TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

İZP BELGESİYLE İLGİLİ OLARAK DANIŞTAY ODALARIMIZ LEHİNE KARAR VERDİ

İZP BELGESİYLE İLGİLİ OLARAK DANIŞTAY ODALARIMIZ LEHİNE KARAR VERDİ
MERKEZ
Yayına Giriş: 05.10.2018 Son Güncelleme: 05.10.2018

21.12.2017 tarih ve 30277 sayılı Resmi Gazete`de yayımlanarak yürürlüğe giren "Gıda İşletmelerinin Kayıt ve Onay İşlemlerine Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile ilgili olarak Odamız, Kimya ve Ziraat Mühendisleri Odaları ile birlikte yürütmeyi durdurma talebi ile dava açmıştı. Dava Odalarımız lehine sonuçlanarak davada yürütmeyi durdurma kararı çıktı.

T.C. Danıştay Onuncu Daire`si yapılan değişikliğin, 5996 sayılı Kanun‘un gıda güvenliğine yönelik düzenlemelerine aykırı durumların oluşmasına neden olabilecek bir düzenleme olduğu, odaların iş yeri bazında hangi çalışanın nerede, hangi sürelerle çalıştığına dair belge vermesinin hem meslek kuruluşunun, hem üyelerinin, hem de gıda güvenliğini sağlamak amacıyla hareket eden davalı Bakanlığın ve tüm kamunun yararı olduğu, davalı idarenin savunma dilekçesinde dava konusu işlemin gerçekleştirilmesine dair öne sürülen nedenlerin daha önceki düzenlemede yer alan uygulamanın değiştirilmesini zorunlu kılacak nitelikte olmadığının anlaşıldığına hükmederek yürütmeyi durdurma kararı aldı. 

T.C. Tarım ve Orman Bakanlığı söz konusu kararı birimlerine ileterek yönetmelikte değişiklik yapılmadan önceki hükme göre uygulama yapılması yönünde talimat vermiştir.

Bu kapsamda, Odamız 5996 sayılı kanunun Ek-1 tablosunda yer alan işletmelerde zorunlu personel olarak çalışan Gıda Mühendisi meslektaşlarımıza "İstihdamı Zorunlu Personel Onay Belgesi" vermeye devam edecektir.

Okunma Sayısı: 1028