TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KONYA MİLLETVEKİLİ MUSTAFA KALAYCI’NIN GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI BÜTÇE GÖRÜŞMELERİ ESNASINDA GÜNDEME TAŞIDIĞI KONULAR

MERKEZ
Yayına Giriş: 29.11.2012 Son Güncelleme: 29.11.2012

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bütçe görüşmeleri sırasında Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı‘nın gündeme taşıdığı konularla ilgili 16 Kasım 2012 tarihli basın açıklaması aşağıda yer almaktadır.

 

BASIN AÇIKLAMASI  (16 KASIM 2012)

MHP Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı‘nın

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bütçe Görüşmeleri Esnasında

Gündeme Taşıdığı Konular

 

GIDA DENETİMLERİ YETERSİZ

Gıda sektöründe sahtecilik son derece yaygın hâle gelmiştir. Kontrolsüz ürünler, televizyonlar, internet ve sosyal medya üzerinden tüketiciye ulaşmaktadır. Gıda sektöründe kayıt dışılık da önemli bir sorun alanı oluşturmaktadır.

GDO‘lu ürünler bilinmez olarak gündemde yer tutmaya devam etmektedir. Sadece yem amaçlı izin verilen ve ithal edilen GDO‘lu soya ve mısırın gıda zincirine kaçıp kaçmadığının denetlenmesi gerekmektedir. İthal edilen GDO‘lu yem izlenmekte midir, fiilî ithalat miktarı ülke gerçekleriyle örtüşmekte midir bunun denetlenmesi gerekmektedir.

Denetimlerde yaşanan aksaklıklar insan sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Denetim sorumluluğunun gereği gibi yerine getirilmesi için gerekli altyapının oluşturulması, gerek sayıca gerekse aldıkları eğitim açısından uygun eleman istihdamının sağlanması gerekmektedir. Denetimlerin etkin yapılabilmesi için kadrolarda çok az sayıda bulunan gıda mühendislerinin sayısı da arttırılmalıdır.

SORULAR

1-      Bu yıl kuraklık yaşandı. Konya‘da özellikle hububat üreticisi bu anlamda mağdur oldu. Gerçi kredi borçlarının ertelenmesine yönelik bir kararname çıktı, ama yardım da yapılması gerektiği kanaatindeyim. Kuraklık nedeniyle mağdur olan çiftçiye yardım yapılmasına yönelik bir çalışmanız var mı?

2-      Enerji Bakanlığı güneş enerjisi için teşvik ettiği alanları belirledi. Yalnız tarım arazileri ve meralarla ilgili Konya kamuoyunda büyük bir endişe var. Güneş enerjisi yatırımı yapmak için Konya‘da meralarla ilgili gerek yabancı firmalar gerek yerli firmalar tarafından talep var mı? Ne kadar müracaat oldu? Kimler talep etti? Bu konuda bilgi alabilirsem.

 

Okunma Sayısı: 1972