KAMUOYUNA DUYURULURGIDA MÜHENDİSİUNVANI TAŞIMAYAN KİŞİLERİN GIDA MÜHENDİSİ GİBİ AÇIKLAMALAR YAPMASI HK

Yayına Giriş: 09.07.2012 Son Güncelleme: 09.07.2012

KAMUOYUNA DUYURULUR

Odamızca; son zamanlarda basında ve bazı internet sitelerinde yer alan haberlerde Gıda Mühendisi unvanına sahip olmayan kişilerin Gıda Mühendisi unvanını kullanarak çeşitli röportajlar verdikleri gözlenmiştir.

Gıda konusunda tüketici ilgisinin son derece yoğun olduğu son yıllarda; Gıda Mühendisi  unvanı taşımayan kişilerin Gıda Mühendisi gibi açıklamalar yapması neredeyse bir eğilim halini almıştır. Bu durum birçok sakıncayı berberinde getirmekte; üyelerimiz haksız rekabetle karşı karşıya bıraktığı gibi zaman zaman yapılan yanlışlar mesleğimizin inanılırlığını zedelemektedir.

24 Eylül 2006 tarih ve 26299 sayılı Resmi Gazete‘de yayımlanan Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Gıda Mühendisleri Odası Ana Yönetmeliği gereği; "Gıda Mühendisi" unvanını, yurt içinde gıda mühendisliği eğitimi veren üniversitelerin Gıda Mühendisliği Bölümlerinden mezun olan veya yurt dışında Gıda Mühendisliği eğitimi veren kurumlardan mezun olduktan sonra diplomasının denkliği Yüksek Öğretim Kurumu tarafından onaylanan kişiler kullanabilmektedir.

Bu nedenle kişilerin mesleğini icra ederken ve basın yayın kanalıyla açıklama yaparken kullandıkları  "Gıda Mühendisi" unvanına sahip olup olmadıkları Odamızca takip edilecek;  sahip olmadıkları halde bu unvanı kullandığı tespit edilen kişiler hakkında yasal yola başvurulacaktır.

TMMOB GIDA MÜHENDİSLERİ ODASI