TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

📢İFTAR VE SAHUR SOFRALARINDA GIDA GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KONULU BASIN AÇIKLAMAMIZ

📢İFTAR VE SAHUR SOFRALARINDA GIDA GÜVENLİĞİ ÖNLEMLERİ KONULU BASIN AÇIKLAMAMIZ
İSTANBUL
Yayına Giriş: 03.03.2025 Son Güncelleme: 03.03.2025

Basına ve Kamuoyuna

03.03.2025 

                                           

İftar ve Sahur Sofralarında Gıda Güvenliği Önlemleri
 

Ramazan ayında toplu yemek organizasyonlarının artması, gıda üretim zamanlarının daralması, gıda alışverişlerinin belirli zamana sıkıştırılması nedeniyle gıda güvenliği riskleri de yükseliyor. 

Ramazan boyunca gıda güvenliğinin tehlikeye düşmemesi için bütün kamu kurumları üzerlerine düşen önlemleri almalı ve tüketicilerde gıda güvenliğini sağlamak için hassasiyet göstermelidir.

Soframıza koyduğumuz her tabak bir gıda güvenliği riski taşıyabilir. Bu nedenle, evlerimizde, ramazan çadırlarında, restoranlarda, gıda alışverişinde şüpheci davranmalı, farkında olmalı ve önlem alınmalıdır. 

Ramazan kolisi hazırlarken, gıdaların bulunduğu koliye gıda harici herhangi bir şey konulmamalıdır. Kolide yer alan gıdaların son tüketim tarihi kontrol edilmeli, tüketim tarihi geçmiş gıdalar tüketilmemelidir. Etlerden akabilecek suyun diğer gıdalara bulaşma riskini önlemek için etleri ayrı bir koliye konulmalı. Soğuk zinciri kırmamak adına donuk gıdaların bulunduğu koli en son hazırlanmalı ve eve getirildiğinde hemen buzdolabına konulmalıdır. 

Özellikle et alışverişi yapılan kasaplarda, tezgâhın ve ekipmanların temiz olduğundan; Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma izni ve işyeri ruhsatlarının duvarda asılı olduğundan; personelin eldiven, bone, önlük ve kolluk kullandığından emin olunmalıdır. Gıda güvensizliğinden endişe duyulduğunda, temizlik ve önlemlerle ilgili sorular sormaktan çekinilmemelidir. Donuk gıda alışverişi yaparken de dolapların temizliği ve sıcaklığı kontrol edilmelidir. 

İftar yapılacak restoranlarda, masaların ve masa üzerindeki ekipmanların temizliği; Tarım ve Orman Bakanlığı çalışma izni ve işyeri ruhsatlarının duvarda asılı olduğundan; gıdayla temas eden personelin eldiven, bone, önlük ve kolluk kullandığını, gıdaların ve gıdayla temas eden ekipmanların birbirine temas etmediğini, çiğ gıdaların açıkta bekletilmediğini, yemeklerin sıcak servis edildiğini, pişmiş yemeklerin açıkta soğutulmadığını, soğuk gıda ve içeceklerin masada uzun süre bekletilmediğini kontrol edilmelidir. 

Ramazan çadırlarında ikram edilecek gıdaların, iftardan en fazla 1 saat önce getirilmelidir. Gıdaların saklandığı kaplar tam kapalı olmalı, sıcaklığı 90 derecenin altına düşmemesi gerekir. Gıdalar çadırda hazırlanıp tüketiciye sunulacaksa; aşçılar ve diğer çalışanlar önlük, maske, bone, eldiven ve kolluk takmalı, gıdaların ve gıdaya temas eden ekipmanların birbirine temas etmesi önlenmelidir. Tüketiciler hazırlık ve üretim alanının hijyen açısından yeterli olduğundan ve gıdaların ağzı açık şekilde bekletilmediğinden emin olmalıdır. 

Tarım ve Orman Bakanlığı denetim sıklığını artırmalı; yerel yönetimler iftar çadırlarında ve üretim tesislerinde gıda üretimini gıda mühendisleri gözetiminde yapmalı; Sağlık Bakanlığı’ysa gıda zehirlenmesi vakalarını hassasiyetle takip etmelidir. 

Gıda güvenliğini tehlikeye düşürebilecek herhangi bir durumla karşılaşıldığında halk sağlığını korumak için ALO 174 Gıda hattına mutlaka bildirimde bulunulmalıdır. 

Evde iftar ve sahur hazırlanırken, çiğ et ve yumurta yıkanmamalıdır. Çiğ et için kullanılan kesme tahtası ve ekipmanları, pişmiş et için kullanılmamalıdır. Gıdaya temas etmeden önce ya da çiğ veya pişmiş gıdalara temas ettikten sonra eller mutlaka yıkanmalıdır. Donuk gıdalar tüketilebileceği kadarı çözdürülmeli, çözülmüş gıdalar yeniden dondurulmamalıdır. 

Soğuk, sıcak gıdalar ve içecekler sofrada 45 dakikadan uzun süre bekletilmemelidir. Ambalajları açılan içeceklerin ve gıdaların, etiketlerde tavsiye edilen tüketim tarihine ve uyarılara dikkat edilmeli, ambalajı açılan ürünün açıldığı tarih üzerine yazılmalı ve uygun süre içinde tüketilmelidir. Hazırlanan gıdalar tekrar ısıtılarak tüketilmemelidir. 

Ramazan ayı boyunca gıda güvenliğine hep birlikte sahip çıkalım.

Saygılarımızla. 

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
           İstanbul Şube
 10. Dönem Yönetim Kurulu,
 Gıda Güvenliği Komisyonu



 

Okunma Sayısı: 119