TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

HAYAT GÜVENLİ OLSA TOPLANTISINA KATILIM SAĞLADIK

HAYAT GÜVENLİ OLSA TOPLANTISINA KATILIM SAĞLADIK
İSTANBUL
Yayına Giriş: 05.02.2020 Son Güncelleme: 05.02.2020

           Haliç Üniversitesi`inde 03/02/2020 pazartesi günü Güvenilir Ürün Platformu (GÜP) tarafından düzenlenen "Oyuncaktan Gıdaya her Kurumda ürün Güvenliği" konulu Panele Gıda Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Üyelerimizden Sn. Nuray Güngöroğlu şubemizi temsilen katılmıştır.

Panelde moderatörlüğü GÜP Başkanı Sayın Celal Toprak yapmıştır. Panele Ticaret Bakan Yardımcısı Sayın Sezai Uçarmak, Haliç Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkan Yardımcısı Sayın Kenan Yavuz, Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetim Genel Müdürü Sayın Hakkı Karabörklü, İstanbul Tarım İl Müdürü Sayın Ahmet Yavuz Karaca, İTO Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Sayın Ahmet Özer, Haliç Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Sayın Önder Küçük Erman katılmıştır.

Panel de Sn. Sezai Uçarmak, ürün güvenliğinin çok önemli olduğunu, ürün güvenliği denilince sadece gıdanın gelmemesi gerektiği, oyuncaktan tüm diğer üretimi ve satışı yapılan ürünler içinde aynı derecede önemli olduğunu, bu konuda gerek resmi kurumlar, gerek üniversiteler ve GÜP gibi platformların birlikte ortak çalışmaları ile daha hızlı ve verimli sonuçlar alınabileceğini belirtti. Sn Uçarmak, ayrıca ürün güvenliğinde izlenebilirliğin çok önemli olduğunu belirtti. Yani bir ürünün alımı ve satışı yapılan tüm firmalar zincirinin takip edilmesi gerektiği ve bu konuda da merdiven altı tabiri ile üretimin de önüne geçmeye çalışılacağını belirtti. Piyasa gözetimi ve denetimi ile ilgili bir yasa çalışması yaptıklarını ve mecliste bu çalışmanın yakın zamanda yasalaşacağını duyurdu.

           Ayrıca ithalatta bir gümrükten giriş yapamayan bir ürünün ülkemiz diğer gümrüklerinden de giriş yapamaması yönünde önlemler alınmaya başlandığını ve uygunsuz bir numunenin ait olduğu partiye dair tekrar tekrar örnek verilen olayların ciddi takibe alınacağını da bildirdi. Panel sonunda ayrıca Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak‘a konuyla ilgili çalışmaları nedeniyle plaket verilmiştir.

             İstanbul İl Tarım Müdürü Sayın Karaca da ürün güvenliğini gıda güvenliği açısından değerlendirdi. Gıda güvenliğinin en kritik noktasının sebze ve meyvelerde pestisit kullanımı ve kalıntı pestisit miktarının olduğuna dikkat çekti. İstanbul içi ve çevresinde gerek üretim yerinde gerek hallerden örnekler alınarak pestisit kalıntılarının kontrol edildiğini ölçümlerin sonucuna göre limit aşımının % 10`lardan aşağıya gerilediğini belirtti. Ayrıca denetimlerin sıklaştığını, denetimin eski dönemlerdeki gibi değil, artık gıda, ziraat, kimya mühendisleri gibi konunun uzmanlarınca yapıldığını belirtti. İstanbul`da 116500 adet kayıtlı firma olduğunu İl müdürlüğü bünyesinde 750 denetçinin olduğunu 2019 yılında 225000 adet denetim yapıldığını.5500 firmaya 32 milyon TL para cezası verildiğini, denetimlerde risk esasına göre firma seçildiğini, yapılan denetimlerde düşük puan almış firmaların kendilerini düzeltene kadar sürekli denetime alındıklarını belirtti. Ayrıca denetim yapılan firmaları sorunlarının giderilmesi açısından da bilgi olarak desteklediklerini belirtti.  

Toplantıda Ticaret Bakanlığı Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Sayın Hakkı Karabörklü ise ürün güvenliği konusunda çıkacak yasa çalışmasında nasıl bir teknik ve uygulama sistemi düşündükleri konusunda detaylı bilgilendirme yaptı. Ürün güvenliği çalışmalarının iki amacından söz etti. 1)Yurtdışında malların serbest dolaşımı 2)Vatandaşın can ve mal güvenliğinin korunması olduğunu belirtti. Bunun içinde sistemin alt yapısında a) Teknik düzenlemeler ve standartlar b)Uygunluk değerlendirmesi(akreditasyon) c)İthalat denetimleri & Piyasa Gözetimi ve denetimi olduğunu bildirdi. 

 

Ayrıca katılımcılar üretici ve satıcılarda ve toplumda ahlaki değerlerin yeniden inşa edilmesi gerektiği yönünde ortak görüş bildirmişlerdir. 

 

Toplantı öncesinde ayrıca Glader (Gıda Laboratuvarları ve Gıda Denetçileri Derneği) başkanı Sn. Can Demir ile de GıdaMO ve Glader arasında ortak yapılabilecek çalışmalar hakkında görüşülmüştür. 

 

Programı organize eden Güvenilir Ürün Platformu yöneticilerine ve platformda aktif olarak görev yapan Kanal Ekonomi program yapımcısı meslektaşımız Sn. Elif Aşlamacı Attepe`ye emekleri ve bizi davet ettikleri için çok teşekkür ediyoruz. İlerleyen dönemlerde GÜP ile ortak çalışmalar yapabileceğimizi düşünüyoruz.

Okunma Sayısı: 289