HALK SAĞLIĞI VE GIDA GÜVENLİĞİ DENETİMSİZLİĞİNİN BİR SONUCU OLAN KAÇAK ALKOLDEN ÖLMEK İNSANIN KADERİ OLMAMALIDIR
Halk Sağlığı ve Gıda Güvenliği Denetimsizliğinin Bir Sonucu Olan
Kaçak Alkolden Ölmek İnsanın Kaderi Olmamalıdır!
5 Temmuz 2019
Basına yansıyan haberlere göre kaçak alkolden yapılan içkileri tüketen yedi vatandaşımızın yaşamını yitirdiği, metil alkol zehirlenmesi tanısıyla hastaneye başvurup tedavileri devam eden bir grup mağdurun olduğu belirtilmektedir.
Halk sağlığı ve gıda güvenliği denetimsizliğinin bir sonucu olan bu vakaların ardının kesilmediği görülmekte, ülkemizin değişik yörelerinde ölümlerle sonuçlanan bu sürece son iki gündür Mersin ilimizde rastlanıldığı ve bundan sonraki süreçlerde gerekli tedbirler alınmazsa benzer sonuçlarla karşılaşılacağı unutulmamalıdır. Hastanede tedavisi devam eden hastaların bir kısmının durumunun ağır olduğu, tedavisi tamamlanan bir kısım vatandaşımızın da taburcu edildiği bilinmektedir.
Tamamen adli bir vaka ve kayıt dışı ekonominin bir ürünü olan merdiven altı üretimin halk sağlığını nasıl tehdit ettiğinin en çarpıcı örneği ile karşı karşıyayız. İçilebilir nitelikte alkol olmasının çok ötesinde sanayi tipi alkollerden veya hiç olmayacak bir şekilde insan sağlığı için son derece zararlı olan metil alkol türü çok daha ucuz alkol kullanılarak yapılan bu kaçak üretimlerin insan hayatını nasıl sonlandırdığına bir kez daha tanık olduk.
Vahşi kapitalist neo liberal ekonomik sistemin sınır tanımaz kar güdüsüyle, gözü dönmüş bir grup insanın yaptığı hukuksuzluğu masum insanların canlarıyla ödemesi kabul edilebilir bir durum değildir. Tabana yayılmamış, adil ve eşit olmayan vergilendirmelerle kamu maliyesi ayakta tutulmaya çalışılırken, dolaylı vergilendirme gibi kolaycı bir yaklaşımla vergi toplama yolunu seçen merkezi idarenin bu durumun yaratılmasına kapı açtığı görmezden gelinemez. Vatandaşın ekonomik yönden zayıflığını fırsat bilen bu kriminal kimselerin kendi karlarını artırmak için insan yaşamını bile nasıl hiçe saydıklarını herkese göstermişlerdir.
Bu ve benzeri durumların tekrar yaşanmaması için alkollü içkiler üzerindeki vergi yüklerinin azaltılması, devletin denetlemeden sorumlu kamu kurum ve kuruluşları ile etkin bir denetim mekanizması kurması, merdiven altı kayıt dışı üretimlere yönelik çok boyutlu bir çalışma başlatması, halk sağlığının ve gıda güvenliğinin sağlanabilmesi için yerel yönetimler dahil olmak üzere konuyla ilgili bizler gibi Anayasa`da tanımlanmış kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve demokratik kitle örgütleriyle birlikte çalışmalar yapılmalıdır.
Bu ülke için en önemli şey insan kaynağıdır. En basit tedbirlerle alkol ve gıda zehirlenmesi gibi vakalarla insanlarımızı yitirmek çağdaş, demokratik bir hukuk devletine yakışmamaktadır. Kaçak alkolden ölmek insanın kaderi olmamalıdır. Yaşamını yitiren vatandaşlarımıza Allah`tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı, tedavisi devam edenlere ise acil şifa dileklerimizi sunarız. İnsan sağlığının korunduğu, gıda güvenliğinin sağlandığı bir ülke özlemimizle TMMOB Gıda Mühendisleri Odası olarak üzerimize düşen toplumsal görevi yerine getirmeye hazır olduğumuzu bu ve benzeri durumların yaşanmaması için konuyla ilgili farkındalık yaratılmasının da takipçisi olacağımızı kamuoyuna saygıyla duyururuz.
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu