TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

GIDANI KORU SÖYLEŞİSİNE KONUŞMACI OLARAK KATILIM SAĞLADIK

GIDANI KORU SÖYLEŞİSİNE KONUŞMACI OLARAK KATILIM SAĞLADIK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 20.06.2022 Son Güncelleme: 20.06.2022

 

İstanbul`un en lezzetli festivali "Uluslararası Beyoğlu Lezzet Festivali" 15 – 19 Haziran 2022 tarihleri arasında Galataport Saat Kulesi Alanı`nda gerçekleştirildi. Dünya`da yerel belediye ile farklı ülkelerin başkonsoloslarıyla gerçekleştirilen ilk festival" olma özelliği taşıyan etkinlikte ünlü isimlerin katılımlarıyla paneller, söyleşiler, yarışmalar ve konserler yer aldı. Festivalin birinci gününde "Gıdanı Koru" söyleşisine Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube yönetim kurulu üyemiz Ebru AKDAĞ konuşmacı olarak katılım sağladı.

İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz KARACA, Tarım ve Orman Bakanlığı AB Uyum Daire Başkanı Zeynep ÖZKAN, Beyoğlu İlçe Tarım ve Orman Müdürü odamız üyesi Gıda Yüksek Mühendisi Serap ÖZTÜRK ve Fazla Gıda Partner Geliştirme Yöneticisi odamız Üyesi Ulaş KAYIR`ında konuşmacı olduğu söyleşide;

Yönetim Kurulu Üyemiz Ebru AKDAĞ; "Tüm dünyada iklim krizi, artan enerji maliyetleri, Ukrayna savaşı gibi olumsuz etkileri alarm çanlarının çalmasına neden oluyor. Bunlar gıda güvenliği ve gıda güvencesini de riske atmakla kalmıyor, ayrıca gıda krizine doğru sürüklenmemize neden oluyor. BM Genel Sekreteri`nin işaret ettiği gibi içinde bulunduğumuz dönemde gıda krizi gıdaya ulaşmakla ilgili; ancak önümüzdeki yıllarda konu daha da vahim hale gelebilir; gıda krizi gıda yokluğundan kaynaklanabilir. Tüm dünyayı besleyebilecek miktarda gıda üretebiliyoruz, ancak bu gıdaların dağıtımındaki adaletsizlik ve iç çatışmalardaki artış dolayısıyla insanlar gıdaya ulaşamıyor. WHO`nun tespitine göre bugün dünyada 2 milyar kişi obez/aşırı kiloluyken 700 milyon insan ise aç. Tüm bu dengesizlik ve olumsuzluklara karşı dünyada her gün üretilen gıdanın üçte biri israf ediliyor. Türkiye Dünyada hane başına gıda israfında maalesef 16. sırada yer alıyor. Gıdamızı israf etmemek ve bu alanda farkındalık yaratmak için her birimize görev düşüyor." dedi 

Gıdanın üretiminden tüketimine, tarladan sofraya her aşamasında gıda mühendislerinin rolünün kritik olduğunun altını çizen Akdağ şunları da ekledi, "güvenli, sürdürülebilir, kaliteli ve geleceğe yönelik gıdaların üretilmesi, gıda israfının ve salgınların önlenebilmesi için gıda mühendislerine hem daha çok istihdam yaratılması ve yetki verilmesi, hem de gıda mühendislerinin daha fazla sorumluluk alması gerekiyor. Gıdamızı korumak başta biz gıda mühendisleri olmak üzere, hepimizin ortak amacı olmalı."

Değerli bilgilerini ve görüşlerini bizlerle paylaşan Yönetim Kurulu Üyemiz Ebru AKDAĞ‘ın şahsında Festivalin düzenlenmesinde emeği geçen tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür ederiz. 

 

 

Okunma Sayısı: 250