fatmagül ÇIRA | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Yazman Üye |
Dr. Şennur ÖZKAYA | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Üyesi |
Sevda KARA | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Üyesi |
Eylem Başak KAYA ÇETİNER | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Üyesi |
Prof. Dr. Aykut AYTAÇ | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası / Hacettepe Üniversitesi | Yönetim Kurulu Y. Üyesi / Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi |
Fikret OKANT | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Y. Üyesi |
Nazan MARAŞ | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Y. Üyesi |
Özlem SARIOĞLU | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Y. Üyesi |
Bahar OKYAY | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Y. Üyesi |
Nail ŞAHİNBAŞ | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Y. Üyesi |
Tuğrul DERELİ | TMMOB Gıda Mühendisleri Odası | Zonguldak İl Temsilcisi |