TMMOB
Gıda Mühendisleri Odası

KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI

KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI
MERKEZ
Yayına Giriş: 01.10.2014 Son Güncelleme: 01.10.2014

 

KURBAN BAYRAMI BASIN AÇIKLAMASI

1 Ekim 2014

Kurban Bayramında, hayvan satışı, et kesimi, tüketimi artmaktadır. Kurban kesemeyen ihtiyaç sahibi kişiler de Kurban Bayramı vesilesiyle ete ulaşabilmektedir. Kesilen kurban etinin dağıtımında ve yapılan yemeklerde birçok olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Bu kapsamda hem kesim hem de servis aşamalarında çok dikkatli olunması gerekmektedir.

Kurban bayramında yapılan kesimlerin sayısının çokluğu uygunsuz koşullarda kesim yapılmasına neden olmaktadır. Bu durum etin kesim sonrasında muhafazası ve tüketiminde birçok olumsuzluğa yol açmaktadır. Kurbanlık kesimlerinin güvenli koşullarda, sağlık riski yaratmayacak biçimde gerçekleştirilmesi sağlanıp, her aşamada risk kontrolleri yapılmalıdır. Kesimin yetkililerce gösterilen noktalarda yapılması, kurbanlık olarak seçilen hayvanlarda Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında kayıtlı olduğunu gösteren kulak küpelerinin olması, kesim ve parçalama işleminin toprak zeminde yapılmaması ve etin tüketilene kadar doğru muhafazası son derece önemlidir.

Mezbahanelerde, belediyelerin belirlediği kesim alanlarında yapılan toplu ve bireysel kesimlerin ilgili meslek gruplarının gözetiminde yapılması, kontrol amaçlı olarak kayıt altına alınması önemlidir. Kesim sırasında, iç organların zarar verilmeden çıkartılması,  kurbanlık hayvanlardan arta kalan atık maddelerin ayrı bir yerde toplanması ve usulüne uygun imha edilmesi gerekmektedir.

Et; hayvandan taşınabilecek hastalıklar, kesim ve sonrasındaki hijyen sorunları nedeniyle daima riskli kabul edilen bir gıdadır. Kesilen etin zaman kaybetmeden buzdolabı koşullarına alınması sağlanmalıdır. Buzdolabında dondurulmadan muhafaza edilen kurban eti, bütün veya parça olarak en fazla 3-4 gün, kıyma gibi boyutu küçültülmüş ise bir gün içerisinde tüketilmelidir. Dondurularak muhafaza tercih edildiğinde, küçük porsiyonlar halinde bir kez dondurulmasına özen gösterilmelidir. Et çözdürüldükten sonra tekrar dondurulmamalıdır.

Etlerin muhafaza yöntemleri ve süresi kadar pişirme şekli de önem taşımaktadır. Etler, mangal ve ızgara yapılacaksa yanma ürünlerinin oluşmasına engel olacak şekilde pişirilmeli, pişirme sonunda çiğ kalmamasına dikkat edilmelidir.

Kamuoyu kurban kesimi, et muhafazası ve etin işlenmesi hakkında yetkililer tarafından bilgilendirilmelidir. Halk sağlığının korunması, kayıt dışı ve kuralsız girişimlere engel olunması amacıyla bayram boyunca resmi denetimlerin etkin bir biçimde yapılması ayrıca tüm yetkili kurum ve kuruluşların birlikte hareket etmesi gerekmektedir.

Tüm halkımızın Kurban Bayramı`nı en içten dileklerimizle kutlar, saygılarımızı sunarız

TMMOB Gıda Mühendisleri Odası
Yönetim Kurulu

 

Okunma Sayısı: 425