HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA İŞSİZLİK ARTIYORYENİ YASA TASARISI ÇÖZÜM DEĞİL SORUN YARATIYOR
06.06.2010
HALK SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA, İŞSİZLİK ARTIYOR
YENİ YASA TASARISI ÇÖZÜM DEĞİL SORUN YARATIYOR!..
Önümüzdeki günlerde TBMM Genel Kurulu‘nda görüşülmeye başlanacak olan "Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanun Tasarısı", 1995 yılından bu yana uygulamada olan sorumlu yöneticilik müessesini kaldırmakta, 30 beygir gücü ve 10 çalışanın altındaki büyüklükteki işyerlerini "mikro işletme" olarak tanımlayarak bu işletmeleri teknik eleman çalıştırma zorunluluğundan muaf kılmaktadır. Bir başka deyişle; gıda güvenliğini sağlamak üzere eğitim almış kişileri gıda işletmelerinden uzaklaştırarak, üretimi sadece işyeri sahibine teslim etmektedir. Sözü edilen boyut; Türkiye‘deki kayıtlı 40 bin gıda işletmesinin yaklaşık % 80‘ini ifade etmektedir. Gıda güvenliğine aykırı uygulamaların ağırlıkla bu işletmelerden kaynaklandığı bilinmektedir. Sözü edilen Tasarı bu yönü ile, gıda güvenliği ve halk sağlığı için tehlikeli sonuçlar yaratacak niteliktedir. Bu tehlikeler, kısa sürede ortaya çıkan gıda kaynaklı hastalıklar olabileceği gibi, uzun vadede etkileri görülen ve kansere kadar giden çok tehlikeli hastalıklar da olabilecektir
Bu tasarı ile ortaya çıkacak diğer çok önemli toplumsal sorun ise, gıda güvenliğini sağlamak üzere eğitim almış 20 bin Gıda, Kimya, Ziraat, Su Ürünleri ve Balıkçılık Teknolojisi Mühendisi başta olmak üzere bu alanda çalışan meslek mensuplarının işsiz kalacağı gerçeğidir. Ülkemizin yaşadığı en önemli ekonomik sorunu işsizlik, halkın gündemindeki en öncelikli konu istihdam iken, Tasarı‘nın yasalaşması durumunda eğitimli işsizler ordusuna 20 bin adet üniversite mezunu daha katılacaktır. Bunun yanı sıra, çalışma alanlarının daralması nedeni ile üniversiteye girecek öğrencilerin tercihlerini bu yönde kullanmamaları söz konusu olacaktır. Bu da; gıda bilimine uygun üretimi, yeni ürün ve teknoloji geliştirme çalışmaları yaparak gıda güvenilirliğini sağlayacak olan yeteri sayıda eleman yetişmemesini, ürün kalite ve çeşitliliğinde rekabet gücünün daralması ve benzeri problemleri birlikte getirecektir.
Bir yandan her işverenin 1 kişi istihdam etmesi çağrıları yapılırken, diğer taraftan işsizliğe neden olacak böylesi bir Tasarı‘nın TBMM‘ye sunulmasını anlayabilmek oldukça güçtür.
Bizler, ülkemizde Gıda Mühendisi yetiştiren üniversitelerin Gıda Mühendisliği Bölümleri öğretim üyeleri ve bölüm başkanları olarak gıda güvenliğinin en önemli güvenceleri olan öğrencilerimizin işsiz kalmalarını önleyici, halk sağlığını ve doğru üretim yapma gayreti içinde olan işletmeciyi koruyan çözümler bulunması gerektiğine inanıyoruz. Bu doğrultuda, sorumlu yönetici istihdamını bütün gıda işletmelerinde zorunlu kılan mevcut düzenlemeyi değiştirerek gıda güvenliğini tehlikeye atmak yerine; işletmelerin teknik ve hijyenik standartlarının yükseltildiği ve personel çalıştırmanın küçük işletmeler üzerine bir yük oluşturmayacağı düzenlemelerin getirileceği bir çözüm yaratılması gerektiğini düşünüyoruz. Bunun yolu gıda işletmelerinin modernizasyonu için doğru amaca yönelik, gerçekçi miktarlarda kaynak aktarılmasından geçmektedir.
Bu çözüm hayata geçirilirse küçük işletmeci; işyerinde kamu finansmanı ile çalışacak ve niteliği gündemdeki Kanun maddeleri kapsamında tanımlanmış olan personelin hizmet ve denetiminden yararlanabilecek, işyerinin standartlarını yükseltebilecek, diğer taraftan herhangi bir finansman yükü altına girmeyecektir. Bu yöntemle, aynı zamanda, konu ile ilgili lisans eğitimi almış personel işyeri sahibinin çalışanı konumundan çıkarılacak, böylelikle mevcut sistemin aksayan en önemli kısmı da yeniden ve uygun biçimde düzenlenmiş olacaktır.
Unutulmamalıdır ki, Avrupa Birliği (AB)‘ne uyum sürecinde hazırlanan bu Kanun Tasarısı sonrasında gıda işletmelerinin de AB‘ye uyum için teknik ve hijyenik kriterlerini iyileştirmek üzere yatırım yapmaları ve işletme koşullarını yükseltmeleri gerekmektedir. Yukarıda sözü edilen şekilde bir uygulama gıda işletmelerinin AB‘ye uyum çabalarını da destekleyecektir.
Başta Tarım ve Köyişleri Bakanı olmak üzere, TBMM‘de bulunan ve bu yasa tasarısını değerlendirecek olan tüm milletvekillerimizi yapılmak üzere olan yanlıştan geri dönmeye, halk sağlığını korumak için atılması gereken cesur adımları atmaya ve büyük emekler verilerek yetiştirilen ve meslekleri gereği toplum sağlığının korunmasında önemli bir yeri olan gıda mühendislerimizin işsiz kalmasına ve öğrencilerimizin umutsuzluğa düşmesine yol açacak söz konusu düzenlemeye karşı çıkmaya davet ediyoruz.
Konunun takipçisi olacağımızı bildirir, kamuoyuna saygı ile duyururuz.
Adı Soyadı | Üniversite/ Bölüm | Unvan |
Prof. Dr. Barbaros ÖZER | Abant İzzet Baysal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Veli GÖK | Afyon Kocatepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Yrd. Doç. Dr. Barçın KARAKAŞ | Akdeniz Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Doç. Dr. Ender Sinan POYRAZOĞLU | Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Mükerrem KAYA | Atatürk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Ersel OBUZ | Celal Bayar Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Zerrin ERGİNKAYA | Çukurova Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Doç. Dr. Yekta GÖKSUNGUR | Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkan Yardımcısı |
Yrd. Doç. Dr. Fahri YEMİŞCİOĞLU | Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Doç. Dr. Kemal SARIOĞLU | Erciyes Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Yrd. Doç. Dr. Ayşe ÖZBEY, | Gazi Osman Paşa Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Hamit KÖKSEL | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Doç. Dr. Arzu BAŞMAN, | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkan Yardımcısı |
Prof. Dr. Aykut AYTAÇ | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü / GIDAMO | Öğretim Görevlisi / Yönetim Kurulu Yedek Üyesi |
Doç. Dr. Ümran UYGUN | Hacettepe Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi / Müh. Fakültesi Dekan Yardımcısı |
Adı Soyadı | Üniversite/ Bölüm | Unvan |
Yrd. Doç. Dr. Fatih ÖZBEY | Hitit Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Prof. Dr. Dilek BOYACIOĞLU | İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Prof. Dr. Mahir TURHAN | Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Sedat SAYAR | Mersin Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Doç. Dr. Yahya Kemal AVŞAR | Mustafa Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Yrd. Doç. Dr Tuncay GÜMÜŞ | Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Alev BAYINDIRLI | Orta Doğu Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Yrd. Doç. Dr. Ramazan GÖKÇE | Pamukkale Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Yrd. Doç. Dr Osman KOLA, | Sakarya Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Mustafa KARAKAYA | Selçuk Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Prof. Dr. Sami ÖZÇELİK | Süleyman Demirel Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Bölüm Başkanı |
Doç. Dr. Mihriban KORUKLUOĞLU | Uludağ Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
Dr. M. Dilek AVŞAROĞLU | Yüzüncü Yıl Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü | Öğretim Görevlisi |
R.Petek Ataman | Gıda Mühendisleri Odası | Yönetim Kurulu Başkanı |