TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KONYA SANAYİİ ODASI ZİYARET EDİLDİ

KONYA
Yayına Giriş: 21.01.2010 Son Güncelleme: 21.01.2010

Konya Sanayi Odası Yönetim Kurulu ziyaret edildi.Yapılan ziyarete K.S.O. adına Yönetim Kurulu Başkanı Tahir BÜYÜKHELVACIGİL ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Tahir ŞAHİN katılırken Gıda Mühendisleri Odası Konya Şubemiz adına ise Yönetim Kurulu Başkanımız Ramazan ÇELEBi, 2.Başkan Gülden BAYDAR, Yönetim Kurulu Yazman Üyesi Memiş ÖZDEMİR, Yönetim Kurulu Sayman Üyesi Mehmet TAŞKIN, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet PARLATAN, Yönetim Kurulu Üyesi R.Erdem PAŞA ve Şube Müdürümüz İbrahim KOÇ katılmıştır.

     Yapılan ziyarette Şube Yönetim Kurulumuz adına konuşan Başkan Ramazan ÇELEBİ şunları dile getirdi;

     1995 Yılında Gümrük Mevzuatı gereği yayınlanan 560 Sayılı Gıdaların Üretilmesi, Tüketilmesi ve Denetlenmesi Hakkındaki KHK ile 9 Haziran 1998 Yılında Yayınlanan Gıdaların Üretilmesi, Tüketilmesi ve Denetlenmesi Yönetmenliğinde Gıda Kontrolörü ve Sorumlu Yöneticinin tanımı ;  ‘'Gıda Bilimi konusunda lisans eğitimi almış kişiler gıda denetçisi ve işletmelerde sorumlu yönetici olabilir'' şeklinde idi.
     Bu tanımlarla Gıda Bilimi konusunda lisans eğitimi alan Gıda Mühendislerine verilen bu haklarımız; daha sonra diğer meslek grupları olan Ziraat mühendisleri (Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü Hariç), Veteriner Hekimler, Kimya Mühendisleri, Kimyagerler, Biyologlar, Teknisyen ve Teknikerlere verilerek Haklarımız elimizden alınmış ve mezun olan Gıda Mühendisleri'nin istihdamı engellenmiştir.
     O yıllarda 6 000 olan sayımız bugün 20 000 lere dayanmıştır. Sayımızın azlığı bahane edilerek alınan bu en doğal çalışma haklarımızı şimdi geri istiyoruz.
     Ziraat Mühendislerine; 2 saat Gıda Bilimi Dersi aldı diye bu hak veriliyor ise o zaman Bizlerede aldığımız 2 saatlik tarla bitkileri dersi referans alınarak tohumculuk sektöründe, 2 saat bitki koruma dersi aldığımız için zirai ilaç sektöründe, aldığımız 2 saat bahçe bitkileri dersini referans göstererek fidan yetiştiriciliği sektöründe ( ki bu sektörlerde sorumlu yönetici istihdamı zorunlu ) sorumlu müdür olmamız gerekmektedir.
     Bu düşünce temelinden yola çıkacak olursak iş ehline verilmediği için başarı sağlanması düşünülemez.
     Çiftlikten-Tarladan Sofraya Gıda Güvenliğinin sağlanması ancak multidisipliner bir görev paylaşımı ile sağlanabilir.
     Hayvancılık Sektörünün Gelişmesi ve Gıda Sektörü için gerekli olan kaliteli hayvansal hammaddelerin (beyaz ve kırmızı et, süt, yumurta v.s. ) üretilmesi ve gereken şekilde Gıda İşletmelerine sevk edilmesi elbette bu konunun eğitimini almış, uzmanı olan Veteriner Hekimler tarafından sağlanmalıdır.
     Bitkisel Üretimin güvenli ve sağlıklı bir şekilde yapılması ve Gıda Sektörü için gerekli olan kaliteli bitkisel hammaddelerin Gıda Sanayine temin edilmesi Ziraat Mühendisleri tarafından sağlanmalıdır.
     Her sektörün kendi uzmanları tarafından ele alınması gerekir. Gıda Sanayisi için gerekli olan kaliteli bitkisel ve hayvansal hammaddeler ancak işin eğitimini almış, uzmanı olan meslek grupları tarafından üretilebilir. Bu şekilde Ülke ekonomisine katkıda bulunulabilir. Kaliteli bir ürün ancak kaliteli bir hammaddeden elde edilebilir. Ülke ekonomisine katkıda bulunmak, kaliteyi artırmak adına Gıda Sanayisi için kaliteli bitkisel ve hayvansal hammaddelerin; nasıl işin uzmanı eğitimli kişiler tarafından üretilmesi gerekiyor ise bu bağlamda Gıdaların güvenli bir şekilde işlenmesi, üretilmesi, denetlenmesi ve tüketiciye sunulması da bu işlerin eğitimini almış, uzmanı olan Gıda Mühendisleri tarafından yapılmalıdır.
     Bu düşünceler ile yeni çıkartılması düşünülen; ‘'Veterinerlik, Gıda, Yem ve Bitki Sağlığı Kanunu''nun da bu multidisipliner yapı içerisinde ele alınması vazgeçilmez bir gerekliliktir.

Okunma Sayısı: 1137